Sadece türkiye devletinin yasaklaması global anlamda hiçbir etki etmez. Bu karar sadece türkiyedeki bizleri etkiler, onunda çözümleri bulunur, para türkiyeye farklı kanallardan sokulur(küçük çaplı meblağlar için konuşuyorum 5-10 bin dolar gibi, 1 milyon dolar sokmaya çalışırsanız masakla uğraşırsınız
).
Avrupa ülkeleri, çin, japonya gibi ülkelerde ki yasaklar 20k-6k arası gibi hatta ülke sayısına ve çapına göre daha da büyük devasa fiyat çöküşleri ve dalgalanmaları yaşatır.
Fakat ABD devleti yasaklarsa ve tüm devlet imkanalrıyla deniz aşırı ülkerde dahi crypto currency'lere savaş açarsa(irana uyguladığı ambargo gibi önlemler alırsa) işte o zaman gerçekten BTC'nin tarihten(fiat currency babında) silineceğine emin olabilirsiniz. Elbette değerini sıfırlayamaz ama birkaç sene önceki 3 haneli rakamlara hızla geriler ve sonrasında deep web, terörizm finansmanı gibi normal kullanıcıların erişemeyeceği platformlarda işlem görmeye başlar.
Çünkü global finans dünyasında rezerv para amerikan dolarıdır ve tüm para akışı swift kanalı üzerinden işler. Swift'in ana merkezi amerikada ve istediği gibi filtrelemeler koyup parayı bloke edebiliyor, kara listede yer alan transferleri gerçekleştirmiyorlar. Bu kurum amerikan devletinden izinsiz hiçbirşey yapmaz ve yapmıyor. Hatta şöyle bir örnek vereyim bir türk bankasından diğer bir türk bankasına dahi dolar gönderecek olsanız para swift mesajı ile swift kanalı üzerinden yani ABD'de yer alan kurum üzerinden gider ve diğer türk bankasına ulaşır. İlgili kişi kara listedeyse para geçemez. İranla altın alış veriş muhabbetinin ana sebebi de bu zaten. İrana ambargo sebebiyle swift ile para transferi yapılamıyor ABD bloke ediyor bu sebeple fiziksel olarak altın ile ticaret yapılıyor.
Kredi kartlarında da durum farklı değil. Global manada neredeyse tekel olan mastercard, visa ve amex yine ABD merkezli ve tüm transferler yine bu ülke üzerinden gidiyor kara listedeyse yine çıkış yolu yok.
Kısacası ABD istediği an crypto currency ile fiat currency(USD vb.) arasında ki bağı anında koparır ve kayıt dışı yollarla olan transferleri de büyük oranda engelleyebilir. Bu durumda normal bir kullanıcı crypto currency dünyasına normal banka transferi ile para sokamaz, gidip farklı bir ülkedeki borsaya fiziki olarak elden teslim edecekler için başka tabi ama kaç normal kullanıcı yapabilir bunu
Dolayısıyla crypto piyasası deep web ve terör kartellerinin eline kalır.
Ek olarak global crypto piyasasında tanınan ikinci bir döviz tipi daha var o da EUR. Avrupa birliği içerisinde SWIFT'e benzer bir şekilde SEPA denilen bir transfer yöntemi var. Bu kanalla da uluslar arası EUR transferi yapılabiliyor. Bazı crypto currency borsaları(kraken, coinbase vb.) SEPA transferlerini destekliyor. Fakat ben daha şimdiye kadar Amerikanın yasakladığı bir sistemde Avrupanın karşıt bir tutum sergilediğini görmedim. Dolayısıyla SWIFTyolu kapanırsa SEPA'nın da kapanacağını varsaymak yanlış olmaz.
Bunlar haricinde crypto currency dünyasında önemli bir kullanımı olan JPY'ye girmedim JPY'de güçlü bir döviz olmasına rağmen sadece JPY ile crypto currency piyasasına girecek sıcak para bu sektörü ayakya tutmaya yetmez. Bizim TL gibi küçük dövizleri saymıyorum bile paribu vs. türk borsaları gölde bir avuç su gibi bir şey. Kaldıki bahsettiğim senaryoda herkes çıkmaya, kaçmaya çalışacağı için reelde TL para girişi mümkün olmasına rağmen pratikte pek olmaz.
Son söz olarak şunu söyleyeyim. Şu anki tabloya göre ABD'nin böyle bir savaş açması için mantıklı hiçbir nesnel gerekçe yok. Bence izleyecekleri yol, kendilerine göre regulasyonlar düzenleyip kontrolleri arttırmak olacaktır. ABD böyle bir gücü yok etmeyi değil kendi lehine kullanmayı yeğler her zaman. Blockchain için çoktan hazırladıkları bir eylem planları olduğuna da adım gibi eminim. Fakat crypto currency'lerin çıkış mottosu decentralized olması, kontrol edilemiyor olması ve anonymous olması. Dolayısıyla burda çelişen ve kesişen bir alan var. Bakalım bu kesişen alanda savaşı kim kazanacak