lossnet'e katiliyorum. Bundan bir kac sene oncesinde dolar 2'nin uzerine cikacak ama cikmaz deniyordu. Cikti. Daha sonra bi' kac yil 2 ve 2 uzeri takip etti. 3 olmaz, inanilmaz iyi bir ekonomimiz var dendi fakat kisa bir sure sonra dolar oldu 3. 3 son, daha cikmaz dediler. Oldu 4, 4 derken 5 5 derken 6 oldu. Ben bu mesaji yazarken suanda 1 dolar yaklasik 6.10 Turk Lirasina denk geliyor.
Ulkemizde uretilen birsey kalmadi. Turkiye'nin populer bir bicimde urettigi, dunyada cogu ulkeye ihracat ettigi findik bile neredeyse ithal edilecek seviyeye geldi. Tutun gibi daha oncesinde her sene yuzbinlerce ton ihrac edilen bir hammadde artik yuzbinlerce ton ithal ediliyor. Gercekten Turkiye'ye ait bir firma kalmadi. Bankalar, populer firmalar, hatta neredeyse devlet daireleri bile ozellestirip yurtdisina satildi. Turk Telekom, bir aralar ne hevesle satmislardi ekonomiyi duzeltecek diye, araplar yatirim yapacak ve altyapi iyilesecek diye.
Adamlar Turk Telekom'u kullanip Turkiye'yi dolandirip kayboldular. Sonuc? Milyarlarca dolar zarar. Kar etmemeleri sorun degil, zarar cok.
Gecenlerde gormustum, simdi gorsem yine gulerim. Caykur 2015 yilinda 150 milyon lira zarar beklerken 46 milyon lira kar etmis. 2016 yilinda 40 milyon kar beklerken 86 milyon civari kar etmis (bu sayilari tam hatirlamiyorum, dogru olmayabilir fakat kar/zarar olayindan eminim) ve daha sonra 2017'de Varlik Fonu'na devredildikten sonra 2017 yili icerisinde 140 milyon lira kar beklerken bir anda 650 milyon lira zarar etmis. Nasil oluyor anlayamiyorum.
Tekrarliyorum, ulkede uretilen hic bir sey kalmadi. Herseyi ama herseyi yurtdisindan aliyoruz, ekmegimizi, etimizi, sutumuzu, kullandigimiz bilgisayarlar, telefonlar her sey sadece yurtdisindan geliyor. Ulkede ticarette kullanilabilecek ve karsilinda dolar ile odeme alinabilecek bir urun kalmadi ki? Bu sekilde devam ettigini dusunursek onumuzdeki 3-4 sene icerisinde ciddi bir degisiklik (ama gercekten ciddi) olmadigi surece dolar 10'un uzerine o kadar rahatlikla cikar ki... Yazar kasa atacak adam bulamayiz.
Bu ülkede yiyiciliğin sınırı yok sokakta 5 tl için birbirini öldürüyor insanlar ama milyon dolarlara sessiz kalıyorlar.
Dediğiniz gibi tüketen bir ülkeyiz üreten bir ülke olmadıkça dolar artmaya ivmelenerek devam edecek