Meni zapravo nije jasno zašto si se toliko napalio na Ethereum. Imaš milijun drugih projekata preko kojih možeš raditi transakcije, neki uz cijenu skoro $0. Ali očito postoji neki razlog zbog kojeg je Ethereum i dalje broj 1 platforma za izradu dApp-ova. Osim toga, niti ja jednoj platformi (barem koliko je meni poznato) nije napravljeno toliko projekata koji imaju (za kripto) ogroman broj korisnika. Sve te transakcije treba netko izrudariti, a rudara ima ograničen broj.
Jedini što mi nije OK kod Ethereuma su te failed transakcije gdje se korisniku svejedno naplati miner fee, a transakcija se ne izrudari. Volio bi kad bi mi netko objasnio zašto je to tako i kome ide taj fee. Čak bi i sam istražio ali tlaka mi je to raditi na mobitelu dok sam na godišnjem.
Samo zato što se o ETH-u toliko puno priča. Ima ogromnih problema a sve ih guramo pod tepih a da ne znam zašto.
Ovo s transakcijama je smiješno, jednostavno moraš to priznati. Ako je platforma zamišljena kao nekakav hub za kreiranje/slanje tokena, pa ne može transakcija koštati 5 dolara. Što ćemo kad na ETH platformu nasadimo još 10x ljudi? Plaćati po 50 i govoriti 'barem ne dajemo bankama'?
Imam kritički osvrt prema svemu u životu i živcira me vidjeti koliko se toga tolerira kriptu. 5% withdrawal fee? Ma može. 5 dolara transakcija? Super, bar nije 15. Ono, tako nikad nećemo naprijed.
Pa upravo zbog toga i rade prelazak na PoS! Istina, taj prelazak se provlači već predugo, ali bolje da ga rade i godinu dana duže nego da ga sklepaju na brzinu i naprave sranje.
Ethereum nije ni predviđen da radi ovako kako sad radi. Kako je casperBGD napisao, krenuli su s PoW zato jer nisu mogli/znali napraviti PoS, a htjeli su biti prvi. To im je i uspjelo, ali sad s popularizacijom se vide veliki nedostaci takvog načina rada. Ethereum 2.0 je zamišljen na način da riješi problem preskupih transakcija. Ako ga naprave kako treba i problem se riješi, to će puno značiti za Ethereum i vjerujem da će mu cijena skočiti. Ako ne uspiju, vjerojatno će njegovo mjesto zauzeti neki drugi projekt. Iako, niti jedan drugi projekt nije testiran na tako velikom broju transakcija i tako velikom broju korisnika pa pitanje kako bi i neki drugi projekt radio. Možda bi transakcije bile još skuplje i sporije.
Što se tiče toleriranja u kriptu, sve je to još uvijek nova tehnologija koja nije usavršena. Pa BTC je trebao biti "trustless peer-to-peer digitalni novac" i vidiš kako je to završilo...
Nitko ne kaže da ne treba kritizirati. Naravno da treba. Ali treba imati na umu i da se stvari ne mogu popraviti preko noći.
Svatko ima svoju viziju kako bi kripto trebao izgledati. Vjerujem da ima mjesta i za BTC kao store of value, za Ethereum kao platformi za pokretanje projekata i za još poneki "killer" projekt. Naravno da nema mjesta za 5000 kripto projekata, a samo vrijeme će pokazati koji će preživjeti. Kao što je bilo i s ostalim tehnologijama - u početku svi žele biti prvi i postaviti standard, a na drugima je da pokušavaju to poboljšati i postati #1