@rallier
Çok büyük bir olasılık ile üretim durmayacak
POS'a geçildikten sonra yıllık %1 - %2 arasında toplam coin sayısına göre artış olacağı düşünülüyor
Vitalik ve ekibinin lafına kalmış birşey mi yoksa özel bir durum gerçekleşmesi mi gerekiyor bu mining ile gidişatı etkileyecek şey her ne ise? Bilgin var mı?
Vitalik ve ekibinin alacağı karar doğrultusunda olacak dersek yanlış olmaz.
Vitalik geçtiğimiz hafta yaklaşık 40 sayfalık bir rapor hazırladı[1]. Linkini aşağıda bulabilirsiniz. Bu rapora göre, Ethereum mimarisini kullanarak bankalar için genellikle finansmana dayalı analitik bakış açıları anlatılmış ve bankaların Ethereum mimarisi ile yapabilecekleri açıklanmıştır.
Vitalik birinci linkteki raporda Ethereum'un uzun vadeli hedeflerini anlatırken aşağıdaki cümleyi kullanmış,
"The long term goal for Ethereum 2.0 and 3.0 is for the protocol to quite literally be able to maintain a blockchain capable of processing VISA-scale transaction levels, or even several orders of magnitude higher, using a network consisting of nothing but a sufficiently large set of users running nodes on consumer laptops."O halde;
Vitalik'in sürekli sözünü ettiği scalability sözü (Scability issues for ethereum diye aratabilirsiniz) biraz açıklık kazanıyor.. Tam olarak Türkçe karşılığı olmasa da scalability sözcüğünü "yüksek yük altında bile beklenen performansın sağlanabilmesi" olarak çevirebiliriz. Buradan Vitalik'in gelecekte Ethereum'un Visa kartları ölçeğinde ve hatta daha fazlasını karşılayabilecek bir transaction sistemi üzerinde çalıştığını anlayabiliriz.
Şu anda kaynak gösteremediğim ancak izlediğim bir video da ise; (Çakır kaynak göstermiyorum diye feryat kopartma yine, rica ediyorum arattırma beni bulması uzun sürüyor)
Vitalik casper ile POW'dan POS'a geçme planları yaptığını, ilerisi için ise 15 saniyelik blok süresini 1 saniyeye düşürmeyi planladığını ve tüm blok zincirini bilgiyarınıza indirmek zorunda kalmadan kendi kişisel laptoplarınızaki node'lar aracılığı ile ağa bağlı kalarak işlem yapmanızı sağlamayı planladığını anlatmıştı.
Vitalik'in hedeflerini ise ikinci linkte [2] bulabilirsiniz. Ethereum'un "Dünya bilgisayarı" olma yolunda Vitalik'in belirlediği dönüm noktaları açıklanmıştır. Bunu da okumanızı tavsiye ederim. Burada üstte ilk linkten alıntı yaptığım, Ethereum 2.0 ve Ethereum 3.0 için belirlenen tarihler 2017 ve 2018 yılı sonları. İsimleri henüz belli değil.
----------------------------------------
[1] Vitalik'in geçtiğimiz hafta yayınladığı Ethereum: Platform İncelemesi'nin linki aşağıdadır;
https://www.docdroid.net/ec7xGzs/314477721-ethereum-platform-review-opportunities-and-challenges-for-private-and-consortium-blockchains.pdf.html[2] Ethereum'un "Dünya Bilgisayarı" olma yolunda Vitalik'in belirlediği dönüm noktaları. Linki ise aşağıdadır;
http://cointelegraph.com/news/vitalik-buterin-sets-milestones-on-ethereums-route-to-be-the-world-computer