Smart Contrat'ı anlattığı şekliyle zaten Bitcoin'de var olan bir mekanizma.
op_checklocktimeverifykriptopara kullanıcısının bahsettiği "Smart contrat" sistemlerinin tamamı bitcoin'deki 1 op code ile gerçekleştirilebilir.
Yasal bağlayıcılıktan bahsedelim, kişinin para kazanıp kaybetmesi önemli değil. Herhangi bir mecrada yatırım tavsiyesi verebilmen için öncelikli olarak Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin yetki verdiği kurumlarca "yatırım danışmanı" ünvanı sahibi olman gerekir.
Bu kadar forum ahalisi fiyatlarla ilgili bütün görüşlerinden sonra bu yasal yükümlülükten kurtulmak için "yatırım tavsiyesi değildir, YTD" vb mesajlar eklerken, daha dün foruma gelmiş ve kafasına göre yatırım tavsiyesi vermesi sanırım bu kişinin nasıl bir kafa yapısına sahip olduğunu sizlere göstermiştir.
Tam olarak neyin ne olduğunu bilmediği bir teknoloji hakkında bu şekilde ahkam kesmesi ise kendisini gülünç duruma düşürmektedir. Burada aklını kullanan hiç kimse bir newbie'nin yazdıklarına güvenip yatırım yapmaz zaten. Bunun gibi yapanlara forumda verilen bir sürü isim var; Bunlardan bir kaçı:
"Altcoin trolü"
"X kişisinin shill hesabı" (Bu x kişisi genelde o altcoin'in sözde geliştiricilerinden olur).
Bunun gibi troll hesap ciddiye alınmaz. Neden alınmaması gerektiğini sorularıma vermeye çalıştığı cevaplardan ve teknik anlamda yetersiz bilgisinden anlayabilirsiniz.
Sizlere konuyla ilgili birkaç hatırlatma yapayım;
Ether'in "ciddi anlamda" bagholder'ları bulunmakta. Bu bagholderlar arasında ether'e milyonlarca dolar yatırmış büyük şirketler de var.
2014 yılında 60 milyon'un üzerinde ether satıldı.
Bu satışta elde edilen bitcoin miktarı (Vitalik'in cebine attığı Bitcoin miktarı): 31,529
http://ether.fund/marketÖn satışta ortalama 1 ether fiyatı: 0.00052459 BTC idi. (ilk hafta 0.0005'ten sattılar sonraki haftalarda fiyatı arttı vs).
Bundan üç ay önce (Aralık 2015) Vitalik (Ether'in yaratıcısı) çıkıp Ether vakfının "maddi olarak zorda" olduğunu "paralarının bittiğini" söyledi.
Ether vakfının elinde 2.5 milyon ether var 2016 yılı boyunca bütçelerini karşılaması gerekiyor vs (bir miktar btc var ama o şu anki ether kadar para etmiyor).
Buraya kadar olanları zihninizde bir şeyler canlansın diye yazdım.
Geriye dönük bir kaç örnek verelim;
Scrypt Asic üreticisi Gaw Miners'ın CEO'su Josh Garza'yı hatırlayan var mı? (Bu olay TR bölüme yansımamıştı, global bölümde mesajlarım duruyordur, ilk çıktığı günden dolandırıcı olduklarını söylemiştim)
Bu josh garza ne yaptı?
%95'i premine olan bir coin çıkarttı XPY /Paycoin, ve shill hesaplarıyla "amazon, ebay, target (amerikadaki av merkezi zinciri) vs vs" bir çok markanın Paycoin'i kabul edeceği yalanını yaydırdı.
Yatırımcıları gizli tutuyordu vs, Ne oldu sonra? 0.02 BTC'den zamanında 5$'dan piyasaya XPY sattı ve sattığı kişilere 20$'dan bunları geri alma garantisi verdi. Sözünde durmadı elbette
Borsalarda XPY fiyatı 0.05 BTC'ye kadar çıktı. Ee sonra ne oldu?
O büyük mağazalar birer birer yalanlamalarını yayınladı, fiyat düştükçe düştü.
En son Josh Garza evinin önüne çekilmiş 2 tane ferrari ile görüldü.
Bu süreçte kar eden birileri olmadı mı? Elbette oldu, shill hesaplarına vs parayı yedirdi, kafasını kullananlar madencilikten iyi para kazandı vs. (Bu XPY'nin çıktığı gün SHA madenciliği yapanlar cihazlarını 1 haftada ROI yaptılar).
Bakın Ether için bunların olacağını söylemiyorum. Ether "belki" iyi bir şeyler için çalışıyordur. Belki de bundan 10 yıl sonra Bitcoin'in yerini alacaktır (Hiç sanmıyorum ama neyse). Bunların "kesin olarak gerçekleşeceğini söyleyen kişiler" yalancıdır.
1000$ balonunu hatırlayın, herkes 1 ay sonra bitcoinlerimizi 2000$ dan satarız diye ellerini ovuşturuyordu. Ee noldu sonra? Bitcoin düştükçe düştü.
Ağustos ayında bu konuda yazdım, Bunun gibi balonlar, pumplar dumplar yaşanacak. Biz daha ether'in "kullanıcı dostu" bir cüzdanını bile göremedik. Var mı bir GUI'si olan Ether cüzdanı?
Hani deseniz ki 90'larda yaşıyoruz hala UI bizim için yeterli, ben işimi konsoldan hallederim, o zaman eyvallah derim. Ama günümüzde insanlar 2 dokunuşla dünyanın öbür ucuna trink diye para gönderebiliyor. Niçin Ether'in ıvır zıvırıyla uğraşsınlar?
Özetle şunu demek istiyorum;
Dereyi görmeden paçaları sıvamayın.
Son olarak şunu hatırlatayım;
Zamanında biz Cointellect için bu ponzidir yakında patlayacak buna yatırım yapmayın diye insanlara gerçekleri anlatmaya çalışıyorduk. Ama o gözünü para hırsı bürümüş kişiler "üç kuruşluk ref kazancı için" eşine dostuna kredi çektirdi ve şu anda sadece Türkiye'de "bilinen" en az 1000 farklı cointellect mağduru var.
Peki o zamanlar bu dolandırıcılığı savunan "üç kağıtçılar" bugün forumda mı? Buralara yazmaya yüzleri var mı? Belki isim değiştirmişlerdir, hala aramızdadır o kişiler ama o günleri saklamaya çalışıyorlar utanarak.
Yarın utanacağınız şeyleri bugün yazmayın.