Türk telegram kanalında takılıyorum. Sağolsunlar gelişme olunca paylaşıyorlar ama kanalda da gördüğüm kadarıyla çoğu kişinin ağzına 1 dolar lafı takılmış. Bu söylenenleri ekipte görüyordur ve yakin zamanda 1 dolar olmaması için ellerinden geleni yaparlar. Çünkü 1 dolar olduğu anda çoğu kimse satacak. Ben ekipten olsam 1 dolar olmasını istemezdim.
Çok aktif bir kanal gerçekten. Eğlenceli muhabbetler de dönüyor bazen. Eskiden -10 ay önce falan- bu kanalda çok agresif tartışmalar olurdu ve beni sıkmıştı. Fazla sohbet ve samimiyet bazen ters de tepebiliyor işte. Neyse ki adminin de çabalarıyla artık daha düzeyli bir grup haline geldi.
1 dolar konusuna gelirsek, şunu söylemek mümkün: 1 dolar kademesinde satanlar olacağı gibi alanlar da çok olacaktır. Popüler olmuş ve büyümüş projelere baktığımızda hep ilk adımlarının sancılı olduğunu görebiliriz. Birkaç dolardan piyasaya girip de yüzlerce dolara ulaşan projeler var sonuçta. Sayıları da azımsanmayacak düzeyde! Haliyle bunların da ilk yükseliş dönemlerinde belli hedef fiyatlar konmuştu zihinlerde! Mesela "10 dolar olunca herkes satıp çıkar, ekip de kapatır dükkanı" falan gibi...
Eğer projenin sürekliliği varsa, onlarca ya da yüzlerce X katlanarak artabilir. Bunları FRM özelinde yazmıyorum aslında. Geçmişte olanlardan bahsetmek istedim. Satanlar elbette satar fakat projeye binlerce yeni yatırımcı da katılabilir. İyi borsalara girmiş ve iyi ekiplerin elinde sosyal medya ve reklam aktiviteleriyle büyüyen çok proje var. Bizim için 1 dolar çok iyi parayken, bir başkasının da hedefi 5 dolar olabilir! Yani bizim için dağın zirvesi gibi görünen yer, bir başkası için sadece tepeden ibaret olabilir. Tüm bunlar bakış açısına ve projenin büyüme potansiyeline göre değişir. FRM de böyle olacak demiyorum! Sadece bu piyasada her şeyin mümkün olduğunu anlatmaya çalıştım. YTD!
Bu kadar basit işte, insanlar bazen ticaretin kendi içerisinde sürekliliğe sahip olduğunu unutuyorlar, Ayşe 6 centten aldıysa büyük bir memnuniyetle (mesela) 1 dolar olduğunda satacak ama Ali 55 centten aldığı için elinde tutmaya devam edecek, Berk ise 1 dolara geliş sürecine bakıp (yine mesela) 2 dolar beklentisiyle alacak ve 1.4 dolar olduğunda "güzel gidiyor" diyerek tutmaya devam edecek, 1.4 dolar seviyesindeyken BELKİ Ayşe sattığına pişman olup, 1.2 dolara alım emri koyacak, bu iş böyle.
Tabii ki FRM özelinde konuşmuyorum, bu durum piyasanın dinamiklerinden birisi.