Szkoda, że jest coraz gorzej i pomimo naszych wysiłków od ponad dwóch lat nie ma nowych lokalsów, a nawet ubywa starych, już zaprawionych w bojach użytkowników jak @Adamvp.
Zobaczymy czy coś się zmieni w przyszłym miesiącu ale jak tendencja będzie cały czas spadkowa, to niczego dobrego to nie wróży. Jeszcze trzy lata temu ludzie walili drzwiami i oknami, żeby się zarejestrować na Bitcointalk i zarobić trochę grosza, bo było to proste. Jak wiemy aktualnie nawet z wysoką rangą jest ciężko coś zarobić, więc naprawdę coraz mniej powinno nas dziwić, że powoli na forum pozostaną tylko prawdziwi entuzjaści, inwestorzy i ludzie blisko związani z krypto walutami. Jak widać nawet ciekawe wątki i regularna dyskusja nie jest w stanie zachęcić nikogo nowego. Coraz trudniejszy zarobek, utrudniony awans, opłaty za konta na pewno też skutecznie odstraszają.
Na wszystko trzeba czasu i jak zwykle wiele dzieje się za późno lub trwa za długo. Dość długo zajęło zauważenie problemu spamu i botów na forum, a także samo rozwiązanie tego problemu. Praktycznie system merit został wprowadzony kiedy kampanie bounty się kończyły, a już na pewno możliwość szybkiego zarobku, ponieważ wszystko zaczęło tracić na wartości. Jak Wiecie jestem moderatorem na Altcoinstalks forum od kilku lat i tam sytuacja jest podobna lub nawet gorsza, bo zdarzają się całe miesiące bez jednego nowego posta w polskiej sekcji. Oczywiście aktualnie jest najgorzej, a pamiętam czasy kiedy nie mogłem nadążyć z pracą jako moderator, kiedy kampanie bounty były na topie w 2017 roku, tyle było nowych postów.
Bitcointalk jest największym forum o Bitcoinie i innych krypto walutach, a i tak jest i zawsze było tu maksymalnie kilka osób na naszym lokalu. Jestem ciekaw czy to tylko problem języka, czy też w Polsce faktycznie jest tak mało entuzjastów krypto? Jak to wygląda na polskich forach Bitcoina, jaka tam jest frekwencja?
Sam nigdy nie używałem innych forów jak Bitcointalk i Altcoinstalk, więc nie wiem jak wygląda sytuacja aktualnie i przez ostatnie lata na innych forach.