Author

Topic: Ghidul incepatorilor pentru folosirea corecta a sistemului Trust [LoyceV] (Read 209 times)

full member
Activity: 693
Merit: 120
Felicitari pentru initiativa, foarte folositor ghidul pentru cei care stau doar pe sectiunea de Romana si nu au apucat sa il vada la LoyceV. Din pacate nu mai am sMerit sa iti pot da.
Multumesc, nu e problema de smerit, eu doar mi-am facut datoria si sper sa fie folositor pentru colegii din sectiunea noastra.O sa incerc sa il tin si actualizat.
copper member
Activity: 155
Merit: 173
Member of Cryptios - https://cryptios.com/
Felicitari pentru initiativa, foarte folositor ghidul pentru cei care stau doar pe sectiunea de Romana si nu au apucat sa il vada la LoyceV. Din pacate nu mai am sMerit sa iti pot da.
full member
Activity: 693
Merit: 120
Inca vad utilizatori , incluzand conturile cu rank ridicat care inca folosesc sistemul de Trust incorect. Pentru ca sistemul de Trust sa functioneze cum trebuie si in acelasi timp sa fie decentralizat, este crucial ca si cat mai mult useri sa inteleaga diferenta dintre ''feedback'' si ''Trust lists''.Se pot foarte usor confunda pentru ca forumul foloseste termenul ''Trust'' pentru amandoua.

Imediat ce intelegi pe deplin sistemul, este important sa incepi sa il folosesti.:
  • Ai realizat o tranzactionare in care ai riscat fonduri? Lasa feedback!
  • Vezi utilizatori care au folosit cum trebuie functia Trust pe mai multe conturi? Adauga-i la lista ta de Trust!
Oricine poate lasa feedback, si oricine isi poate customiza lista Trust !

Dar mai intai , continua sa citesti, ca sa intelegi sigur care este diferenta.

Din moment ce este un ghid pentru incepatori , o sa acopar cele mai importante parti. Nu pot acoperi toate detaliile aici, dar si fara toate detaliile multi utilizatori o sa invete sa foloseasca mai bine sistemul de Trust.

Am creat TrustTestUser ca sa ma ajute la capturi de ecran si linkuri.. Te rog nu lasa feedback la contul meu alternativ, pentru ca nu am intentia sa il mai folosesc si la altceva.



Nu confunda Lista Trust cu feedbackul
Trust feedback: lasa feedback catre oamenii in care ai incredere sau n-ai incredere. Sau poti lasa comentarii neutre.
Trust list: o lista de oameni care au increde intr-un  anumit (utilizator) sau n-au incredere intr-un anumit (~utilizator/tt]).



Trust feedback
Trust feedback (Pozitiv/Neutru/Negativ) poate fi folosit ca sa iti exprimi opinia despre increderea intr-un anumit utilizator.  In alte cuvinte: Ai incredere sau ai avea incredere in acest utilizator cu banii tai?

Unde pot gasi asta: Click pe username si mergi la Profilul utilizatorului/url], apoi click pe [url=https://bitcointalk.org/index.php?action=trust;u=2692993]Trust ca sa ii vezi rezumatul Trust (depinzand de board poate sa apara si sub numele de utilizator).
Dupa ce ai dat click , si esti pe  Rezumatul de Trust. Citeste descrierea per tip cu grija:
      New feedback loading...
Tine cont ca descrierea pentru Pozitiv, Neutru si Negativ este diferita de cum a fost acum 4 luni: a fost schimbata cand Trust Flag au fost introduse.

Positiv (care apare ca+1)
  • Daca ai realizat o tranzactie mica  cu cineva, asta nu merita un feedback pozitiv.
  • Daca ai realizat o tranzactie in care ai riscat o suma substantiala de bani cu cineva si totul a mers bine asta merita un feedback pozitiv.
  • Daca cineva este un baiat de treaba (sau fata), asta nu merita un feedback pozitiv.
  • Daca tu crezi ca cineva este de incredere, chiar daca nu ai realizat vreo tranzactie cu el/ea, trimite-i un feeback pozitiv.

Neutru (shown as =1)
  • Foloseste feedback neutru pentru orice care nu insemna ca cineva poate fi sau nu de incredere.Asta poate if bun pentru feedback , de exemplu atunci cand cineva te-a ajutat.
  • Neutral Feedback nu este prea folosit pe Bitcointalk. Este un intrument folosit fara prea multe consecinte. Foloseste-l doar cand este nevoie.

Negativ (shown as -1)
  • Daca tu crezi ca cineva este un scammer, sau ca cineva incearca sa realizeze un scam, acesta merita un feedback negativ. Te rog adu cat mai multe dovezi.
  • Daca urasti pe cineva si il consider un troll oribil, acesta nu merita un feedback negativ.

Rezultatul dupa ce ai primit cate un feedback din fiecare Tip::
      +1 / =1 / -1 loading...

Comentarii
Scrie o descriere clara. Fa-o cat mai scurta dar fara sa lasi lucruri pe dinafara. Daca comentariul tau devine prea mare, creeaza un topic in Reputation sau Scam Accusations.
Incearca sa fi obiectiv. Daca te bazezi mai mult pe fapte, oamenii or sa iti ia mai in serios feedbackul decat atunci cand incerci sa ataci la persoana.

Foloseste Linkuri de referinta:
Un link de referinta aduce mai multe informatii de fond despre Feedback. Asta ii ajuta pe altii sa decida daca judecata ta a fost sau nu corecta.
Pot folosi o Pagina de Arhiva pentru a prezerva evidenta pentru linkul tau de Referinta.

Fii tu omul mai mare!
Cu o mare putere primeste o mare responsabilitate (source unknown). Mai ales cand esti pe DefaultTrust (sau daca vrei sa ajungi pe DefaultTrust in viitor), nu trebuie sa abuzezi de putere lasand feeback (negativ)  cand cineva face ceva ce nu iti place. Feedbackul tau trimis este ceea altii folosesc ca sa iti judece judecata.
Daca cineva de pe internet este rau cu tine: boo fucking hoo! Foloseste butonul ignore, si uita de ei.

Stergerea feedbackului
Poti sterge un feedback vizitand Trust sumary al unui utilizator. Orice feedback lasat de are un link catre (Delete) :
      Trust summary for TrustTestUser loading...
Te rog sterge feedbackul cand nu mai este de interes. Poti de exemplu sa inlocuiesti un vechi feedback negativ cu un feedback neutru cand situatia o cere. Daca situatia este inversa, iti sugerez sa lasi feedbackul neutru asa cum este si sa adaugi un nou feedback negativ.

Ce sa si ce sa nu faci
  • Nu lasa feedback pozitiv de pe contul tau alternativ (foloseste comentarii neutre pentru asta).
  • Nu lasa feedback negativ cand cineva incalca regulile de pe forum. In schimb, foloseste Report to moderator pentru violarile de reguli.
  • Lasa un comentariu neutru pe ambele conturi ale tale ca sa arata care cont alternativ iti apartine.
  • Nu lasa feedback (negativ) bazat pe razbunare.
  • Nu lasa feedback (pozitiv) pentru ca altcineva ti-a lasat.

Acestea sunt in mare lucrurile de urmat
Trust nu este moderator, dar il poti folosi ca un "business card" pe comunitate. Foloseste lucrurile de mai sus ca reguli generale. Sunt facute sa iti dea o idee generala a lucrurilor pe care le consider eu ca fiind un bun comportament.E de asemenea intelept inainte sa lasa un feedback sa iti pui intrebarea: "Feedbackul meu face Bitcointalk un loc mai bun? Si daca raspunsul e negativ: ''merita sa ii distrug cuiva contul si reputatia pentru asta ?".Gandeste-te sa folosesti Feedback Neutru daca Pozitiv si Negativ nu sunt justificate.

Trust Flags
Nu o sa acopar Trust Flags in detaliu (deocamdata). Cel mai important lucru pentru Supporting sau Opposing cand e vorba de Trust Flags este sa citesti cu atentie tot ceea ce se spune inainte sa dai click pe acestea.Daca ceva este incorect, nu da click pe Support !



Trust list
Ar trebui sa adaugi utilizatori care au lasat un feedback precis si au o lista buna de Trust la lista ta de Trust, si ar trebui sa excluzi membrii care au feedbackuri imprecise.
Asta inseamna ca lista ta de Trust trebuie sa fie bazata pe cum apreciezi tu judecata altor utilizatori asupra celorlalti si nu trebuie sa se bazeze pe daca ai sau nu incredere in acesti utilizatori(cu bani) sau daca ai realizat vreo tranzactie cu ei.
Incurajez pe toata lumea sa isi creeze propria Lista custom de Trust! Dar inainte sa o faci te rog nu te opri din citit ca sa ii intelegi implicatiile.

Unde o poti gasi: Click pe orice profil al unui user, apoi click peTrust, si click pe Trust settings.
Iti recomand sa lasi DefaultTrust pe lista ca sa vezi feedbackul lasat de userii DT1 SI DT2 ca default.
Poti include orice utilizator prin adaugarea numelor lui la lista Trus si poti exclude orice utilizator prin adaugarea unui ''~ '' in fata numelui sau.Cand ai terminat apasa click pe Update.Exemplu:
      Trust list loading...
In exemplul de mai sus, poti vedea cum l-am exclus pe cryptohunter, si inclus pe guitarplinker si NLNico. DefaultTrust este inca pe lista mea Trust list.
Daca nu stii exact ce faci ar trebui sa lasi Trust depth la 2.

Implicatiile realizarii unei Liste Trust
Adaugarea unor utilizatori la lista Trust are implicatii recursive pentru ca utilizatorii in care ai incredere direct (Depth 0) te fac sa ai incredere in cei ce au ei incredere (Depth 1), si utilizatorii in care au inceredere (Depth 2) (vezi detalii mai departe de nivelul de incepator).
In data ce ai o lista Trust personalizata, o sa vezi scorurile Trust diferit de userii fara o lista personalizata. Poti intotdeauna adauga ;dt catre oricare URL ca sa vezi forumul ca si cum nu ti-ai fi facut o lista custom de Trust.(vezi acest exemplu).

Registru Public
Tine cont ca toate listele Trust sunt publice: theymos publica , o lista saptamanala pe care o folosesc pentru Threadul meu.  Tin registre in istoric (in acest moment am ajuns la saptamana 38). Poti folosi aceasta unealta ca iti dai seama care utilizatori merita sa fie adaugati pe lista ta Trust.
Nu cenzurez informatii:alegerile tale vor ramane vizibile dupa ce le schimbi asa ca alege cu atentie.

Ce sa si ce sa nu faci
  • Nu adauga utilizatori la lista ta Trust doar pentru ca ei te-am adaugat!
  • Nu exclude utilizatorii de pe lista ta Trust bazandu-te pe razbunare.Este in regula sa ai incredere in judecata cuiva chiar daca el/ea nu are incredere in tine.
  • Nu adauga pe cineva pe lista ta Trust pentru ca ai realizato tranzactie cu ei.Chiar daca ai incredere in ei cu banii tai, asta nu inseamna ca trebuie sa ai incredere in judecata lor asupra altor persoane.Cred, ca aceasta este cea mai comuna greseala care se face pe Lista de Trust!
  • Este okay sa iti adaugi contul alternativ la lista ta Trust. Asta inseamna ca ai incredere in feedbackul pe care l-ai lasat de pe acel cont.Exemplu:
    Quote
    hilariousandco Trusts these users' judgement:
    7. hilariousetc (Trust: +3 / =1 / -0) (1725 Merit earned) (Trust list) (BPIP)
  • Nu iti include contul principal de pe contul/rile secundare.Asta poate influenta votarea DT1 si chiar daca nu e parte din acest ghid e de rau.



DefaultTrust
DefaultTrust (sau DT) are cateva nivele de Trust, si este setat la nivelul 2 pentru oricine nu vrea sa-l schimbe. Asta inseamna ca feedbackul lasat de membrii DT1 si DT2 este aratat in mod implicit tuturor utilizatorilor. Nu-ti face griji despre asta acum, nu este principala grija a acestui ghid.
Ori feedback lasat de tine, intotdeauna o sa apara ca Trusted de tine.Dar depinde de setarile userilor care il primesc daca apar sau nu la ei.

Votarea DT1
Depinde de anumite criterii (care cad peste scopul acestui topic), daca iti creezi propriul Trust esti eligibil sa votezi pentru Membrii DT1, si/sau tu poti fi selectat pentru DT1. De indata ce esti DT1, userii adaugati in lista ta Trust ating DT2, ceea ce inseamna ca si feedbackul lor este aratat in mod implicit. Aceasta este o mare responsabilitate dar atata timp cat(si majoritatea utilizatorilor) folosesc Trust cum trebuie, sistemul de vot ar trebui sa mearga chiar daca nu il intelegi complet.
Postarea originala: https://bitcointalksearch.org/topic/loycevs-beginners-guide-to-correct-use-of-the-trust-system-5191802
Sper sa va fie de folos tuturor!
Jump to: