Deme yaaaa, cehalet asil bir kisiyi bilmeden onun hakkinda yorum yapmaktir. Malini satabilmek icin illaki birilerini kotulemek en basit yoldur ve zaten buna basvurduysan diyecek birsey yok.
Hic sizle ayni uslupta polemige girmeyecegim.
Hayirli satislar
İnsanlar söyledikleriyle değerlendirilir. Hakkınızda konuşulmasın istiyorsanız hiç konuşmamanız lazım.
Fuathan'ın şu söylediğinin altına imzamı atarım: acemi tipler yuzunden su anda piyasa boyle allak bullak.
Yani, son aylarda kriptolara olan yoğun ilgiyle birlikte kolay para kazanmayı umup gelen, "bitcoin diye bir şey varmış" deyip piyasaya atlayan, en ufak düşüşte korkup kaçan, bilmeden rastgele işlemler yapmaya çalışanlar yüzünden.
"Botlar yüzünden alım satım yapılamıyor, botlar savaşına döndü" sadece mesnetsiz bir iddia. Piyasadaki bütün majör botlar kullanıcılarının verdiği parametreleri takip ederek, piyasanın durumuna göre alım ve satım yapıyorlar. Hiçbirinin "şu manuel traderları göçertelim" gibi bir amacı yok, olamaz. Olsa da yapamaz zaten. Dolayısıyla varlıkları da manuel al-satçılar için bir dezavantaj değil. Hatta botların yarattığı işlem miktarı işini bilenler için bir avantaj bile denebilir. Her gün hala binlerce insan işlemlerini elle idare ederek para kazanıyor. Eğer siz bu konuda bir sıkıntı yaşıyorsanız kabahati belki biraz kendinizde aramalısınız derim.
Zira botların kullandığı api'leri borsalar zaten bu gibi programlar kullansın diye kullanıcılarına sağlıyor. Eğer söylediğiniz şekilde bir olumsuzluğa sebep oluyor olsaydı, bot kullanımı hala yasal olabilir miydi?
Şimdi diyebilirsiniz ki "borsalar her işlemden para kazanıyor, niye karışsın"... Borsalar uzun vadeli kazançlarını düşünür. Genel bir memnuniyetsizlik durumu sonuçta kendilerine zarar vereceği için önüne geçmek isterler. Ancak böyle bir şey söz konusu değil. Neden?
Öte yandan bir anda onbinlerce işlem yapılan pump & dump gruplarına önlem almaya çalışıyor çoğu borsa. Halbuki oradan da sağlam para kazanıyorlar. Neden önlem almaya çalışıyorlar? Çünkü bir manipülasyon söz konusu ve kullanıcılarında gerçek bir memnuniyetsizlik yaratıyor.
Sizinki gibi dayanağı olmayan bir "kaybettim çünkü piyasada botlar var" durumu söz konusu değil orada.