eğer şu an böyle bir anket yapılsa ve böyle bir sonuç çıkacak olursa bu onların büyüklüğüdür.Bir halk düşünün bağımsızlık fırsatları varken olmuyorlar o kadar ölüme , kötü yaşama , sağlık vb. eksikliğine rağmen bağlı kalabiliyor.Bu zamanlarda böylesini bulmak zor.İspanya ' da katalanlar kendi anadilde eğitim haklarına sahip ve ülke ekonomisindeki yerlerinin ispanyollara göre daha üstte olmasına rağmen bağımsız olmak istiyorlar.
Hocam bu tercih büyüklüğünü falan göstermez, sadece akıllı olduklarını gösterir.Keza Türkiye'den ayrılmak demek, Istanbul'dan, Antalya'dan, İzmir'den vs. ayrılmak demek.Türkiye'den ayrılmak demek avrupayla bağların kopması tamamen bir ortadoğu ülkesi olmak demek.Türkiye'den ayrılmak demek sahip olunan her türlü ayrıcalığın artık olmaması demek.
Bugün kürdistan kurulsa, batıda yaşayan kaç tane kürt döner kürdistanına? Kim Istanbul'u, Antalya'yı, İzmir'i falan bırakıp tekrar şırnakta, hakkaride yaşamak ister?
Katalanların bağımsız olmayı istemesi çok farklı bir durum.Orda adamlar ispanyanın lokomotifi durumunda, bağımsız olsalar çok daha zenginleşecek çok daha refah içerisinde yaşayacaklar.Bir nevi ispanya kamburundan kurtulacaklar.Adamlar tabii ki bağımsız olmayı isteyecek.Bizdeyse durum tam tersi.
Şimdi mesela bir Antalya'nın, İzmir'in,Istanbul'un vs. bağımsızlık talebi olsa anlarım.Sonuçta bu şehirler ülkeyi sırtında taşıyor, bir nevi lokomotifler.10 lira vergi ödüyorlarsa devlete, bunun 1 lirası kendilerine dönmüyor oysa güneydoğu'da durum tam tersi 1 lira vergiye 10 lira harcama yapıyor devlet o bölgeye.Şimdi hangi aklı başında insan bu durumdan vazgeçip bağımsız olmak ister ki?
Umarım meramımı anlatabilmişimdir.
Hocam doğru söylüyorsunuz ama benim şöyle bir teorim var. düşünün kuzeyimizde rusya var petrol, doğalgaz zengini, güneyimiz de ırak suriye petrol dogalgaz zengini, iran -azerbaycan petrol doğalgaz zengini, Güney kıbrıs malum doğu akdeniz üzerinde egemenlik kurup var olan doğalgaza çökme derdinde, bulgaristan ta sağlam doğalgaz rezervi var ve her ne hikmetse ortada Türkiye dımdızlak
Bu inanılacak birşey mi. Ha belki politik nedenlerle ört bas ediliyor ama eminim bugun güney doğuda ırak taki gibi kaliteli bir petrol rezervi var. Onu geçtim çok büyük bir GAP ımız var. Fırat ve diclenin sularını kontrol altında tutuyoruz. Güneyimizdeki ırak ve suriye ne kadar petrol yönüyle zenginse bir o kadar su fakirleri. Fırat ve dicleden başka su kaynakları yok. Istesek bir savaş olsa tak diye nehrin sularını kesebiliriz. Yani kontrol bizde. İleride bir kürt devleti kurulursa ki önce özerklik denilip bu dolmabahçe mutabakatı vardı. Ondaki maddeler özerklik, ordaki devlet memurları ve güvenlik güçlerini yerel halkın insanından seçilmesi gibi maddeler var. Dağdaki pkk projeye göre şehirlerde jandarma gibi yerel güvenlik olacak, valisi amiri vs kürt olacak... Okullarda kürt öğretmen ve kürtçe eğitim sunulacak. Eğitim ve anadil konusuna birşey demiyorum ama bakınız Yugoslavyanın durumu ne oldu. Önce hırvatlar yerel milisler kurup ayrıldılar slovenlerle birlikte böle böle derken Balkanların güçlü devletini 4-5 minik etnik unsura bölüp güçsüzleştirdiler. Avrupa ya bakın, birlik olup o kadar ayrı millet ayrı lisan konuşanlar bir olmanın gücünü biliyorlar ve Avrupa Birliğini kuruyorlar ki ileride bir Avbrupa Birleşik Devleti olma projesidir bu. fakat bizler özerklik , kopma peşindeyiz. Ha ne olur eninde sonunda bölecekler bizi. Küresel sermaye de doğuya akıtacak parayı, belki petrol bulup iyice ekonom,ik cazibe merkezi yapacaklar ama bu Türkiye nin olsaydı küresel güçler için tehdit olurdu ama küçük kukla bir devlet tüm batının işine gelir.