Ovako... Ja sam naručio dva uređaja i nije istina da moraju biti minimalno 300 m razmaka. Ja sam stavio kod sebe i kod svojih roditelja što je nekih 70-tak metara razmaka (tako barem piše u Helium exploreru) i radi bez problema. Jedino je problem za uređaj kojem su tvoji uređaji whitness što je Helium uveo reward scaling. Da ne prevodim, evo opisa što je to:
A Hotspot's own reward scale does not impact its earnings. Hotspots witnessing this Hotspot will see their rewards scaled up or down according to this Hotspot's reward scale.
Ako sam dobro shvatio, ako su dva uređaja preblizu (moguće da se na to odnosi spomenutih 300 metara) onda svaki ima reward scale 0.5. Tako imaju moji. Dok sam imao jednog, nije bilo reward scalinga ali pretpostavljam da bi tad imao 1.0.
Evo ovdje je lik u videu objašnjavo u videu neke stvari o ovome, pa je pričao i o više rutera, koliko sam ga ja shvatio da se nemogu imat 2 uređaja, a ako su 2 u blizini jedan drugog da se zarada smanjuje
https://youtu.be/WnP7LRHhHHc?t=1136plus u 8. mjesecu je reward halving što će smanjiti nagrade za rudarenje. A ludilo je zato jer uređaj košta 300-500 dolara i to se isplati kroz mjesec dana. Samo je problem isporuke.
Jel to znači da će se manje moć izrudarit sa uređajem u 8 mjesecu?
Opet je pitanje koliko će HTN vrjedit u 8 mjesecu, ako mu cjena poraste, bit će sve na istom, a i ako se smanji vrjednost, uz ovako malu potrošnju struje za predpostavit je da će se uređaj isplatit kroz mjesec dana, jer kako je neko pisao da se može zaradit 400HTN u mjesec dana to je kojih 2800$ sa sadašnjom vrjednosti HTN-a od 7$.
https://explorer.helium.com/coverage ovdje sam malo gledao koliko uređaju zarađuju po Zagrebu, jer ih tamo ima najviše i vidio sam da neki zarađuju 100NHT-a, dok neki drugi koji imaju u blizini i neke druge uređaje zarađuju svega par NHT-a, pa mi to nije nikako jasno kako može uređaj zaradit 10NHT, ako ima u blizini i druge uređaje
Zapravo sam mislio čak i kupiti uređaj obzirom na zaradu ali neću se zalijetati. Shipping, carina i porez su ogromni, a pitanje do kad će biti ovakva zarada. Zapravo nisam niti proučavao taj HNT token i čemu služi, odnosno zašto bi ga netko htio kupiti. Znam samo da ima veze s Internet of things.
Baš sam zvao caruinu u vezi poreza i toga i pitao sam kako ide uvoz informatičke opreme, jer neznam kako oni to gledaju. Rekli su mi da se plaća porez i vjerovatno carina po nekom postotku od vrjednosti robe što oni odrede i navodno nebi trebalo biti skupo. Sad je pitanje kako oni gledaju na vrjednost ovoga, dali gledaju pod informatičku opremu, ili nekako drugačije?
Bilo bi pametno da ih nazove neko ko se sa ovim bavi duže, pa će znat i postavit pravo pitanje i dobit bolji odgovor od mene