Pages:
Author

Topic: Herşeyi dolara bağlamak ne kadar mantıklı ? - page 3. (Read 2155 times)

hero member
Activity: 1533
Merit: 560
Şimdi şöyle düşünelim;
Euro 5 lira iken 1 TIR dolusu yumurtayı avrupa'ya 100 bin avro'ya gönderiyordum diyelim.
TL olarak 500 bin lira kazanıyor şirketim.
Euro 7,5 lira oldu 1 TIR dolusu yumurtam avrupa da 750 bin lira etti.
Ben yumurtamı 500 bin liradan Türkiye'de mi satarsam daha çok kâr ederim?
Yoksa avrupaya 750 bin liradan itelersem mi daha çok para kazanırım?
Avrupa ile Türkiye arasında 250 bin lira (%50) kâr marjı farkı var ise, o zaman şöyle bir yol uygularım;
Af edersin benim malım bu parayı ediyorsa Türkiye'de de o parayı kazanmalıyım o zaman?
Hadi koy bakalım baba %50 zamlı fiyatı, alan market alır, almazlar ise zaten o fiyata satıyorum ben...

Ülkedeki dolar/euro ile alakalı olmayan mallara neden zam geldi diye düşünenler için yazdım bunu.
Adamlar haklı, dağılın.
newbie
Activity: 98
Merit: 0
yerli üretim dediğimiz ürünü a noktasından b noktasına götürmek için petrole ihtiyaç var. petrolü dolarla alıyoruzbu bile etki için yeter sebep zaten başlı başına.
newbie
Activity: 70
Merit: 0
Gayet mantıklı yahu şöyle bakıyorum mantıklı, dur birazda şurdan bakayım yine mantıklı ya, olacak iş değil arkadaşlar. Şaka bir yana ama keşke daha bağımsız bir ülke olsaydıkta hiç etkilenmeseydik böyle şeylerden.
sr. member
Activity: 421
Merit: 263
Herkes mi haklı arkadaş fırsatçılar da  çok adam üç kuruşluk malına fırsattan istifade onüç kuruş istiyor. Hem de % 100 yerli olan malına . Adama soruyorsun kardeşim kendi ürünün neden bu kadar fazla istiyorsun? diye .  Dolar ne kadar oldu biliyormusun diye cevap veriyor.. peki bu senin ürünün ithal mi ettin dediğinde de bu sefer de bu ürün ihraç malı olduğundan diye pişkince cevap veriyor. Bu fırsatçılık değil de nedir?

Duruma bir de soyle bakin.
Mesela ben bir urun satmiyorum, sadece servis, yani emek satiyorum.
Ayda 30 emek satiyorum diyelim ve gecen yil 1 emegin geliri ile 10 tane kek alabiliyordum.
Simdi aradan 1 yil gecti. Benim verdigim emek gene ayni, fakat 1 emegin geliri gecen yilki rakam olursa bu yil 1 emekle sadece 5 kek alabiliyorum.

Aradan 1 yil gecmis, deneyimlenmisim, emegimin degeri artmasi lazim yani 11 tane kek alabilmem lazim ayni emek ile aslinda..

E simdi TRY degeri dustugu icin emegimin daha cok TRY etmesi lazim. Yani fiyatimi artirmam lazim. Fakat fiyatim artinca herkes zam yaptin diyor. Halbuki fiyati artirmazsam indirim yapmis oluyorum..

Gel de cik isin icinden.
Ya fiyat artirmayip eve daha az ekmek goturecegim. Yani bi durumda 10 kek degil 5 kek goturebilmeye baslayacagim. Ya da fiyati gercek degerine denk getirip, -insanlarin zam dedigi- bu fiyati da ayni sebeplerden karsilayamayacak musterileri kaybedip evime 10 yerine 6.5 kek goturecegim. Her halukarda gene zarardayim.

jr. member
Activity: 154
Merit: 1
Herkes mi haklı arkadaş fırsatçılar da  çok adam üç kuruşluk malına fırsattan istifade onüç kuruş istiyor. Hem de % 100 yerli olan malına . Adama soruyorsun kardeşim kendi ürünün neden bu kadar fazla istiyorsun? diye .  Dolar ne kadar oldu biliyormusun diye cevap veriyor.. peki bu senin ürünün ithal mi ettin dediğinde de bu sefer de bu ürün ihraç malı olduğundan diye pişkince cevap veriyor. Bu fırsatçılık değil de nedir?
full member
Activity: 700
Merit: 134
Dolara bağlı olmayan bir şey mi var ne saçma bi görüş. Aldığınız ürünün lojistiği nasıl sağlanıyor, ambalajı nasıl üretiliyor, içine doldurduğunuz şey nereden geliyor. Yerli bir şey mi var da dolara bağlı olmayacak. Bir top kağıt 20 lira olmuş hale bak
member
Activity: 574
Merit: 14
güçlü ekonomi, güçlü TL demek. Euro'da güçlü para birimi dolar karşısında öyle bizimki gibi erime yapmıyor. İşin aslı bugün dolar ile tüm ithalatı sıfırlasak, üretmediğimiz sürece Euro kanadından almaya yok olmadı farklı bir ülkeden almaya devam ederiz.
newbie
Activity: 77
Merit: 0
İster bağla ister bağlama ama bunu bağlamak zorundasın. Devrik cümle oldu farkındayım ama dolarda aynı bunun gibi. Dönüp dolaşıp önüne çıkıyor, ne yazık ki üretim 0 olduğu için dolara bağlamak zorundayız üstad
newbie
Activity: 70
Merit: 0
Ülke olarak her şeyi dolara bağlamak tabi ki berbat bir durumdur , ancak piyasa biraz yukarıdayken bir şeyler kazanmıştık bitcoin piyasasından bahsediyorum , keşke o zaman dolara geçip bekleseymişiz diyoruz Cheesy
newbie
Activity: 59
Merit: 0
şu konuyu görünce ülkeden bütün hevesim kaçıyor.

Hocam düşün şimdi sen yurt dışından geçen yıl ürün aldın euro yada herhangi bir para biriminden bu yıl geldi diyelim aynı para biriminden aynı miktarda alacaksın ama cebindeki para buna yeterli gelmiyor ne oldu şimdi firma cebinden mi karşılayacak bu zararı?
newbie
Activity: 58
Merit: 0
kullandığımız ürünlerin neredeyse %100ü nün ucu dolara dayanıyor malesef kumaşın boyasından kağıdın hammaddesine flana filan liste çok kabarık fiyatlara dolar artışının yansıması olası sonuç yani bu  durumda asıl olay paramız neden bukadar değersizleşti HuhHuh
jr. member
Activity: 168
Merit: 1
Herşeyi dolara bağlamak ne kadar mantıksız ise herşeyi Amerikaya bağlamak da o.kadar mantıksız.. Admlar pazarda domatesin fiatını 2 katına çıkarıyor,adama nedenini soruyorsun,dolar arttı diyor.Bu neyin kafasıHuh
member
Activity: 420
Merit: 11
DAO Maker
yediğimiz nohuta, kuru fasülyeye kadar her şeyi ithal etmeye başladık. kusura bakmayın ama bu ithalatı neyle yapıyoruz, afyon dinarıyla mı?
Ben de tam bunu diyordum konuyu açan arkadaşımıza, Markette gördüğümüz pazara ulaşan her malın arkasında fiyatlanmasını belirleyen bir dizi kalem var. Bunların büyük çoğunluğu dışarıdan ithal edilerek karşılanıyor. En primitive, en basit görünen ürün bile (Sebze meyve gibi ) en azından taşıma maliyeti, gübre, ilaç, tohum diye sıralayabileceğimiz girdilere sahip. Bu girdilerin hepsi de dolarla... Sonuç olarak bu ekonomik terim (girdi ) argo anlamıyla hayatımızın tam ortasında... İşte bu durumda pahalı satan vatan hainleri gibi yandaş medya ağızları, arkadaşımız ne kadar iyi niyet taşısa da insana batıyor...
newbie
Activity: 56
Merit: 0
hiçbir şeyi dolara bağlamayın zaten, dolar neden artıyor ona bağlayın. içi boş yatırımlar, kayırmalar, kamunun lüks harcamaları, vs. bunlara bağlayın. dolar herkesin kolaylıkla anlayabileceği bir gösterge.
jr. member
Activity: 252
Merit: 6
Arkadaşlar siz genel olarak ithal edilen ürünler üzerinden gitmişsiniz. Şuan ekmek fiyatlarını baz alalım. Un temel maddesi ve ülkemizde müthiş üretimi yapılıyor hatta fazlası ihraç oluyor. Bunun dolarla ne alakası var ? Tereyağının yumurtanın yani temel gıda ürünlerinin dolarla ne ilgisi var.?
member
Activity: 392
Merit: 11
Buna el atması gerekenler devlet yönetimi. Bu yönde adımlar da atıldı hatta ilk sebepsiz zam cezasını bim yedi. Ama Önüne geçilmesi imkansız Her yere ulaşamaz.
full member
Activity: 219
Merit: 109
Bende kendimden bir ornek vereyim.
Bugun ilgilendigim bir hobi icin yeni bir malzemeye ihtiyacim oldu. En son birkac ay once baktigimda x liraya mal olan urun su an yeni kur ile 2x liraya mal oluyor. Genelde hobi icin ayirdigim butce bellidir, bir sey gerektiginde yeni para eklemektense elimdeki kullanmadigim baska bir seyi satmayi tercih ederim.

Simdi 500 liraya alip, biraz kullandigim bir urunu, alis fiyatimla oranlayip 350-400 civarina mi satmam daha dogru, yoksa yeni maliyeti 1000 lira oldugu icin 700-800 den satmam mi daha dogru ? Alisima oranladigim zaman evet 350-400 e satmak daha mantikli, firsatcilik yapmak ayip olur diye dusundum. Ancak benim alacagim urun de ayni zamanda 2 katina cikmis durumda. 2 ay once sattigim urune 200-300 eklemek yeterli iken su an 500-600 eklemem gerekiyor. Siz olsaniz eski fiyattan mi satarsiniz, yeni fiyattan mi ?

Yeni fiyattan satinca adin firsatci oluyor, eski fiyattan satinca enayi oluyor.
legendary
Activity: 2408
Merit: 1478
alex
bak sevgili yazar arkadaş sana şöyle saçma bir örnek vereyim: bir esnaf düşün ve bu esnaf sadece el+ayak tırnaklarını kesip satsın. sabah 6'da dükkana gelip akşam 10'da dükkandan evine yürüyerek gitsin. mal alıp satmıyor sadece tırnağını kesiyor. deli çünkü bir herif deli. ama ne var? aynı kullanıma 1 ay önce elektrik faturası 100 lira gelirken şimdi 130 lira gelmeye başladı. ne yapacak bu adam? sokaktaki heriflerin mi tırnağını kesecek? elektrik de babasının hayrına zamlanmıyor sonuçta. sen şimdi bunu bir de herhangi bir ürün için düşün! üretim maliyeti, taşıma maliyet vs...
sayacağın maliyetlerin kaçını yurtdışından alıyorsun? yerli üretim diyorsun da o ürettiğin ürünün içinde mutlaka dışarıdan alınan bir şey var. bir de her boka "vatan hayyinii" demeyi kesin! bu kelimenin içini boşaltıyorsunuz.
jr. member
Activity: 64
Merit: 1
herşey dolarla alındığından bence bağlamak çok normal
newbie
Activity: 70
Merit: 0
yediğimiz nohuta, kuru fasülyeye kadar her şeyi ithal etmeye başladık. kusura bakmayın ama bu ithalatı neyle yapıyoruz, afyon dinarıyla mı?
Pages:
Jump to: