Pages:
Author

Topic: Herşeyi dolara bağlamak ne kadar mantıklı ? - page 4. (Read 2146 times)

member
Activity: 420
Merit: 11
DAO Maker
Doların artışını fırsat bilenler maalesef durumu kendi leyhine çevirmeye çalışıyor. Yerli olarak üretilen herşeye neredeyse %50 zam gelmiş durumda. Market alışverişi yaptığımızda durumu daha iyi görebiliyoruz. Böyle fırsatçılara yazıklar olsun. Bunlarda gözümde vatan hainidir.

Sizin görüşleriniz nedir arkadaşlar ?

Şakamı yapıyorsun markette götünü silmek için aldıgın peçede bile yurt dısından geliyor.

Markette sadece peçetimi alıyorsun ?
Bir malın fiyatını ne belirler bilir misiniz arkadaşım. Üretim maliyeti+Dağıtım maliyeti. +Enflasyon +Kâr. Şimdi siz şöyle düşünüyorsunuz. Peynir? Vay canına % 50 artmış. Yok artık Fırsatçı P...ler. sütü de dolarla mı aldın eşşoğlusu, VATAN HAİNİ... Evet, sütü dolarla almadın doğru. Ancak ineklerin ilaçları dolarla, besin takviyeleri dolarla, Taşıma maliyetleri dolarla belirlenmiş benzinle. Süt işleme tesisinin elektrikli aletleri ki elektrik zammını hatırlatmama gerek var mı? Peynir üretim tesisindeki her makine, işlemde kullanılan her kalem dolara endexli... Siz şimdi bu "vatan hainlerine" vatan haini demekten vazgeçin. Kader kurbanı üreticiler diyin... Herkes canını dişine taktı ayakta kalmaya çalışıyor. Siz en iyisi biraz düşünün bu konu üzerine olmaz mı??
member
Activity: 87
Merit: 10
İthal ettiğimiz mallar oturup düşünüp sayfalara sığdıramayacağımız kadar çok ve bize satan firmalar herhangi bir zam yapmadı aynı fiyattan vermeye devam ediyorlar ülkende kur arttığı ve paran değer kaybettiği için sana zam yapılmış gibi geliyor ne yapsın yani o firmalardan mal çekip senin ayağına kadar getiren aracılar sırf sen mağduriyet yaşama diye malı sana zararına mı satsın böyle bir beklenti içindemisiniz gerçekten ?
legendary
Activity: 3248
Merit: 1531
Her şeyi dolara bağlamak çok mantıklı.

Örneğin, 2017 yılında ithalatı yapılmış, dolar kuru 3  TL dolaylarında iken satın alınmış parası ödenmiş Lavanta yağı, Limon yağı nın fiyatı tam 6 kat artmış durumda.

Satıcı ile konuşuyoruz,
- Abisi kaç paraya ithal ettin sen bunu?
- 3,15 kurla. 2 ton getirdik abi,  ml si 35 kuruşa mal oldu.
- Dolum maliyetin şişe ile birlikte nedir?
- 20 ml lik şişe, dolum, kutu vs tüm maliyetler ile 9 TL. toptancıya 12 TL ye satıyorduk. %30 kar ile.
- Fena değilmiş. peki niye 6 kat zam yaptınız?
- Abi karı geçtim. tüm malı sattığımda gelecek parayla yeniden 2 ton yağ alamıyorum ki. oturduk hesapladık. stokta kalan yarım tonu bu fiyattan satmak zorundayım.
- Hass. bak ben böyle düşünmemiştim.

member
Activity: 364
Merit: 10
GR
Direk olarak etkilenmese bile bazi sektorler dolayli olarak yine etkileniyor.  Nasil mi?  Sen devlet memurusun misal,  ithal mal satarak mi maas kazanıyorsun?  Hayir.  Ama marekete gittiginde temizlik malzemesi alacaksin,  tum kimyasallar ithal oldugu icin dolar artisindan sende etkileniyirsun,  tipki tarlasinda domates yetistiren mehmet amca gibi.
newbie
Activity: 53
Merit: 0
Türkiye'de yaşıyoruz, Türk Lirası ile maaşımızı alıyoruz; neredeyse satın aldığımız veya almak istediğimiz her şeyi ithal ediyoruz. Aynı zamanda kısa sürede dövizin çok fazla değer kazanıp türk lirasını değersizleştirmesini de eklersek aldığımız ürünlerin zamlanması bana çok normal geliyor. Banka hesaplarında dövizi olanlar ve yükselmesini bekleyenlerin "sizin deyiminizle fırsatçılık yapanların" fırsatçılık yapması kadar normal olan bir şeyde yok.
Burada sizin insanlara böyle vatan haini diye bir itham da bulunmanıza hiç katılmıyorum. İnsanların yatırım yapıp paralarına değer kazandırması kadar
normal olan bir şey de yok. Siz aynı durumda olsanız çok aşırı milliyetçi davranıp, gidip döviz yükselmeden dövizinizi bozdurur muydunuz ?
jr. member
Activity: 50
Merit: 1
Doların artışını fırsat bilenler maalesef durumu kendi leyhine çevirmeye çalışıyor. Yerli olarak üretilen herşeye neredeyse %50 zam gelmiş durumda. Market alışverişi yaptığımızda durumu daha iyi görebiliyoruz. Böyle fırsatçılara yazıklar olsun. Bunlarda gözümde vatan hainidir.

Kardeş araştır biraz ya.Nakliye denen birşey var. Üretim yapılan makiların servisi var, yurtdışından gelen yedek parçalarının ücreti var vs. Araştırman yeter.
jr. member
Activity: 252
Merit: 6

Şakamı yapıyorsun markette götünü silmek için aldıgın peçede bile yurt dısından geliyor.

Markette sadece peçetimi alıyorsun ?
full member
Activity: 1176
Merit: 159
muharrem kazansaydı ne yaygara kopardı şimdi, kimse sesini çıkartmıyor böyle ikiyüzlü bir seçmene herşey müstehak anasını satayım..
jr. member
Activity: 140
Merit: 2

jr. member
Activity: 252
Merit: 6

Pages:
Jump to: