Şahsi düşüncem odur ki Eth artık bir altcoin değildir.
Çatısı altında binlerce token barındıran (kaldı ki bazıları cidden çok iyi işler), piyasanın Bitcoin'den sonraki en önemli coin'i halinde olan, hakkındaki küçük haberler bile piyasayı etkileyen bir coin artık alt mıdır? Alternatif midir?
Belki de alternatiftir, en iyi alternatif...
Eth altcoin olmadığını ispatlamak için öncelikle bitcoin bağımlılığından kurtulması gerekir. Belki de bu önümüzdeki boğa döneminde bitcoin düştüğü halde, ethereum çıktığını görürsek işte o zaman Eth artık bu piyasanın lokomotifi diyebileceğiz.
Bitcoin ve ethereum'u tamamen farklı kategorilerde değerlendirmek lazım. Her ikisinin de sadece en temel teknolojisi aynı artık, hedefleri ve yapmak istedikleri tamamen birbirinden ayrı, farklı kulvarlardalar. Alt - üst tartışmasına farklı bir açı daha getireyim. Geldiğimiz son noktada Erc-20 tokenleri bitcoin'in altı olarak değerlendirmek ne kadar doğru ? Borsalardaki BTC paritelerinden dolayı bitcoin'in altı mı demeliyiz yoksa tüm teknoloji ve işleyişi ethereum'a dayandığı için ethereum'un altı mı demeliyiz ? Eğer alt dersek yine teknoloji bazlı değil fiyat ve parite bazlı konuşmuş oluruz. Belki en fazla onun araladığı kapıdan giriş yaptığı için kullanabiliriz bu cümleyi.
Mesela litecoin yada BCH v.b. türevleri ne yaparlarsa yapsınlar kötü birer bitcoin çakması yada altı olmaktan kurtulamazlar. Ancak ethereum için aynı cümleyi kurmak ne kadar mümkün ?
Bitcoin için en güvenilir P2P transfer birimi ve değer saklama birimi diye tanımlama yaparken, ethereum'un işleyiş alanında bu amaçlar belki en son sırada sayılabilecek özellikler. Ethereum 2.0 güncellemesi gerçekleştiğinde konsensus protokolünü de değiştirerek bitcoin'den biraz daha uzaklaşacak. Farklı alanlarda olsalar bile bitcoin'in gelişimi ethereum'un gelişimini, ethereum'un gelişimi ise bitcoini desteklemeye devam edecek. Farklı kulvarlarda çözümler üreterek gündelik hayatımıza olan entegrasyonu birlikte arttıracaklarını düşünüyorum. İkisine de yatırım yapıyorum, ikisi için de maximalistim fakat daha fazla paranın daha fazla mutluluk demek olmadığını öğreneli uzun zaman oldu. Yaşlandığımda başlangıçta oradaydım demek benim için daha büyük gurur olacak.
Ana konuya dönüp HODL edilecek altcoinlerden bahsedersek yaşadığımız defi rüzgarından neredeyse 7-8 ay önce defi platformları inceleyip, çoğunu çok beğenip hiç birine doğru düzgün yatırım yapmayan bir adam olarak uzun vadede hangi altcoin'in değerleneceğini kestirebilecek bilgi, yetenek veya tecrübeye sahip olduğumu zannetmiyorum. Eğer sizde kendiniz için böyle düşünüyorsanız anlık getiriler için hamleler yapılabilir ama ana strateji Bitcoin - Ethereum HODL olmak zorunda.
Benim gibi sıradan biriyseniz kod yazmayı, akıllı kontrat okumayı yada verilen vaatlerin yazılmış kodlarla gerçekleştirilip gerçekleştirilemeyeceğini kestirme şansınız yoktur. Yeni başlayan bir projeye uzun vade giremezseniz, girseniz de çıkamazsınız zaten. Mecburen kendini kanıtlamış olanlardan gitmek zorundasınız. Bu piyasa öyle şansa 1000x yapılacak bir piyasa değil bir tanesinden 30x yakalarsınız o 30x'i fazlasıyla nasıl geri verdiğinizi anlayamazsınız
. Ben en büyük getiriyi ilk haftamda BCD'den 10x olarak almıştım ama tabi ki sonrasında eridi gitti. Belki bitcoin çok fazla domine ederse ortalığı gözü kapalı belli bilinirliğin üstündeki projelere hamle yapılabilir. 2017 aralık döneminden bahsediyorum sadece vur kaç hedefi için.