Taj stan je tvoj. Ti stojis na kupovni list kod javnog biljeznika. Ti se vodis kod katastra kao vlasnik. I ti placas sve dadzbine na njega. Sto se banka u papirima vodi kao pravo prve hipoteke zbog kredita nije bitno.
Taj stan je tvoja imovina sa strane aktive. Sada sa strane pasive pocinje biti interesantno dali si sam platio taj stan (svoja pasiva/kapital) ili dali je stan placen sa kreditom (strana pasiva/dus). Ali imovina je tvoja (i u slucaju kredita sve dok placas rate... ).
Ispricavam se ako se nisam dobro izjasnijo, kao sto znate mi Hrvatski nije prvi jezik.
Ajme - ne, ne i ne.
Što ti vrijedi 100k EUR aktive ako je na njoj teret od 200k EUR pasive? Ta aktiva ti je teret i tvoj 'net worth' je u minusu. Stan nije tvoj, stan je tvoj kad otplatiš zadnju ratu kredita i kad se upišeš sa 100% vlasništva bez tereta.
Privatni ulagač nije firma i ne vodiš bilancu na isti način. Ne možeš uzeti RDG i pametovati s njime na isti način kao da vodiš Konzum - jednostavno nije isto.
Imovina je razlika. Imam kuću vrijednosti 300k EUR na tržištu i na njoj kredit od 250k EUR, moja imovina na toj nekretnini je 50k EUR. Svako drugo gledište je jednostavno pogrešno.