Meni osobno je prvi znatno bolji. Imam osjećaj da je u drugom sve podređeno tome da ga prihvati što veći broj ljudi i da se dosta odmaklo od knjige. Što je vjerojatno dobra odluka s financijske strane ali je meni osobno uzela dio gušta.
Kod filmova sa ovakvim budgetom uvijek se kalkulira, to je nazalost tako. Iako, treba takodjer reci da je Dune jako tezak za ekranizaciju, pogotovo filmsku (mislim da bi kvalitetna visokobudgetna HBO serija bila najbolje rjesenje) tako da sam sveukupno jako zadovoljan sa odradjenim poslom. I ono sto je najbitnije, uspjeh Dune 2 (u ova 2 tjedna vec je zaradio vise od prvog dijela) je osigurao snimanje najmanje jos jednog nastavka kojem se veselim.
Jedna stvar koja govori o tome kako je ovo bio riskantan projekt kojem producenti i nisu bas vjerovali je to sto nisu odmah snimljena oba filma (kao recimo sto su LOTR filmovi snimani simultano da se snize produkcijski troskovi) nego se tek nakon sto je jedinica ostvarila solidan box office uspjeh islo na ekranizaciju drugog dijela knjige.
Problem je šta sam knjige davno čitao pa nisam ni 100% siguran da mene pamćenje ne vara ali ako ništa drugo ovo me potaklo da ponovno iskopam i pročitam knjige. Sad još samo da nađem vremena.
Meni promjene nisu smetale jer je proslo vise od 20 godina od citanja pa sam ionako skoro sve vec zaboravio.
Prošlo je puno vremena od prvog dijela Dune, je li? Treba li ga opet pogledati prije drugog, ili bolje ne, ako je stvarno tako lošiji kako kažete?
Ja sam ga ponovno pogledao dan prije gledanja nastavka ne zato sto sam zaboravio prvi dio (to mi je bilo trece gledanje filma) nego cisto da se ufuram u pricu a i zato jer mi je jedinica odlican film. Ja i inace imam naviku ponavljati gledanje meni dragih filmova tako da mi je to bio gust a ne neka obaveza.
Inace, Dune 2 dolazi na HBO Max 15.4 tako da na kraju necu cekati dugo za ponovno gledanje. Iako, s obzirom da film odlicno zvuci i izgleda, mislim da bi bila grehota ne pogledati prvo u kinu.