Szeretném jelezni itt is, hogy elindult - pár hónapja - a Dorothyum / Charm projekt.
Csatlakozókat, érdeklődőket szívesen látunk a projekt Thread-jén, amely a vortexledger Slack Chat fórumán lett elhelyezve, mert annak a projektnek az első komolyabb fázisa.
Itt a link a csatlakozáshoz:
https://join.slack.com/t/vortexledger/shared_invite/enQtNDI4NzMyNDIyMTAzLWZmM2YwMTFkMmRkZGM3YjQzMzQxYWYyZmY4OGY5NzQyZjJlY2I5NGQyMjA5OWEwNzlhNjM2YWJkMjViOTRlZjA
És a link a Thread-hoz:
https://vortexledger.slack.com/messages/CBVF9JPAB/Ott magyarul beszélhetjük meg a projekt részleteit. Sok a dolog, kevesen vagyunk még, de én vagyok a PO (Projekt Owner - projekttulajdonos), és bár nemzetközi projekt, de szívesen venném, ha magyarok is csatlakoznának (sőt!
) épp ezért indult ez az elsősorban általam vezetett magyar Thread a Dorothyum-ról, Charm-ról...
Szeretném én második körben (a projekt team után) ott megvitatni a terveket - magyarul. Persze nem ígérhetem, hogy minden újdonság ott lesz először publikálva, de az a Thread előnyt fog élvezni már csak azért is a projektben, mert a magyar nyelvet erősen magunkénak tudjuk itt mindnyájan
Türelmet kérek tehát mindenkitől - fogok válaszolni, fogok jelentkezni, de első a projekt vitele, amelyet főállásban tudok most nyomni. Sokat utazom - a projekt már sokakat és több országot érint.
Röviden a projektekről:
vortexledger: alapötlete, hogy a pénz feltalálását kiváltó cserekereskedelmi válságot informatikai eszközökkel, infrastruktúrával meg kellene manapság oldani, és lehetővé tenni a pénz, az általános egyenértékes, kiváltását a világgazdaságban. Meggyőződésünk, hogy a pénz a mai formájában elavult, és demokratikusabb alapokra kell helyezni minden pénzkibocsátási mechanizmust a világban, lehessen bármi fizetőeszköz, ide értve a zsemlét, hajnyírást, de akár a kőolajat is.
Dorothyum: aukciósház, speciális szabályzattal. Az aukciósház bevétele elosztódik a működtetők, felhasználók, tulajdonosok, értékőrzők között. Cél, többek között, hogy egy hölgy által viselt gyűrű kamatozzon
Charm: A Dorothyum pénze a byteball ledger-en. Fix pénzmennyiség. Legkisebb egység (amely csökkenhet, ha szükséges) mindig az 1 Toto. Az ICO már lezajlott, de az alapívány napi áron - amely most a byteball BYTE-jához fixen kötött - folytatja a "coin"-ok értékesítését. A pénz fedezve van pillanatnyilag 1 db. nagyértékű smaragddal, amely Oz tulajdona, aki a Projekt Manager a Dorothyum Projektben. 100 Charm az 1 Kiss - ezzel biztosítva, hogy pl. egy kávéházban lehessen csókkal fizetni
A smaragd a birtokomban van, én őrzöm London egy széfjében és a byteball ledger-en én azonosított kibocsátó vagyok (Verified Asset Issuer):
https://byteball.market/#!/assets/oF9wmH31QDL~2FVXppOJ9mHISrvcdJQ1rqU+Jv8GRQH84=A smaragd-ról készült egy certifikát, amely a következő linken található:
http://web.wgi-global.com/online-verification/?report=WGI9624108976A certifikát készítője a Londoni Hatton Garden-ben dolgozik, és tudta, hogy a smaragd eme projektnek lesz a háttere, és a certifikáton feltüntetett értéket is igy becsülte meg. De hangsúlyozom, hogy mivel egyedi drágakő, utánozhatatlan, és mivel ehhez a projekthez kapcsolódik - az értéke lehet ennek kb. tizede (projekt kudarc) vagy ennek a sokszorosa is (a siker mértékétől függően). Tervezzük, hogy a smaragd jól őrzött helyen időnként kiállításra kerül, és megtekinthetővé válik a külvilág számára.
A smaragdot (egyedi darab - gondolj a benne található mikroszkópikus szennyeződésekre) később értékesítjük, és el lesz az így kapott bevétel osztva a Charm aktuális birtokosai között - BYTE-ban történnek majd a kifizetések. Ha a projekt sikeres - Oz és a Team kifizetésre kerül szintén. Ekkorra már a külvilág által bevitt eszközök fogják majd a Charm-ot - siker esetén - fedezni. A pénz tehát FEDEZVE VAN már a kezdetektől, és cél egy elosztott "jegybank" létrehozása. A "jegybank" sejtekre alapul. A fedezetőrző ismert (Verified Asset Issuer), a fedezet birtokosa lehet névtelen (csak a fedezetőrző ismeri, de ő akár szerződhet is vele hivatalosan). Ők alkotják a sejtet. A fedezet így megtekinthetővé, ellenőrizhetővé válik. A szerződések biztosítják a jogi hátteret, de az alkalmazott jogi környezet elfedhető, akárcsak a tulajdonos személye. A fedezetőrző és a fedezet tulajdonosai is részesülnek a Dorothyum hasznából, sőt a Charm aktuális tulajdonosai is. Így tud pl. egy gyűrű (pl. egy hölgy, az ismert fedezetkezelő ) ujján kamatozni. Az értékek lehetnek különbözőek (ékszer, ingatlan, autó, ...) és a sejtek különböző országokban, jogi hátterekben élhetnek, ezért földrajzilag is alaposan diverzifikálva lehetnek a dolgok. Így a pénz értékálló tud majd maradni, akár politikai, akár jogi, akár környezeti, akár gazdasági, ... hatásoknak jól ellen tud majd állni. De ez még rengeteg munka
Hivatalos bitcointalk.org announcement (bejelentés) és thread:
https://bitcointalksearch.org/topic/anncharmico-dorothyum-charm-toto-and-emerald-on-the-obyte-dev-by-oz-4392525Az ICO már lezajlott, de folyamatosan nyitottak vagyunk a csatlakozókra. Az ICO-ban nem értékesített eszközök bekerültek az EmeraldCity alapítványba, és onnan kerülnek értékesítésre napi áron - korlátozott mennyiségben.
Köszönöm a figyelmet.