@trendcoin
Hocam,
Rusya dünyada dine en uzak ülkelerden biridir. Ama din aynı zamanda geçmişten gelen bir kültürdür.Yani Türkiye de ateist, deist ve agnostik insanlar dini bayramları kutlar ve bunlardan gocunmaz çünkü bunlar bizim kültürümüzün bir parçasıdır. Mesela reaksiyon gösterdiklerinde "Allah" şaşırma "Allah Allah" diyebilirler. Tıpkı hristiyan kültüründe yetişenlerin korktuklarında panikle "Jesus" demeleri gibi. Rusya hristiyanlığı politika haline getirmedi ve siyasallaşmasına izin vermedi yada ortadoksluğu. Genellikle Panslavizm politikası güttü tıpkı bizim Turancılık fikri gibi. Sovyetler döneminde ise ağırlıklı olarak din karşıtlığı adına yoğun propaganda yaptı.
ancak senin kurduğun, "milliyetçilik" ve "dindarlık" eşittir "düşük ıq" denklemin ciddi anlamda problemli, ve doğal olarak da kurduğun korelasyon sıkıntılı; bunu da verdiğin örneklerin aksini -zabağha gadar- oluşturarak gösterebilirim.
Ben böyle bir denklem kurmuyorum grafikte böyle görünüyor hocam. Aralarında korelasyon varmış gibi görünmesi öyle olduğu anlamına gelmez elbette. Ama din ve mezhep çatışmalarının yoğun olduğu yerler. Zaten bu ülkelerin geri kalıp sürekli beyin göçü verdiğinden bahsediyorum yani zeki olanlarını, fark yaratacak olanlarını da sürekli kaybediyorlar.
Bu tabloda ki ülkeler daha ileri değil 30-40 yıl öncesine göre daha geri gidiyorlar.
Suriye dediğimiz ülke de yönetimi kim ele geçirirse geçirsin eğitimli ve zeki olanlar çoktan ülkeyi terketti. Bir kuşak sonra belki Suriye tamamen seküler bir ülke olacak ve şuan mezhep çatışması yüzünden ölenler boşa ölmüş olacaklar. Aklı olan bir insan zaten buna taraf olmaz. (Dışarıdan gelen bir düşmandan değil iç savaştan bahsediyorum.)
Benim bahsettiğim şey bu ülkeler de kuru milliyetçilik ve "Dincilik" yaygın. Normal dindarlar hiç bir zaman propagandalara veya popülizme alet olmaz. Sürekli vatan millet sakarya kuru milliyetçiliktir. Her olaya dini ve tekbir ile tepki vermek de aynıdır propagandadır ve popülimzdir.
Korona yüzünden camilerin kapatılmasına tepki gösterip imam ile tartışarak zorla cemaat ile namaz kılan ve kilitli kapıları teklemeyenler popülist kişilerdir en basit örnek ile.
orta doğudaki geri kalmışlık, yüzyıllardır devam eden otoriter rejimlerin halkları ve onların zenginliklerini sömürmesinden kaynaklanıyor. bu yüzden, küreselciler 17.noterde arap baharının fitilini ateşlediklerini itiraf etseler bile, bir halk dönüşümünün başlangıcı olması sebebiyle, hareketi sonuna kadar desteklemeye ve problemin kaynağını yanlış denklemlere dayalı korelasyonlar yerine buralarda aramaya devam edeceğim.
Haritada ki 90 altı bölgeler neredeyse 1000 yıldır sürekli birileri tarafından yönetilen ülkeler. En basit örnek ile Osmanlı bu coğrafyayı uzun yıllar yönetti ki bundan önce Selçuklular ile yönetildiler. Osmanlıdan sonra Fransızlar, İngilizler, Hollandalılar geldi ve tek bir şey değişmedi o da sürekli yönetilmiş olmaları. Yani bu ülkelerde sorun var.
Ortadoğu da yöneticileri Türk halkı Arap ülkeler vardı Memlükler gibi.
Şuan Suudi Arabistan Amerikanın kuklası, daha önce İngilizler vardı ondan önce biz vardık.
Devrim oluyor ama İslam devrimi oluyor. Daha fazla din her şey din. Zaten müslümandık ama artık daha müslümanız. Haliyle din tabanlı politika bir alt kısmı olan mezhepçiliğe yol açıyor.
Özgürlükler, insan hakları, şeffaflık, demokrasi, sanat, bilim...
Yani o kadar turist imkanı ve binlerce yıllık kültürel birikimi sanat ile pazarlamak yerine sürekli din ve mezhepçilik ile uğraşıyorlar.
Bugün İranın yapacağı nükleer bomba hiç işe yaramayacak çünkü zaten kimse İrandan toprak talep etmiyor. Ama İran devrimden sonra kadınları kaybetti ve onlar eğitim ve sanattan uzak kaldılar. Bugün dünyaya sanat ve sinema olarak doğu sentezi örneği gösterebilirlerdi. Peki ne yaptı yönetim İslamcı özellikle mezhepçi bir politika izledi ve uzun menzilli füze yaptı. Başka ? Hiçbir şey yok.
Kasım Süleyman'i öldürüldüğünde ne oldu ?
Ne kadar acı ve ironik....
Amerikan malı araba ile cenazesi taşınan ve Amerika tarafından öldürülen İran generali.
BİR KİŞİ DE AGA BU NEDİR DEMEDİ Mİ ?
Bari o ikonik Amerikan marka amblemini sökseydiniz.
İran boş ve popülist bir ülke. Hitler döneminde Ruslar Berlin'e girene kadar Almanlar savaşı kazandığını düşünüyormuş mesela. İranlıların da durumu farklı değil...
çin'in yamyamlığından ziyade, uzaya araç göndermesini vurgulamışsınız. brent petrolü 70 dolardan 25 dolara üfleyebilecek yeterlilikteki cani totaliter ve sapkın teokratik arabistan yönetimi, uzaya iki uydu atsa ve nasa ile iş birliği yapsa, geri kalan her şeyi olumlu mu karşılamalıyız yani..
)) aramızdaki bakış açısı burada değişiyor, benim için cani ve yamyam olmaya devam eden, yok olması gereken totaliter bir rejim olarak kalmaya devam edecekler.
Burada işte durum farklı;
Çin çok ciddi gelişiyor. Yani köklü bir uygarlık haliyle mitolojisi, tarihi, kültürü vs derken bunların pazarlayacak çok fazla şeyi var. Bunlar yakında dünya telefon piyasasını ele geçirecek ve sürekli olarak gelişiyor ve üretiyorlar. Bugün dünyaya kapansalar kendi kendilerine yetebilir herşeyi üretirler. Suudi Arabistan öyle bir durumda TAŞ DEVRİ'ne geri döner. Çünkü tek yaptığı şey petrol satıp onunla geçinmek.
Bu adamlar açlıktan ölecek durumdayken şuan o nüfusla Türkiye kişi başı düşen milli geliri geçtiler. ABD boşuna saldırmıyor Çin'e.
Bu adamların akıl almaz bir şekil de herşeyi yemelerinin nedeni nüfuslarının fazla olması yani kıtlık yüzünden. Bu geçmişten gelen bir şey. Her ne kadar nefret etsek bile bu adamları küçümsemek objektiflikten uzak olur. Kötü olan herşey zamanla unutulur. Kızıldereli kulağı kesen Amerikalıları unuttukları gibi bugün köpek yiyen yarasa çorbası içenleri de unutacaklar.
Sovyetler dağıldığında ve ekonomileri çöktüğünde eğitimli Rus kadınları hizmetçilik, çocuk bakıcılığı ve çoğunlukla hayat kadınlığı yaptılar. NATAŞA diye kavram vardır bizim ülkede (30+ kişiler daha iyi bilir). O zamanlarda bir Rus kadınla Türkiye de evlenmek yürek isterdi. Rus kadını eşittir o....pu gibi algı vardı. Bir çoğu öğretmen falandı aslında ama ekonomik çaresizlik.
1998 yılından;
https://www.hurriyet.com.tr/gundem/bir-gemi-dolusu-natasa-geliyor-39038071Trabzonlular her zaman şefkatli davranmıştır
Rusya 20 yılda kendini toparlayıp Suriye'ye demir attı ve fiilen sıcak denizlere inip akdeniz de komşumuz olmuş oldu. Şuan Türkiye'ye tatil için geliyorlar ve gelmeme ihtimalleri bizi endişelendiriyor.
Almanyayı yakıp, yıktılar 20 yıl sonra ayağa kalkıp intikam aldı tekrar yıktılar şimdi dünyanın 3. ekonomisi olmak üzere.
Normal bir ülkenin toparlanması 20-30 yıl sürer. Güney Kore ve Japonya da buna örnek.
Eğer bu ülkeler toplanamıyor, gelişemiyor ve üretemiyorsa bir sorun var demektir.
Hindistana korona salgını olsa;
Bu adamlara ne önlem aldırabilirsin ?
Günlük trenden düşüp ölen insanların istatistiği bile tutuluyordur muhtemelen.
Ben özetle gelişmemiş ülkelerin nüfus ve kıtlık sorunu olduğunu düşünüyorum gelişmiş ülkelerin tam tersi nüfusları azalıyor.
Finlandiya da çocuk yapana devlet hediyeler gönderirken Hindistan da doğan çocukların kaç tanesi hayatta kalabiliyor acaba.
Japonyanın nüfus artış oranı - 0.2 , Hindistan'ın nüfus artış hızı 1.1.
Hindistanın nüfusa ihtiyacı mı var ? Yakında Çin'i geride bırakacak ve en kalabalık ülke olacak.
Konu baya saptı ama olsun güzel tartışma oldu.
Benim de yazasım varmış