Nemojte me pogrešno shvatiti, i ne bih želio da zvučim kao neko matoro zakeralo, ali neće merit sustav popraviti nikakvu "kvalitetu" postova, a ako bolje razmislite skužit ćete i zašto. Oni koji su i bez merita pisali "kvalitetne" postove, pisat će ih i dalje. Oni koji nisu, a žele uznapredovati, počet će pisati nekakve usiljene postove pokušavajući zvučati "razborito" i "korisno", a mnogi će se prikloniti i tome da se uvlače u dupe djeliteljima merita pišući nekakve hvalospjeve ekipi na vrhu, hvaleći uz suze radosnice svaki njihov potez. Da su mogli i umjeli pisati "kvalitetne" postove, već bi ih pisali i bez merita.
Drugo, to što neko napiše "kvalitetan" post, ne garantira da će dobiti merite, a tek ne garantira da će dobiti dovoljno merita za napredovanje. Treće: ja sam profesor lingvistike i vidio sam tone i tone radova na iznuđene teme. Ako mi pokažete osobu koja može iz tjedna u tjedan, mjesecima, pisati 20 do 30 "kvalitetnih" postova koji će biti "zanimljivi", "poučni" i "korisni" za druge članove zajednice, ja ću Vam lično poslati 1 BTC na račun :-)
Te signature kampanje su i osmišljene kako bi se threadovi mogli spamovati raznim postovima, a prije svega, i najvažnije od svega, Logotipom i linkom određene kampanje. To su osnove marketinga, to se radi svugdje, od radio i televizijskog programa do Facebooka, te se radi i ovdje. Nije to ništa čudno, niti išta loše - dapače. To je pomoglo omasoviti ovu zajednicu i dovesti crypto tu gdje je danas: mogućnost da neki praznoglavi lik iz Vijetnama ili Hondurasa može nablebetati nešto s Google Translatea i uključi se u raspodjelu sredstava. Kopati pomoću grafičkih karti i minera može svatko, ne mora biti ni pametan, ni duhovit, ni previše obaviješten (evo, primjerice,ja :-)) - i to je dobro. Da nije tako i dalje bi se kupovale pizze za 10 tisuća BTC-a.
No, sada, da bi dobivao merite i sudjelovao u raspodjeli, mora naučiti engleski da ga ne bi zajebavali Bogovi (ima toga, pogledajte samo nekad englesku temu o uvođenju merita), i ne može više svojim RADOM dobivati merite (kakav god da je), nego mora steći određene VJEŠTINE. No, sustav je takav da mu NI TO NE GARANTIRA udio u raspodjeli. Preko svega, mora se i SVIDJETI vlastodršcima i imati sreće da ga zamijete kako bi mu udijelili koji merit.
Ja znam da je "to tako u svim ljudskim djelatnostima", "u životu", "svugdje", itd. ali ne mislim da je to dobro, niti da bi budućnost tako trebala izgledati. Zato ovo i pišem, inače me boli spolni organ za merite, oprostit ćete mi što ne volim te kapitalističke fazone za demonstriranje moći i iživljavanje nad priprostima. Ova zajednica je krenula na jednu - po meni - lijepu i dobru stranu u kojoj su svi bili jednaki i doprinosili svojim radom koliko su mogli i umjeli, kakav je i sam sustav blockchaina. Da nema tisuća priprostih minera, ne bi bilo ni sustava, ne? No, sada se mijenja kurs i pravi se neka elitna tvorevina u kojoj se merit-bogatuni iživljavaju nad pukom.
Ne morate vi uzeti moje mišljenje za ozbiljno (ipak sam ja ljevičar), ali nemojte biti ni naivni i vjerovati kako neko želi popraviti "kvalitetu postova". To se moglo uraditi mnogo ranije i mnogo učinkovitije (ne trebate dugo promišljati da pronađete bar nekoliko boljih načina da se to napravi). "Kvaliteta" će ostati ista. što je i logično - zato što ta kategorija i ne postoji :-). Od samog početka ljudi su pitali ono što ih interesira, a oni koji znaju odgovore su im odgovarali. Nema tu nikakve "kvalitete", već najnormalnijeg međuljudskog odnosa, kao na bilo kojem forumu na kojem ljudi pokušavaju nešto skupa raditi - to će tako ostati i s meritima jer se nema ni u šta drugo promjeniti. I to je osnovna i najveća kvaliteta foruma.
Ja ipak mislim kako oni žele na umjetni način stvoriti i podcrtati elitu (oni to već jesu, što će im valuta?) zato što moć koja narasta uvijek traži još i još potvrda svoje iznimnosti, ali to je opasno zato što može potkopati samu suštinu čitavog blockchain projekta i zaustaviti omasovljenje. Ako novi članovi koji bi se priključili (ako bi to bilo jednostavno i njima lako izvodljivo) počnu odustajati, neće biti sjajne budućnosti ni za forum, ni za čitav blockchain sustav. Ostat će gomila starih i iskusnih faca da priča "kako je to nekada bilo" u "zlatno vrijeme", iznalazeći iz dana u dan dokaze svoje osebujnosti. Ali vidi mene, serem već pola sata, vidi se da sam skriboman...