Sunt perfect de acord cu oricine doreste sa procedeze asa.
De asemenea, multi nu doresc sa isi bage altcineva nasul peste intimitatea lor, fie ea din viata de zi cu zi, fie financiara. Unii pur si simplu doresc sa poata spune "Nu!" atunci cand cineva indiscret (cum ar fi guvernul) doreste sa se uite pe gaura cheii si sa vada ce face fiecare om in particular...
Aici nu sunt de acord. Faptul ca tranzactiile sunt vizibile pe Blockchain nu face ca acest "privacy" sa fie exclus din start. Blockchain-ul Bitcoin, desi public, iti ofera o pseudo-anonimitate, si asta deoarece nimeni din lume nu poate corela o adresa de forma "3FZbgi29cpjq2GjdwV8eyHuJJnkLtktZc5" cu un individ numit - sa zicem - Ionescu Ion. Cat timp Ionescu Ion nu isi dezvaluie datele personale catre un tert, impreuna cu adresa Bitcoin, nimeni nu va putea sti ca respectiva adresa ii apartine lui. Daca acest Ionescu Ion ar deschide insa un cont la un exchange centralizat, atunci da, exchange-ul va putea corela numele lui cu o adresa public si, mai departe, ar putea preda aceste date mai departe, astfel incat mai multa lume sa stie ca adresa XXX ii apartine lui Ionescu Ion. Acelasi lucru este valabil si in cazul in care Ionescu Ion i-ar vinde bitcoin lui Popescu Pop si ar cere sa incaseze banii in contul bancar. Cu alte cuvinte, in cazul Bitcoin esti cat de anonim iti permiti tu insuti sa fii. In momntul in care faci tu singur pasi gresiti, devii expus. Altfel, poti tranzactiona mult si bine de pe adrese Bitcoin, fara sa stie nimeni cine esti. Un portofel crypto bun iti genereaza dupa fiecare tranzactie o adresa noua, pe care o poti folosi la o alta tranzactie si tot asa.
Exemplu: ai cumparat de 400 euro si la vanzare ai obtinut 500 euro, de unde profitul e 100 euro.
varianta anonimitate ATM 6.5%: pierzi 32 euro (6.5% din 500)
varianta card si taxe la stat: aprox 5 (1% card)+10 (10% impozit pe 100 profit)=15 euro.
La sume mai mari deja vorbim de comisioane chiar usturatoare de sute-mii de euro.
Calculul de mai sus e pt ATM Bitcoin Romania, care e cel mai avantajos din tara, pt restul e si mai usturatoare treaba.
Discutia asta s-a mai purtat la un moment dat pe forumul romanesc, aici. Recomand sa citesti postarea respectiva si urmatoarele 5 postari ulterioare. Ce spui tu este valabil pentru o suma de 500 euro. Insa daca ai de preschimbat in fiat o suma mai mare decat cuantumul a 12 salarii minime brute pe economie, atunci situatia se schimba radical, intrucat calculul tau de mai sus nu mai este valabil. Si asta intrucat de la acea suma in sus (echivalentul a 12 salarii minime brute pe economie) trebuie sa platesti si CAS 25% (am detaliat destul de amplu partea aceasta, aici). Desigur, pe langa cei 10% impozit pe profit.
Asta e trist... Mai sunt insa ca variante cei de la BitMahavi, ProHashing si Shitcoins.club. Poate ai prin apropiere un astfel de ATM...
-risti ca exchange-ul sa fie spart si sa pierzi banii
-risti ca exchange-ul sa iti blocheze abuziv contul si sa iti pierzi banii
Cum spuneam, poti sa iti tii banii in portofelul tau, nu al lor si sa transferi doar cand vrei sa faci cheltuieli.
Intr-adevar, diminuezi riscul pierderii banilor prin procedura sugerata de tine, insa totodata te si deconspiri in fata exchange-ului...
- risti ca exchange-ul sa iti vanda chiar el datele personale (si sa ajunga pe mainile cine stie cui, inclusiv pe dark web)
Asta cu datele personale e foarte greu sa le mai protejezi in vreun fel in ziua de azi, vezi ce s-a intamplat ieri cu Ledger, ori cam toti utilizatorii de crypto au fie Ledger fie Trezor. Dar asta se poate intampla cu orice magazin de la care faci cumparaturi, ceea ce e stupid e ca aproape toate magazinele de la noi la profil iti cer CNP, o chestie total aiurea. Asa ceva nu ar fi permis in USA: SSN (social security number nu il stie decat politia si banca si alte chestii guvernamentale).
Sincer, nu stiu ce magazin la care faci cumparaturi iti cere CNP-ul Mie nu mi-a cerut niciun magazin CNP-ul pana acum. Legat de Ledger, da, e grav ce s-a intamplat. Insa ralierea la ideea ca "daca s-a intamplat si la case mai mari, cum sa nu se intample si la case mai mici" nu mi se pare benefica. Noi trebuie sa facem tot ce tine de noi pentru a ne proteja intimitatea. Nu trebuie sa abandonam aceasta "lupta" din cauza ca pana si unii utilizatori de portofele hardware au fost expusi. Ci sa invatam din greseli (de preferat ale altora) si sa imbunatatim ceea ce facem acum. Fondurile crypto pot fi pastrate, de pilda, si in portofele de hartie.
Riscul asta ti-l asumi din start daca mergi pe anonimitate.
De riscul asta nici vorba sa scapi daca apelezi la ATM si esti filmat, mai ales daca mai si porti masca sau incerci diverse metode de a te ascunde, s-ar putea sa iesi si mai rau in final.
Cum spunea si Phil Zimmerman, inventatorul PGP, If privacy is outlawed, only outlaws will have privacy. Idealistii doctrinei crypto se lupta pentru intimitate financiara si anonimitate de zeci de ani. Daca doresti sa studiezi mai in detaliu acest subiect, iti recomand acest topic al meu, precum si topic-urile mentionate la final. Multi prefera sa faca tot ce tine de ei pentru a tine privirile indiscrete departe de treburile lor, decat sa deschida usa larg si sa invite guvernul, statul, fiscul, bancile, vecinii de palier si sa strige in gura mare: "Poftiti, va rog, la mine in casa! Scotociti pe unde doriti, eu am renuntat la dreptul la intimitate!".
Si de riscul acesta poti scapa la ATM, daca porti masca, mai ales in aceasta perioada, cand purtarea mastii este obligatorii in toate spatiile inchise si deschise
Se merita riscul sa faci asta cu cineva necunoscut ? Nu ai nici o garantie, nici o parghie sa te aperi daca ai fost tras pe sfoara, ai operat la negru. In plus persoana respectiva poate sa fie certata cu legea, tu sa nu stii nimic despre asta si daca se ajunge ca persoana aia sa fie anchetata, mergand pe fir se ajunge si la tine pt ca la istoricul ei figurezi si tu in blockchain.
Corect, acesta este un risc. De aceea recomandasem anterior sa analizezi bine inainte de o astfel de tranzactie. Insa pe o piata libera exista un sistem de reputatie. Avem unul chiar si aici pe forum, evidentiat de meritele castogate de utilizatori si de feedback-urile primite. Sistemele de reputatie, anticipate de Tim May inca din 1988, te pot ajuta enorm. LocalBitcoins, de exemplu (pe care nu il recomand intrucat cere KYC de ceva timp), are un sistem de reputatie. Sisteme similare gasesti si pe alte exchange-uri descentralizate. Poti incerca sa contactezi utilizatori care au o reputatie inalta. Dupa cum descriam si aici, reputatia este esentiala intr-o piata libera, se castiga greu si se poate pierde fantastic de usor. Un utilizator "cu greutate" nu s-ar preta niciodata sa isi strice reputatia dobandita in decursul a ani de zile dand o teapa de 500 euro.
Dar ai dreptate. Partea de informare fiind facuta, fiecare decide pentru el.
Si eu sunt de acord cu asta. Fiecare e liber, in fond, sa-si aleaga drumul. Ideal ar fi insa, inainte de a porni pe acel drum, sa stie ce presupune atat drumul respectiv cat si celelelalte pe care ar putea-o lua.
Ca si pe Revolut poti sa scoti banii de pe exchange-uri si in general totul e OK. Dar cum "in general" nu inseamna "tot timpul", sunt multi cu bani blocati aiurea.
Am si eu o mica adaugire aici, daca se poate, si anume ca trebuie retinut si faptul ca Revolut nu ofera portofele crypto, deci cine foloseste Revolut pentru crypto nu detine de fapt niciun fel de criptomoneda, ci CFD-uri.
Cel putin eu consider ca multi utilizatori de localbitcoins, mai ales in 2016-2018, au avut probleme cu bancile din cauza banilor cu surse ciudate si a necunoscutilor care probabil incercau sa ia si bitcoinii, si sa-si ceara banii inapoi de la banca pe cine stie ce motive.
Adica p2p suna super bine pe hartie, dar in realitate pare ca mai degraba ne mintim momentan.
Exista varianta ca in timp sa ajungi sa cunosti oameni, sa ai anumite realtii cu ei, sa fie si ei entuziasti crypto, si sa faci tranzactii p2p cu acestia. Cum ar fi un amic, un vecin de bloc etc. Si acestea tot p2p sunt Eu am astfel de cunostinte si am facut mai multe tranzactii de genul de-a lungul timpului. In ceea ce priveste situatia de LocaBitcoins si conturile bancare, cred ca daca ajungi totusi in punctul de a face o astfel de tranzactie ar fi mai bine sa ceri banii cash. Si asa nu se mai intampla sa ceara cineva banii inapoi bancii...