Çok cahil var. Bunlar otomotiv sektörünü bilmiyorlar, ekonomiyi bilmiyorlar ancak köpek gibi liderlerinin peşinden gidiyorlar. İnsan önce durup düşünecek her şeyin temelinde bu vardır.
Şimdi otomotiv üretme meselesine gelelim. Otomobili kim üretiyor biliyor musunuz? Üniversitelerde 15-20 kişilik farklı mühendislik dallarından bir araya gelen arkadaşlar otomobil yapıyor, bunları değerlendiriyor üstüne yenilenebilir enerji ile çalışan otomobil yapıyor bak elektrikli falan da değil. Bu iş o kadar da zor değil demek ki mühendis dahi olmayan ilgili öğrenciler otomobil yapabiliyormuş. Şimdi bunun bir de sanayi kısmı var. Sanayi üretimi için otomasyon lazım. Bunu insan yapar ama size seri üretim lazım. Şimdi biz otomobilin kurucusu değiliz pazara bakmamız lazım. Sonuçta bir mal üretiyorsanız ve bunu devlet desteği ile üretiyorsanız satmalısınız değil mi arabayı yemek için üretmiyorsunuz. Satma meselesini Kuzey Kore olmamak için yurt içinde yapamıyorsunuz. Yurt dışına araba satacaksınız. Bunun için gerekli miktar aşağı yukarı 200,000 araçtır. Bu minimum miktar. Bunun altında satarsanız o koskoca otomasyon, sanayi, inovasyon çöpe at. Hatta zaman içinde bu miktar artmış olabilir biz bunu zamanında hocalarımızla tartışmıştık. Bunu tek düşünenler sizler değilsiniz. Şimdi sayılarla bunu inceleyebilirsiniz:
Burada wikipedia üstünden aşağı yukarı üretim miktarlarını görebiliriz:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_manufacturers_by_motor_vehicle_production (TR'de yasaklı wikipedia neden acaba?)
Üstteki linkten 2016 yılına dair bir pdf'ye tıklayarak markalara göre üretimleri görebiliriz:
http://www.oica.net/wp-content/uploads/World-Ranking-of-Manufacturers.pdfBunlara inanmayan da şurada Otomotiv Sanayi Derneği'nin açıkladığı raporda 31. sayfada Türkiye'de üretilen markaların üretim sayılarına bakabilir. Toyota Türkiye'de 151,236 araç üretiyor o derece yani. Bu yanlı döküman dahi(Türkiye araçları üretiyor diyor ama alakası yok, ısmarlama üretim iphone da Çin'de üretiliyor gibi):
http://www.osd.org.tr/sites/1/upload/files/Otomotiv_Sektor_Raporu_TSKB-2208.pdfÇomçomlar sıkı durun şimdi istatistikler ortada o ayrı bir şey de ben başka bir yere değineceğim. Bizim şimdiye kadar araç üretmememiz ve bu 16 yılda hedef 2023 denilen projeleri incelediniz mi? Tabii ki incelememişsinizdir çünkü çomçom olmak bunu gerektirir. Ben inceledim ve araştırdım ama sana anlatayım. Yerli uçak ve yerli gemi var. Yerli araba yok. Neden yok biliyor musun peki? Yukarıda verdiğim sayıları karşılaştıran yöneticiler yerli araba yapmanın ülkeye külfet getirdiğine karar verip direkt olarak yüksek teknoloji üretmeye odaklanıp onu tasarladılar. Çünkü arabanın geç kalınmış bir teknoloji olduğunu ve bizde ''know-how'' olmadığından seri üretimin zaman ve maliyetinin fazla olacağından vazgeçtiler. Bunu sorgulamıyorum kısmen mantıklı bir fikir tabii uygularsanız
. Peki neden her seçim öncesi yerli bir şeyler yapıyoruz çünkü çomçomların övüneceği elinde betondan başka bir şey yok
Seçim vaadi olarak hemen hemen her seçimde dikkate alınan bir şey bu. Çok net hatırlamamakla birlikte bir ara yerli araba dedikleri araba prototipi çalıntı çıkmıştı
Neyse olur böyle şeyler siz o olmayan beyninizi yormayın bir şey düşünülecekse onu da biz düşünürüz yapılacaksa onu da biz yaparız.