Nog mooier is als ze als bedrijf verkopen dan zijn ze verplicht om 2 jaar fabrieksgarantie te geven en niet 3 maanden zoals ze aangeven op hun website.
Daar zal het enorme nooit roi prijsverschil wel inzitten dan
Nederlandse wetgeving werkt anders gelukkig
.
Nederland kent geen minimale garantie, de nederlandse wetgeving gaat uit van garantie naar wat je kan verwachten, en erg open ter interpretatie dus. Tevens als je strikt leest dan is de garantie in nederland ook geen 100%, maar zou je maar een beperkte hoeveelheid geld krijgen naar hoe lang je het product al gebruikt heb in de garantieperiode.
Hier twee extreme voorbeelden:
Voorbeeld 1;
Van een computer kan/mag je verwachten dat deze twee jaar meegaat, de garantie is dan ook twee jaar, gaat je computer na 1,5 jaar defect, dan heb je 75% van je garantie gebruikt al en is de verkoper maar voor 25% van het bedrag nog aansprakelijk.
Voorbeeld 2;
Een bitcoinminer dient binnen 3 maanden roi te hebben en daardoor worden ze tot het uiterste gemaakt, na vier maanden storten ze in elkaar en de consument claimt garantie. De verwachtingen van het product zijn maar dat het drie maanden mee gaat en daardoor is de vekroper nergens toe verplicht.
Deze regels gaan lijnrecht in tegen wat de EU als voorbeeld heeft gesteld en wil zien, echter zijn de lidstaten in deze zaak nog steeds vrij om hun eigen regels te maken.
Dat is niet helemaal waar Blaater, je hebt namelijk min 6 maanden garantie op ALLES dat in Nederland verkocht wordt en de garantie loopt via de verkoper in Nederland dus niet de fabriek!
Zie:
http://www.consumentenbond.nl/juridisch-advies/juridische-hulp/garantie/binnen-garantietermijn/*
Je hebt 2 soorten garantie:
Wettelijke garantie;
Extra garantie.
Wettelijke garantie heb je altijd gedurende de eerste 6 maanden. Extra garantie kan een winkelier of fabrikant vrijwillig aanbieden.
Soms geeft een fabrikant een uitgebreidere garantie als je het product na aankoop hebt geregistreerd. De uitgebreidere garantie kan bestaan uit een langere garantietermijn of garantie op meer onderdelen. Het registreren gaat vaak online: je vult gegevens in over jezelf en over de aankoop.
Gaat een product gedurende de garantieperiode kapot, dan mag je er van uitgaan dat het product niet goed is. De verkoper of fabrikant zullen het repareren of vervangen. Je moet het product wel normaal gebruikt hebben.
Als de garantieperiode verlopen is, betekent dat niet dat je geen rechten meer hebt. Ook na die periode heb je recht op een goed (deugdelijk) product. Bekijk meer informatie over garantie buiten de garantieperiode.
Wat zijn mijn rechten?
Als het product binnen 6 maanden na levering stuk gaat, gaat de wet ervan uit dat het product niet goed is. De verkoper moet het tegendeel bewijzen, bijvoorbeeld door aan te tonen dat het product niet goed is gebruikt.
Bij extra garantie moet de verkoper/fabrikant bewijzen dat het product deugdelijk is en dat het defect niet onder de garantie valt. Als hij dat niet kan bewijzen, dan moet hij het probleem verhelpen.
Extra garantie is een aanvulling op je wettelijke rechten en kan deze rechten nooit beperken of uitsluiten.
Bij problemen gedurende de garantieperiode kun je de verkoper altijd aanspreken op grond van de garantie.
Buiten de garantietermijn kunt je altijd de verkoper aanspreken op grond van zijn wettelijke verplichting een goed (deugdelijk) product te leveren.
Bij een kapot (ondeugdelijk) product is er geen sprake van spijt van je aankoop. De verkoper mag je dan niet afschepen met een tegoedbon.
Wat kan ik het beste doen?
Als het product binnen de garantie stuk gaat, bekijk dan eerst welke garantie wordt gegeven en welke garantievoorwaarden gelden.
Probeer er eerst mondeling uit te komen met de verkoper.
Kom je er in de winkel niet uit, stuur dan een (aangetekende) brief naar de verkoper. Leg het probleem duidelijk en chronologisch uit en vraag om een reactie binnen 2 weken. Hieronder staan een aantal voorbeeldbrieven die je kunt gebruiken. Bewaar zelf altijd een kopie van de definitieve brief!
Reageert de verkoper niet of niet naar tevredenheid op jouw brief dan kun je, als de verkoper is aangesloten bij een geschillencommissie, je klacht voorleggen bij de betreffende geschillencommissie. Let op: je kunt pas naar de geschillencommissie nadat je schriftelijk bij de verkoper hebt geklaagd.
Als de verkoper niet is aangesloten bij een geschillencommissie en je hebt een rechtsbijstandsverzekering dan kun je die inschakelen. Heb je die niet, dan kun je contact opnemen met de Consumentenbond. Als lid krijg je bij ons persoonlijk juridisch advies (070) 445 45 45.
Als de verkoper je niet wil helpen omdat de garantie is verlopen, kun je hem wel nog aanspreken omdat het product ondeugdelijk is. Bekijk meer informatie over garantie buiten de garantieperiode.
*
Dus dat houd in dat als jij (verkoper/site in NL) een product verkoopt waar jij inkoop maar 3 maanden op hebt jij toch 6 maanden garantie moet geven aan een koper in Nederland (dus geef jij in dat geval 3 maanden garantie extra omdat je dit van jou inkoper niet hebt gehad).
Dit is mijn uitspraak en daar zou u het mee moeten doen
Groeten