Link vodi na tocno trenutak kad prica o tome, tako da ne moras gledati cijeli podcast nego tih pola minute ili koliko vec. Ma ne sumnjam ja uopce da je to bio lapsuz ili je Nikola samo to htio maksimalno pojednostaviti, ali to je jedna od cescih zabluda na koju nailazim, i koje se ljudi koji nisu u kriptu plase.
Pogledao sam sada i ne izgleda dobro. Možda je stvarno htio pojednostaviti za mase, stvarno ne znam što drugo bi moglo biti. Ali u tom slučaju kao što ti kažeš to u konačnici dovede do zablude i neutemeljenih strahova.
Ma, ja vjerujem da je samo dramatizirao da naglasi suštinu i nije htio ulaziti u detalje u tom trenutku. Ako na svom mobitelu imate kripto novčanik, i izgubite ili vam netko ukrade mobitel, tehnički gledano vi jeste izgubili pristup vašem kriptu u tom trenutku. Naravno, mi znamo da je ovo loš i nepotpun zaključak. Ali ipak, Nikola nije rekao ništa pogrešno. Samo je trebao u nastavku dodati da, uz prethodno sačuvani backup seed vi možete rekreirati novčanik na drugom uređaju i ponovno imate pristup vašoj imovini.
Mislim da osoba koja ne zna nista o kriptu nece niti primijetiti tu izjavu, a kamo li pogledati cijeli podcast
Oni koji su se imalo bavili sa kriptom bi ipak trebali znati cemu sluzi seed phrase i da treba cuvati private key.
Druga stvar, svaka cast Nikoli sto ga upadice voditelja nisu izbacile iz takta i sto je zadrzao tok misli, iako sam se par puta bas slatko nasmijao (Ratkova upadica da je Vitalik uspjesan jer kad bi donio jedinicu "bi ga tata je polijevao hladnom vodom i drzao u spajzi"
)
Ona upadica kad je Nikola objasnjavao razliku izmedu coina i tokena kad je Ratko izvalio "To je nesto kao Zaba token
malo je ipak too much.
U svakom slucaju Nikola je bio jako zanimljiv sugovornik, cak i dio o Bonzai drvecu i radu u Nuklearnoj elektrani Krsko mi je bio zanimljiv, samo da ga je Ratko malo vise pustio na miru da kaze stvari od pocetka do kraja intervju bi bio i zanimljiviji.
Meni je u svakom slucaju bio koristan jer se u zadnje vrijeme nisam mogao bas puno posvetiti kriptu, tako da mi je ipak na radar doslo par projekata i trendova koje nisam opazio. Jedna od stvari sto nisam znao da su se crypto firme pocele oglasavati na F1 i UFC, te da su pocele sponzorirati nogometase, što je svakako pozitivan trend u popularizaciji kriptovaluta (crypto.com, footballstars.io i blockchain labs.io??). Nikolina projekcija je da bi mogli u bear marketu dosta love utuci u marketing, pa bi mozda i mi mogli profitirati na neki nacin od toga, tko zna.
Takoder nisam znao da je izasao Silk road film, ako ga je tko gledao da li se isplati pogledati?
U pozornost mi je upalo i par projekata, mislim da se o njima govorilo i tu na forumu, ali nisam ulagao (AAVE, TERRA, SOLANA), a takoder mi je potvrdio i odluku da ulozim u POLKADOT, sto mislim uciniti kad se malo razmase bear market.
I za kraj mi je interesantna Nikolina projekcija da bi banke u skorijoj buducnosti mogle pokupovati i asimilirati kripto firme, te bi banke mogle integrirati kriptovalute u svoje poslovanje (do sada sam uvijek smatrao da su banke apriori protiv kripta ali izgleda da se taj trend mijenja).