Uvijek mi bude fascinantno kako se ekipi da toliko gnjaviti da bi zaradili nešto sitno love. Znam da je nekome 0.01 BTC puno love ali svejedno... Raditi fake accounte, dovoditi ekipu da glasa za tebe... Nevjerojatan trud oko ničega.
Problem je sto nije oko nicega. Pricao sam s jednim likom koji je zavrsio studij za doktora i odradio one njihove specijalizacije ili kako vec. Radi se o nekoj banana drzavi u Africi i ima mjesecnu placu ispod 100 dolara. Tu na forumu zaradi istu lovu u 2 tjedna prosjecne kampanje.
Onda mozes misliti kolika je to lova nekome. Prodje mi svako toliko kroz glavu da treba uzeti 0.1 BTC i ic zivjet godinu dana kao kralj tako negdje. To cu kada me nazivciraju zena i posao
A čuj, treba stvari staviti u pravu perspektivu.
Slučajno preko 1 udruge koja pomaže školovanje djece u Africi znam konkretnu situaciju tamo.
Dakle, prosječnom djetetu tamo treba 1 $ na dan ili 30 $ mjesečno za preživljavanje, tj za plaćanje troškova školovanja i hrane.
Stanuju u kućama od zemlje, spavaju na zemlji jer kreveta nemaju, a naravno ni struju, ni mobitele ni Internet.
To je sve za njih znanstvena fantastika.
Mnogi prekidaju i to školovanje jer nemaju novca da plate troškove i tu onda ''uskaču'' brojne humanitarne udruge koje pomažu financijski, iako se i to ponekad čini kao ''kap u moru''.
Kada ti takvo neko dijete, koje živi u takvom siromaštvu i neimaštini, konačno uspije završiti školu i doći u glavni grad potražiti neki posao, gdje su ipak ''normalniji'' uvjeti života, i ima struje, mobitela i Interneta (povremeno) i naiđe na crypto i čuje da se kroz nekakve kampanje ili nagradne igre može zaraditi 50- 100 $ mjesečno, pa i više, sasvim je normalno da će se maksimalno organizirati i napraviti sve da te novce zarade.
Za nas je to sitniš oko kojeg se uopće nećemo ni truditi niti gubiti vrijeme ali za njih to je novac koji zarade u 2-3 mjeseca.
S obzirom da na ovom forumu ima sve više članova iz Afrike, Nigerije ali i drugih zemalja, ovakve stvari poput fake accounata i dovođenja ekipe da glasa su sasvim normalne i logične i uopće se oko toga ne treba čuditi.
Za njih to vjerojatno nije prevara već ''snalažljivost'' ili ''umijeće preživljavanja''
Nevjerojatan trud oko ničega? Ne bih rekao. Kod nas se u 3 mjeseca s normalnom plaćom zaradi oko 3 000 $. Da li bi se i ti malo potrudio za takav red veličine?
Treba uvijek stvari staviti u pravu perspektivu, jer nije svačija situacija ista.