http://adevarul.ro/economie/bani/bitcoin-1_5162e9b000f5182b859917c4/index.htmlVIDEO Bitcoin, noua monedă „de aur” a Internetului, şi povestea românului din inima fenomenului de două miliarde de dolari
http://adevarul.ro/assets/adevarul.ro/MRImage/2013/04/08/5162ebc000f5182b859922da/646x404.jpg?1365484367Pe măsură ce instituţiile financiare tradiţionale se zguduie din temelii, Bitcoin, moneda digitală a momentului, se bucură de un succes care ia amploare pe zi ce trece. Iar aproape de inima fenomenului virtual în care se învârtesc aproximativ două miliarde de dolari se află şi un român, Mihai Alisie.
Ştiri pe aceeaşi temă Ultimul virus care face ravagii: Skypemageddon pentru bitcoin Bitcoin, moneda care profită de criză Bitcoin, moneda care şi-a triplat valoarea în numai o săptămână Absolvent de Cibernetică al Universităţii „Lucian Blaga“ din Sibiu şi fost jucător profesionist de poker, Mihai este acum vocea care comunică în spaţiul public pentru Bitcoin. În calitate de redactor-şef al „Bitcoin Magazine“ din Statele Unite ale Americii, românul este asaltat zilele acestea de o avalanşă de întrebări cu privire la succesul financiar fără precedent al monedei virtuale. Jurnalişti de la „The Telegraph“, „The Guardian“, „Business Insider“ şi alte zeci de publicaţii internaţionale vor să „smulgă“ secretul din spatele evoluţiei fără precedent a unităţii monetare de tip Bitcoin. Şi au şi motiv.
Cei care au cumpărat Bitcoin în 2011 şi-au însutit investiţia iniţială. Asta pentru că în urmă cu doi ani o monedă virtuală de acest tip valora mai puţin de un dolar. Săptămâna trecută, ea depăşise pragul de 120 de dolari, iar astăzi poate fi tranzacţionată pentru 162 de dolari. „Bitcoin reprezintă pentru bănci ceea ce emailul a reprezentat pentru oficiile poştale şi este fără îndoială cea mai mare oportunitate de inovaţie de la invenţia internetului. Pentru prima dată în mulţi, mulţi ani avem o alternativă care funcţionează şi care ne permite să trimitem bani oriunde, oricui, oricând, fără intermediari“, explică Alisie.
UN SISTEM FINANCIAR DIN CARE LIPSEŞTE INFLAŢIA
Românul identifică punctele tari ale sistemului financiar Bitcoin. Este deflaţionar şi nu se bazează pe conceptul de bani ca datorie. „Bitcoin este mai degrabă comparabil cu aurul“, afirmă Alisie.
Şi nu este singurul argument în favoarea monedei virtuale. „Ingeniozitatea infrastructurii Bitcoin constă în faptul că baza de date conţinând toate tranzacţiile făcute în reţea este distribuită între toţi participanţii, dar nimeni nu ştie cine se află în spatele adreselor folosite pentru tranzacţii“, ne-a declarat Alisie. Un aspect care a atras recent şi atenţia FBI-ului. Biroul Federal de Investigaţii din SUA a emis o informare în care avertizează că, în mod logic, „Bitcoin îi atrage pe cei care intenţionează să spele bani şi pe alţi infractori informatici“.
Iar analişti economici interesaţi de fenomen atrag atenţia că totul se poate transforma cu uşurinţă într-o schemă Ponzi (n.r. – o operaţiune investiţională frauduloasă ce implică plata unor profituri deosebit de mari unor investitori de pe urma unor fonduri investite de alte persoane). O idee căreia Alisie i se opune cu vehemenţă. „Bitcoin nu este o schemă Ponzi. Experţi în criptografie şi programatori de elită au studiat codul cu atenţie, în repetate rânduri, şi nu au găsit nici un semn că ar fi vorba de o altă schemă ponzi sau un cal troian“, spune românul.
VA INTRA
BTCBITCOIN
BTC ÎN CRIZĂ?
Succesul fără precedent al
BTC nu a rămas fără ecou nici în România, unde fenomenul este privit mai degrabă cu suspiciune. „Este un mijloc de plată fără valoare, cu imperfecţiunile oricărei monede create din nimic şi care încalcă grav legile economice“, spune Cristian Păun, profesor de economie în cadrul ASE Bucureşti. Povestea de succes a Bitcoin nu se opreşte însă aici. În ritmul actual de creştere, moneda virtuală va depăşi până la finele lunii pragul celor 200 de dolari pe unitate. Pe termen lung însă? „Această pseudo-monedă va intra mai devreme sau mai târziu în criză la fel de repede ca şi celelalte monede“, crede Păun.
Bitcoin este pentru bănci ceea ce emailul a fost pentru oficiile poştale
http://adev.ro/mk5isg