Pages:
Author

Topic: PHI1618'in "Meritim Olunca Merit Verebileceğim Mesajlar" Konusu - page 2. (Read 3753 times)

legendary
Activity: 1554
Merit: 1334
@Bthd durdurulamaz bir bilgi makinesi adeta Smiley

Peki birşey soracağım.İnternette test olarak online SHA256 siteleri var.Elindeki herhangi birşeyi kullanarak Sha-256 ile 64 haneli koda dönüştürüyorlar.Bu sitelerdeki test amaçlı kullanılan sha-256 ile BTC'de kullanılan aynımıdır peki ? Belki birileri private keyini şöyle oluşturmuş olabilir mi örn : 1234 'dün 256-Sha algoritmasındaki karşılığına göre kendi privatekeyini oluşturmuştur ?

Elinizdeki sha-256 sonucunu WIF(wallet import format) şekline getirirseniz istediğiniz kelimeyle oluşturduğunuz sha-256 koduna karşılık gelen cüzdana ulaşmak mümkün. Bu işlemi yapabilecek kapasitedeki bir kişi bu işlemi gerçekleştirmenin cüzdan güvenliğini düşüreceğini bilir ve uygulamaz. Aklınızdan geçen şey içi dolu bir cüzdana ulaşmaksa sha-256 kelimeler içerisindeki harflerin küçük yada büyük harf olmasına dahi duyarlı.

"merhaba" kelimesini örnek alırsak;

sha-256 karşılığı: 4C6BCDD55F3153E1939669AB1EC039E4059174DC25ABDFCB2F58868849B4D61B
Manuel gerçekleştirmek isterseniz: https://en.bitcoin.it/wiki/Wallet_import_format
Yada gobittest üzerinden "Private key to wallet import format" seçeneğini kullanarak keyi WIF(base58) dönüştürebilirsiniz.
Sonuçta oluşan key: 5JPwf1f24qjv4oq8pVDMauMXu5bkjdGEijbcDqN65JWVMDQ5efU
Adres bilgisi: 18cZhGjQPceGmppqb3tyw2Q6RvDX6EVXWq

Ethereum ağında ise sha-256 direkt olarak kullanılıyor. Tekrar "merhaba" kelimesini örnek olarak kullanırsak;

sha-256 karşılığı: 4C6BCDD55F3153E1939669AB1EC039E4059174DC25ABDFCB2F58868849B4D61B
Ethereum ağında karşılık gelen adres: 0x34DfD1Ca5cca5CaBd010F5Dea621E675271A2ef5
legendary
Bu transfer kaç byte ki 59sat/byte’de böylesine yüksek bir fee istiyor?
40700 kadar byte yazıyor. block 666208

Değer çok yüksek görünüyor, tek bir input-output için ~224 byte civarı olmalı. İşlemde çok fazla input görünüyor olmalı. Bir çok farklı yerden küçük küçük ödeme almış mıydınız ? Hesaplama şöyle yapılıyor;

input * 180 + output * 34 +(+10 yada -2)

1 input 1 output varsa: 1*180 + 1*34 + (+10 yada -1)= 224 ile 213 arasında olmalı

30 input 2 output varsa: 30*180 + 2*34 + (+10 yada -1)= 5478 ile 5467 arasında olmalı

Sizin belirttiğiniz değere göre 200'den fazla input olmalı enteresan.

Hesaplama için kaynak

legendary
Merhaba arkadaşlar malum boğa piyasasındayız ama boğanın en etkili olduğu kesim şuan Bitcoin.

Boğada yapılmaması gerekenlerden bahsedeceğim;

1- FOMO olmayın kesinlikle. Yani bu fırsatı kaçıracağım diye üzülmeyin ve birden alım yapmanızı tavsiye etmem.

2- Alışlarınızı günlük, haftalık veya aylık yapabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse elinizde 10 Bin TL var bununla yatırım yapacaksanız, kademe kademe %10-20 arası alımlar yaparak(yani 5-10kerede) alım yapmanızda fayda var.

3- Yatırımlarınız dolar bazlı düşünmemektete fayda var çünkü piyasa bitcoinle hareket ettiğinden bazen seçtiğiniz altcoinler kar etseniz bile zarar yazabilir. Dolar karına geçersiniz ama bitcoin cinsinden zarar edebilirsiniz.

4- Yatırım yaptığınız coinlerin tech, roadmap ve takımlarını iyi araştırın. Ben bunu sevdim millet bana bunu önerdi diye satın almanızı pek tavsiye etmem çünkü piyasada bilmiş insan malesef çok ama hiç birininde parayı buldugunu söyleyemem.(En başta twitter fenomenleri)

5- Her zaman sepetiniz olsun, tek bir coine bütün yatırımınızı yatırmayın. Çeşitlilik iyidir en az 5 coin tutmanız her zaman iyi olacaktır. Ayrıca ben sepetimde her zaman lowcap'li düşük bir altcoin tutarım patlama potansiyeli çok yüksek olan bunu tavsiye edebilirim.

6- Nerde yatırımınızdan çıkacağınızı planlayın ve oraya geldiğinde yatırımınızdan kesinlikle çıkın ve bir daha o coine bakmayın. Hedef belirleyin yani.

7- Duygularınızı kontrol etmeniz gerekiyor kripto aleminde burda çünkü kaybedenler bu sebeble kaybediyorlar. Düşüşler olabilir bunları göz önüne alın çünkü balinalar her zaman ellerindeki coinleri katlamak için arada o coini düşürürler ve alttan toplarlar. Örneğin geçen bullda herkes ağlıyodu bütün birikimimi kaybettim diye şuan tutuyo olsalardı çok fazlasıyla kardalardı.

8- Sabırlı olun. Sabretmek bu işin en önemli olaylarından bir tanesi para kazanmak istiyorsanız beklemeyi ve sabretmeyi öğreneceksiniz. Daha olayların başındayız ve bu marketin daha gidecek çok yolu var bunlar birden olmayacaktır.

9- Bir altcoin 100x yaptıysa o altcoine girmenizi istemem çünkü o yapacağını yapmıştır siz girdikden sonra o coinin 2x yapması senden önce girenlerin 200x yapması demek, mantıklı değil yani benim için.

10- Yukarda yazdıklarımın hiç biri yatırım tavsiyesi değildir kendi düşüncelerimdir okuyup fikir alabilirsiniz.

Eklemek istediklerinizide yoruma yazarsanız mantıklı olanları eklerim.

Dikkat edilmesi gereken durumları forumda vakit geçiren az çok herkes mutlaka duymuştur.Buna uyabilmek önemli.İstikrar önemli ve kararlılık.Benim aklıma gelen çoğu şeyi zaten yazmışsınız.Ekleyecek ufak tefek şeyler kalmış.Bizden daha tecrübeli Trader arkadaşlar var.

🔸Panik satışı yapmayın.Kafanızı gömüp grafiklerin içinde uyumayın.
🔸Birilerinin önerisiyle, çıkacakmış, yükselecekmiş gibi duyumlardan uzak durun.Unutmayın en çok zarar edenler -mış diyenleri dinleyenler oluyor-genellikle-.
🔸En önemli madde, mutlaka ama mutlaka sepetinizde BTC olsun ve altcoin yatırımcısıysanız sizi çoğu kez ipten alacak bir önlem olacak bu emin olun.
🔸Telegramdaki klasik P&D gruplarında bulunmayın, unutmayın bu troller ellerindekini başkalarına çakma derdi olan asalaklardan başka kişiler değiller !Para kolay kazanılmıyor, gidip yatırımınızı bu çakallara yem etmeyin.
🔸Başkalarına yatırım tavsiyesi de vermeyin.Şunu al dediğiniz bir altcoin, sizi ve o kişiyi terste bırakırsa suçlusu siz olursunuz.
♦️Zarardayken sabırlı olun.Asla gidip kredi çekip alttan toplayayım, maliyet azaltayım demeyin.Asla kredi işine bulaşmayın.Elinizdeki sizi üzmeyecek miktarla yatırımlarınızı yapın.Sabırlı olun ve kendiliğinden sermayenizin arttığını göreceksiniz.Ayrıca All-in girmeyin, kayıp durumunda en çok zorda bırakacak şey bu olur.İntihar vakalarının çoğunda tüm parasını yatırıp kaybeden kişiler oluşturuyor.

Aslında bu tavsiyeleri foruma değil de Telegram gruplarına yazıp, paylaştırmak gerekiyor.

Hatta Yeni başlayanlar kısmında da olabilir.

ethereum 2.0 ile hayatımıza yeni gelişmeler de giriyor/girecek. bunlardan birisi de ether'in götünü başını toplamak için ortaya atılan eip-1559 adını verdikleri geliştirme, düzenleme sistemi. amaç madencilere verilen komisyonların, fee, verilmeyip yakılması üzerine kurulu. isteyen madencilere 3-5 bir şey ateşleyebilir. bu durum karşısında madenciler "eth 2.0 dediniz sustuk, eip 1559 da ne oluyor hamıuua" diyerek kazan kaldırmıştı en son.
açıkçası bu fikrin yavaş yavaş yürürlüğe gireceğini düşünüyordum ama bugün "kelleler gidecek." şeklinde açıklama gelmiş. bizim vitoş vitaly aklına koymuş bunu yapacak.

şimdi eth 2.0 ile kilitlenen ether ile piyasada eth kıtlığı yaşanacak. bunun üstüne eip 1559 koyarsak yanacak olan etherler ile çok zaman geçmeden ether kuyruğunda sıra bekleyebiliriz gibi duruyor. ama unutmayın bu harbiden varlık kuyruğu:) şaka bir yana milletin ağzına yapışmış olan "ethereum sonsuz milyon tane olaecek" sözü önümüzdeki günlerde eksilerde olabilir.

şu linkten de ethereum için 2020 işlem ücretine bakabilirsiniz: https://bitcointalksearch.org/topic/ethereumun-ve-bitcoinin-toplam-lem-ucreti-2020-yl-5300361 eip bunu düşürecekmiş de nasıl olacak anlamadım.

not: grafik mrafik eklersiniz beyler. 1,5 saat istanbul trafiğinde süründüm canım çıkıyor.
legendary
Dolandırıcılık yöntemleri ile ilgili bir ekleme daha yapmam gerekiyor. Söz konusu yöntem DeFi çerçevesinde kullanılan kontratlar aracılığıyla gerçekleşebilecek bir yöntem.

Dolandırıcılık nasıl gerçekleşiyor ?

- Bir DeFi üzerinde işlem gerçekleştirmek istediğinizde sistem sizden cüzdanınızı bağlamanızı ister.
- Daha sonra kontratı yetkilendirmenizi ister. Siz bu aşamada kontrata erişim izni verirsiniz ancak kötü niyetli bir kontrat gerekenden daha fazla izin isteyebilir.
- Sizden istediği izni almış olan kontrat cüzdanınızı boşaltır.

Daha önce aklıma gelmiş bir soruydu aslında verilen izinler konusu. Twitter üzerinde bir kullanıcının fonlarının bir kısmını kaybettiğini söylemesi ve bununda izinlerle ilgili olduğunu söylemesi üzerine uyarıda bulunmak istedim. Olayla ilgili kesin kanıtlar sunulmamıştı, olayın gerçekliğinden emin değilim araştırmaya devam ediyorum. Kullanıcı farklı bir hata sebebiyle kayıp yaşamış olabilir.

Korunmak için yapmanız gerekenler:

1- Rastgele kontratların cüzdanınıza erişimine izin vermeyin.
2- Mutlaka izin vermeniz gerekiyorsa iznin hangi birimleri kapsadığını ve hangi özellikleri kapsadığını okuyun.
3- İşleminiz bittikten sonra izinleri kaldırın.

Vermiş olduğunuz izinleri bulmak:

Forumda dimao ve zasad@ tarafından paylaşılmış platformlar var.

Bu platformlar izinleri ayarlamanıza ve görüntülemenize yardımcı oluyorlar. Sadece izin verdiğiniz kontratları görüntüleme yetkisi istiyorlar. Yine de başlangıçta ana cüzdanı bağlamamayı tercih ettim. Yeni ve boş bir cüzdan açtıktan sonra arama kısmından ana cüzdan adresinizi aratarak daha önceden izin verdiğiniz platformları görebilir ve güvenmedikleriniz varsa ana cüzdanınız ile bağlanarak yetkilendirmeleri kaldırabilirsiniz.

İzin verilmemiş cüzdan

İzin verilmiş cüzdan

Açılmış diğer konuları da okumak isterseniz:

zasad@ tarafından açılmış konu (ingilizce)
dimao tarafından açılmış konu (rusça)

Metamask cüzdan kullanıcıları chrome eklentisi üzerinden verdiği izinlere erişip silebilirler. İzinlerin özelliklerini göremiyorsunuz ancak güvenilir olmadığını düşündüğünüz izinleri kontrol edip kaldırmanızda fayda var. Tekrar kullanmanız gerektiğinde tekrar izin verebilirsiniz, bu olası saldırılardan sizi korumak için bir önlem olabilir.

Verdiğiniz izinlerin özelliklerini görmek istiyorsanız ilk posttaki siteleri kullanabilirsiniz.

1-

2-

3-

legendary
Güncel bakiyeli tutarları günlük olarak buradan indirebilirsiniz. https://balances.crypto-nerdz.org

Salgın nedeniyle Haziran ayına kadar ücretsiz paylaşıyorlar.

DİKKAT! Bakiyeli tutarlar gözükmektedir. Kullanılmış adresler değildir!

çok teşekkürler mugt. rpc ile bakiye sorgulamama gerek kalmadı. bu tabloda 1 ile başlayan 1 btcden büyük hesapları bir tabloya atıp ordan sorgularım hazirana kadar Smiley

burdaki database i indirmiş arkadaş var mı? indirmiştim bulamıyorum kafayı yemek üzereyim. Smiley
Forumda ücretsiz dağıtımını yapan varmış.
Code:
https://bitcointalk.org/index.php?topic=5254914.0
O kişiye Destek olarak merit veya bağış yaparak sürekliliği sağlamaya özen gösterelim.  Roll Eyes
Code:
http://addresses.loyce.club/

NOT: Kullanılmış adres listesini korona dolayısıyla geciktirdim. Yılbaşındaki dört gün yasak süresinde güncelleyeceğim.
legendary
Dydx kullanımıyla alakalı

dYdX'te işlem gerçekleştirmek diğer platformlar kadar basit değil, en azından fee ücretleri çok yüksek. İşlemi gerçekleştirmek için platforma 1.2 ether gönderdim. 20 ether altındaki değerlerin sadece market alım/satım seçeneğini kullanmasına izin veriyor. Market alım/satım seçeneğinde fee oranı ise %3 civarında değişiyor, biraz bekleyerek %2,8 civarında görürseniz biraz daha ucuza işlem gerçekleştirebilirsiniz.

Kendi deneyimimi kademeli olarak anlatıyorum, işlemleri gerçekleştiğim sırada slow gwei limiti 30 birimdi;

1- Ledger cüzdan içerisinden adres seçimi yapmanıza olanak tanımıyor bu yüzden ledger dışındaki bir adrese transfer gerçekleştirdim. (2 dolar)
2- Etherleri dYdX'e deposit ettim. (7,5 dolar)
3- Sadece market alım/satım işlemine izin veriyor, 1.1 ether bozdum daha sonraki işlemler için 0.1 etheri çevirmedim. (20 dolar)
4- DAI'leri tekrardan ether'e çevirmek isteseydim bir 20 dolar daha alacaktı sonra da çekim ücreti isteyecekti bu yüzden ikisini de ayrı ayrı withdraw etmeye kadar verdim. DAI çekim (7,5 dolar) Ether çekim (7.5 dolar) Bu aşamada en son ether'leri çekmeye dikkat edin aksi taktirde fee ücretlerini ödeyemeyeceğiniz için yeniden ether yatırmak zorunda kalırsınız.
5- Elimdeki DAI'leri yeniden ethere çevirmem gerekiyordu bunun için ilerde başka bir dağıtım ihtimali ile Metamask üzerinden swap ettim. (10 dolar)
6- Ether'i tekrar ana cüzdana çektim (2 dolar)

Basit bir işlem için defalarca transfer ücreti ödedim, biraz eksik yada fazla yazmış olabilirim yaklaşık 0.1 ether harcadım. Ledger'e aktarım için yaptığım transferleri düşseniz bile çok yüksek ücretler. İşlemleri 30 gwei civarında gerçekleştirdiğimi düşünür bunu bir de 150 gwei olduğu zamanlara uyarlarsanız fee ücreti inanılmaz seviyelere ulaşır.

legendary
Öğrendiğim bilgiye göre düşük bütçeli başvurulara geri dönüş yapmama ihtimalleri varmış.

Bu nedenle dün akşam Bitcointalk Türkiye olarak -herkesin kendi cüzdan adresiyle, kişisel olarak katılım sağlayabileceği bir private sale fonu- oluşturmak için başvuruda bulunduk.

Proje koşulları iyi olduğu taktirde yatırım yapmayı düşünen arkadaşlar varsa bana özelden sinyal çakarsa iyi olur, böylece ekipten cevap geldiğinde fonlayabileceğimiz miktar hakkında kesin bir dönüş yapabilelim.

** Ben escrow olmayacağım, fonlar bende toplanmayacak, herkesin ekiple iletişime geçip doğrulama yaptıktan sonra katılım yapabileceği güvenli bir ortam olmazsa private sale fonunu iptal edeceğiz.

Yani ekibin Bitcointalk Türkiye'ye -bireysel katılım hakkı- sunmasını bekliyoruz. Ben aracı olmayacağım.

Dönüş olursa güncellerim.
legendary
FTX'deki mevzu burada uzun uzadıya konuşulmuştu.
Ardından bir de Mirror Protocol ile bunu merkezsiz hali ile ilgili bir takım şeyler ortaya çıkmıştı.

Geçen gün mail ile Bittrex'den de benzer bir hamle geldiğiyle ilgili bilgi geldi. Forumda bununla ilgili haber yapılmamış olması beni şaşırttı açıkçası. Bende dün bu konuda paylaşım yapmayı unutmuşum.

Gelen maili inceledim. Aslında orada bir çok soruya cevap verilmiş. Şöyle kısaca açıklayayım üzerine sonra birlikte konuşalım;

Avantajları;
1) Fiyatı yüksek hisseleri borsada lot olarak almak gerekirken, tokenize edilmiş hisse senedini aynı kripto gibi parçalı alım yapabiliyorsunuz.
2) Yer/Mekan kısıtlaması olmadan kolayca al-sat imkanı.
3) Kriptolar gibi 7/24 trade imkanı
4) Eğer tek bir hisseye yatırım yapmak istemiyor ve genel olarak isterseniz S&P500'ün indexine yatırım yapıp bütün borsanın genelini değerlendirebiliyorsunuz.

Yorumum: Birincisi aracı masrafları, döküman yığınları, izinler, bekleme süreleri yok. Bu güzel. Çünkü bugün bir banka aracılığı ile ABD hisse senetleri almaya çalışsanız bürokrasinin içinde boğuluyorsunuz. Zaman ve mekan kısıtlaması olmadan trade etmek avantaj. Ve en önemlisi parçalı olayı güzel. Amazon hissesi 3000$'ın üzerinde. 100$'lık bile alabilme imkanı sunması bence süper. Borsanın genel düşüş yükseliş trendleri de kolay takip edilebilir bir şey bence.

Sorular;
Güvence?

Genel itibariyle der ki yatırdığınız her 100$, 100$'lık hisse senedi olarak teminatlandırılır. Yani Bittrex yapılan her işlemin teminatlı olacağını söylüyor.
Tokenized stocks are a tokenization of a digital total return swap contract (“TRS”) (similar to contracts for differences). The Tokenized stocks value is based on and collateralized with the underlying asset, a traditional security (typically a publicly traded equity) and the value of the digital asset is determined by the value of the traditional security. For example, they are collateralized by an equivalent notional amount of the traditional security (i.e., $100 of the debt derivative would be collateralized with $100 of the traditional security). This allows Tokenized stocks to mirror the economic performance of the applicable reference traditional securities.

Trade nasıl olacak?
İşlemler aynı kripto para trade şeklinde basit bir al-sat işlemi olarak yürütülecek. API'ler de çalışabilecek!

Hisse Senetlerinin durumu?
Hisse senedini aldık diyelim. Onu da kripto para gibi çekebilir miyiz diye sorarsanız cevap hayır! Şimdilik bu işlemler sadece al-sat olacak şekilde çalışıyor. Yani diyelim ki 10 lot TSLA aldınız bunu değerlendirmek için satıp paranızı çekmeniz gerekecek. Aynı şekilde hisse senedi yatırma diye de bir şey yok.

Yasal mı?
Aslında en çok sorulan soru buydu FTX'de ki konuda da. Kardeşim alalım almasına da yarın bir gün kepenk kapanırsa ve/veya hisse senetlerini neye göre al-sat yapacak bunlar vs.

Bittrex duyurusunda buna da yer verilmiş.
Tokenized stocks are powered by DigitalAssets.AG and are fully backed by the actual underlying. The underlying is custodied by licensed partner banks in Europe and traded on fully regulated exchanges through fully regulated brokers. Each collateral transaction is subject to best execution principles ensuring the best price. Tokenized stocks is a derivative on these stocks. Bittrex Global (Bermuda) Ltd. is licensed to offer these products pursuant to the DABA license issued by the Bermuda Monetary Authority.

For different areas we may cooperate with licensed financial institutions as partners in order to offer a compliant and regulated environment. Depending on your jurisdiction, this may require a special onboarding procedure. For Europe, we plan to cooperate with German-based CM-Equity AG, Munich.

Hisseler için DigitalAssets.AG tarafından altyapısı sunulan tamamen teminatlandırılmış durumdaymış. Bittrex, kendisine Bermuda Monetary Authority tarafından verilen lisansda bu işlemleri yapabilmek için lisanslanmış! Ayrıca Avrupa ve farklı bölgeler için Münih'deki bir banka ile de iş birliği yapmayı planladıklarını yazmışlar.

Kimler trade edebilir?
Currently, eligible Bittrex Global customers outside of the European Union, the European Economic Area, Switzerland, and the United Kingdom my trade tokenized stocks on Bittrex Global. We anticipate that Bittrex Global customers in these jurisdictions will be able to trade tokenized stocks in the future. Bittrex Global may also collect further information from prospective users and may require passing additional tests in order to trade tokenized stocks. Further compliance measures may be used as appropriate.

Bittrex global'ı kullanabilen herkes kullanabiliyor. Sadece yasaklılar kullanamıyor şu anda. Avrupa Ekonomi Bölgesi dediği kısıma bizde dahiliz diye düşünüyorum.

Benim aklıma takılan bir soru şu oldu. Bugün için Bittrex'e para yatırıp hisse senetlerini almaya başladım. Aylar geçti bir sorun oldu veya bir iptal kararı geldi. Ben de bunu görmekte geciktim, benim yatırımıma ne olacak? Hisse senedi çekemediğime göre, nasıl nakite dönecek? O anki gerçek borsa verileri mi? Bunu support'tan sordum cevap gelirse paylaşırım.

legendary
Sevdiğim projelerden olan Polkadot hakkında bir yazı.

Uzun zamandır siteye girmiyordum. Bu gün girip bir bakayım dedim, girmeden once marketcapa bakmıştım açıkçası dikkatimi çeken ilk para bu olmuştu. Bu kadar kısa bir sürede bu kadar hacmi nasıl yapmış anlayabilmiş değilim. Daha önceleri yukarıda yazan arkadaşlar gibi her parayı inceledik analiz ettik ne olur ne olmaz nasıl olur nasıl olmaz nereye gider kimler almış kimler vermiş hepsine bakıyorduk. Çok da büyük karlar elde edemedik açıkçası. Ağustos ayında piyasaya girip Aralık ayında hacim olarak ilk 10'a giren bir para görmedim ben. Ne yaptığı kime rakip olduğu teknik detaylarını hiç incelemicem sadece hacmine güvenerek bu paraya şahsen yatırım yapıcam Smiley Bu sefer de böyle deneyelim bakalım.

Genel olarak forumda bilinen şey bir coin/token Binance'a girmeyince henüz piyasaya çıkmadığı varsayılıyor.
Polkadot bilinenin aksine dünden bugüne gelen bir proje değildir.

Ethereum'un kurucuları arasında yer alan Gavin Wood isimli arkadaşın önderliğinde 2017'de yaklaşık 144 milyon $'cık yatırım alarak işe başlayan ekip sonra 2017 sonlarında 60 milyonluk ICO yapmıştı. 2019 sonunda hazır olmaya başlayan Polkadot bundan 4-5 ay önce mainnet yaparken, token sayısı hakkında bir karar alarak toplam token miktarını 100:1 oranda token sayısını arttırdı. Mainnet ile birlikte Binance dahil onlarca borsada bir anda listelendi. O dönem 300$ civarı olan DOT fiyatı bir 100:1 mantalitesi ile 3$'a düşmüş oldu. Ama sonrasında bir hype yakaladı.

Aslında Binance'da listeleneceği mainnet'ten daha önce belli olmuştu. ICO'su yapıldıktan sonra ETH cüzdanlarına dağıtılan DOT tokenler için Polkadot bir claim menüsü açmış ve oradan token-coin swapı yapılabilecek bir ekran açmıştı. Henüz daha DOT listeleme haberi gelmeden 1 ay kadar önce isteyenlerin DOT coin'lerini Binance'a claim edebileceklerini duyurmuştu.

Aşağıdan görebileceğiniz gibi;
https://www.binance.com/en/support/announcement/03f4005e99ba4871b34547253621863f-Polkadot-DOT-Tokens-Can-Now-Be-Claimed-on-Binance
Bu duyuru 24 Temmuz'da yapıldı.

DOT listeleme ise;
https://www.binance.com/tr/support/articles/0c0e20f3e1584d579448a000fe5a0350
19 Ağustos'da da listeleme haberi geldi!

Yani DOT düşünüldüğü gibi basit bir coin değil. Özellikle geliştiriciler için sağladığı esneklik, ETH'de sıkıntı olan ölçeklenebilirlik ve yüksek fee gibi sorunlara çözüm bulan ve özellikle DEFI gibi yüksek hacim yakalayabilen projelere esneklik sağlayabilen bir ağ. Daha da önemlisi bildiğiniz üzere ETH'de yer alan projeler ağ olarak tamamiyle ETH blockchain ağına bağlıyken, Polkadot platformunda tokenler Polkadot ağına bağlı sidechain yani yan zincir ile daha özgür bir yapıda çalışabiliyorlar. ETH killer mı değil mi bilemem ama benim görüşüme göre bugüne kadar ki bu ünvana en yakın proje olabilir.
legendary
Kısa bir mesajda bile önemli şeyler çıkıyor bazen.

python'ın 'bitcoinaddress' modulü var. pip install bitcoinaddress şeklinde kurup import edip basit bir şekilde oluşturabilirsiniz.
legendary
MyEtherWallet tarafından şu an gerçekleştirilen işlem çok anlamlı değil, kullanıcısına herhangi bir avantaj yaratmıyor. Ethereum 2.0 cüzdanlarının mew'e uyarlanması sürecini içeriyor aslında. İlerleyen süreçte 32 ether tutarında grup havuzları oluşturabilirlerse belki kullanım yoğunlaşabilir. Güncel durumda bu hizmeti sunan ve süreli kilitleme sorununu da ortadan kaldıran merkezi yada merkeziyetsiz platformlar mevcut. Bazılarında 1 ether gibi alt limit varken bazılarında yok. Etherlerinizi emanet etmeyi göze alırsanız çok küçük kesinti ile işlem yapanlar var, Coinbase gibi %25 kesintiyi kabul edilecek kerizleri arayan platformlarda var.

stakingether.com destekleyen platformların bir listesini çıkarmış;

Tercihinizi yaparken birleşik faiz (compound) yada basit faiz seçeneğine göre elde edeceğiniz ethereum miktarı da değişiyor. Şu anki rakamlar üzerinden hesaplama yapılırsa kilitlenen 32 ethereum için senelik 4,9 ether elde edebiliyorsunuz yada basit faiz uygulamak isterseniz 4,56 ether elde ediyorsunuz (APY=%14,27). Dolar bazında hesaplama yapmıyorum çünkü ethereum fiyatına göre büyük değişkenlik gösterebilir. Bu rakamların alacağınız en iyi geri dönüş olduğunu unutmayın kilitlenen ethereum miktarı artarsa pasta büyümeyeceği için sizin diliminiz küçülecektir.

legendary
mt.gox'i 3 sene önce 20k koşusunda da gündeme getirdiler yine aralık ayıydı, ath ocakta gerçekleşti.
mt.gox'ın 130k BTC si kaldı satılacak. çok dert etmeye gerek yok, marttan beri satmadılar. onlarda piyasayı etkilemek istemiyorlar, bu haberleri bu kadar yayanlar manipülatorler, spekülatörler değil. kurumsal enstitülerin yatırımları 900K btc'e ulaştı son 2 yılda. Bunun bir çoğu son 1 yılda. Öncesinde mt.gox yokken 20k görüldü, benim içim ferah. Ama yarın ama sonraki gün 22k,25k sırasıyla beklentim. 30k'yı bilmiyorum peşisıra görür müyüz.
altı üstü madencilerin 5 aylık üretimi. asıl mevzuyu kaçırmamak lazım, us ve eu tarafında basılan paralar insanların -herkesin- sermayesini yarıya indirdi ve bunun acısı kurumsal yatırımcılar tarafından önümüzdeki 5 senede görüleceği hissediliyor. bu sebepledirki aylardır çizdiğim -gerçekte hiç birşey çizmiyorum trader değilim- grafiği mesajlarıma bakarak olumlu yönde olduğunu marttan beri söylüyorum.

bitcoin'in store of value olduğunu biz söyledik, sonra biz şüphe ettik belki ama şimdi gerçekten bu işin profosyonelleri tarafından bir değer olarak görülmeye başlandığını söyleyebiliriz.

15 Aralık tarihi Mt.Gox mağdurlarına dağıtım gerçekleştirilecek gibi bir algı yaratılmaya çalışıyor ama bu doğru değil. Mt.gox kullanıcılarına ilk başta usd olarak geri ödenmesi kararı verilmişti sonra itiraz üzerine bitcoin üzerinden ödeme kararı alındı. Şu anda belirlenen 15 Aralık tarihi dağıtıma yönelik planın oluşturulması için belirlenen tarih, dağıtım tarihi değil. Plan oluşturma tarihi bundan önce bir kaç kere ertelendi (31 mart, ekim, 15 aralık). Yine ertelenebilir, ertelenmesi şüphesiz kısa vadede pozitif etki yaratır. Uzun vadede ne olacağı ise planın içeriğine bağlı, tamamının dağıtımı için tek bir tarih verilirse 400$'dan beri bitcoin'lerine ulaşamayan kullanıcıların kar satışı yapması doğal olur ama bu aynı zamanda birileri için biraz daha ucuza bitcoin almak için fırsattır. Zamana yayılmış bir dağılım programı yada belirli şartlar altında alternatifli bir plan gelirse marketi neredeyse hiç etkilemeyebilir.

Piyasanın 2017'deki piyasa olmadığını ve kurumsal şirketlerin bitcoine bakışının da farklı olduğunu göz önüne alırsak 140k bitcoin çok uzun süre marketi oyalayacak bir miktar değil artık.

legendary
Altınlira olarak belirttiğiniz proje her altın gramının karşılığını ispat etmediğiniz sürece scam olmanın ötesine geçemez. Bir kripto olmaktan ziyade tek bir kişinin yönetiminde olan saçma bir ERC-20 token yaratıp güzel kelimelerle süslemişsiniz sadece.

Projeyi scam olarak nitelendirmemem için cevaplamanız gereken sorular;

1- Her bir altınlira için fiziki altın karşılığını nasıl kanıtlayacaksınız ? Yapacağız benzeri içi boş sözler değil belgeli kanıt istiyorum. Kontrat yaratılalı 245 gün olmuş bu süreçte belge sunabilecek kadar anlaşma sağlayabilmiş olmalısınız.

Hali hazırda 3000 token görünüyor.

2200 adet "deployer" cüzdanda.
600 + 100 adet kişisel cüzdanlarda.
100 adet kontrat üzerinde.

(https://etherscan.io/token/0x61561529350276b2d44227a078b248d52c67b1dc#balances)

2- Hazırladığınız kontratın yapısı gereği başkasının cüzdanındaki tokenler dahil kilitleme yetkisine sahipsiniz. Bu yetkinin sadece yasal durumlar ve güvenlik durumlarında kullanılacağını belirtmişsiniz. Bunu nasıl garanti edeceksiniz ?

Hazırladığınız proje örnekle açıklarsam şuna benziyor;

Gerçek hayatta altın karşılığı bir kağıt alacağım ancak gerçek karşılığı olup olmadığını bilmeyeceğim. Aldığım kağıt satın aldığım kişinin erişimimi engelleme yetkisine sahip olduğu bir kasada bulunacak.

Şu anki haliyle sadece merkezdeki kişiye para kazandırmaktan yada son kullanıcının dolandırılmasından başka bir işleve sahip olamaz bu proje.

legendary
legendary
Grayscale'in aracılık ettiği yatırımcılar hem bitcoin'e hem diğer birimlere yatırım yapmaya devam ediyorlar. Bitcoin cüzdanına sadece son 24 saatte 7188 BTC eklediler. Son 30 günde ise 64.832 BTC artış var. Günlük ortalamayı ele alırsak her gün yaklaşık 2161 bitcoin çekilmiş borsalardan. Bu günlük kazılan bitcoin'in 2 katına yakın bir miktar. Şu an grayscale cüzdanlarında 546.544 BTC bulunuyor bu dolaşımda olan miktarın %2,94'üne denk geliyor. Kurumsal ve akredite yatırımcıların ilgisinin 2021 yılında da devam ederek yeni yükselişin temelini oluşturacağını düşünüyorum.

Grayscale Bitcoin Yatırım Pozisyonları

Ethereum için de benzer bir ilginin olduğunu söyleyebiliriz. Dolaşımdaki ethereum miktarının %2,42'si yine grayscale cüzdanlarında bulunuyor. Son 30 gün içerisinde 318.326 ether cüzdanlara eklenmiş. Litecoin için ise çok daha küçük bir ilgi var ki bence kötü bir bitcoin taklidi olmaktan öteye gidemeyecek litecoin.

Tüm Yatırım Pozisyonları

Merhabalar, twitter'da dolaşırken @bit_gossip tarafından yazılmış bir flooda denk geldim. Konu Amerikan kongre üyesi Rashida Tlaib'in yeni sunmuş olduğu stabil coinler için regülasyon önerisi. Stabil coin'lerin özel şirketler tarafından bağımsız olarak üretilmesi ve dağıtılması eleştirilmiş. Bu durumun çeşitli dolandırıcılıklara yol açabileceğinden bahsedilmiş.

Maddeler:

1- Stabil coin üreten şirketlerden bankacılık tüzüğü istenmesi
2- Stabil coin'lerle ilgili yargı yetkilerinin düzenlenmesi
3- Fed, FDIC gibi kurumlardan onay alınmasının zorunlu tutulması
4- Stabil coin çıkaran şirketlerin fonları sigortalamak zorunda olması

Anlayacağınız stabil coin'lerin tamamen regüle edilmesi söz konusu. Bu durumun bitcoin'in ve türevlerinin geleceğiyle ilgili çeşitli değişikliklere yol açması çok olağandır. Değişikliklerin negatif ve pozitif yönlerinin ele alınmasının önemli olduğunu düşünüyorum. Benim aklıma gelenleri sıralayacağım.

Olası negatif etkiler:

- Devletler kripto sektörü üzerinde çok daha fazla söz hakkına sahip olabilir.
- Kişisel cüzdanların regüle edilmesi teklifi ile birleşirse gizliliği tamamen ortadan kaldırabilir.
- Tether gibi tartışmalı birimlerle ilgili piyasa ciddi sorunlar yaşayabilir.
- Stabil coinler sürece uyum sağlayana kadar piyasada ciddi nakit sıkıntısı yaşanabilir.
- Defi tanımı ile birlikte ortaya çıkan DAI, AMPL gibi birimlerin kendilerini şartlara uydurması pek mümkün görünmüyor.

Olası pozitif etkiler:

- Bir stabil coin edindiğinizde onun kesin karşılığı olduğunu bilirsiniz.
- Sigorta bir çok sorunlu durumda yatırımcıları koruyabilir.
- Tether ve benzeri belirsizliklerden piyasa tamamen kurtulabilir.
- Henüz farkında olmadığımız dolandırıcılık amaçlı stabil coin türevleri henüz büyümeden piyasadan silinir.

Benim aklıma gelen olası değişiklikler bunlar. Fiyat konusunda ise bitcoini belki kısa bir süre için aşağılara çekebilir ancak stabil coin kavramının yasallaşması piyasaya girecek kişilerin kaygılarını azaltarak uzun vadede bitcoin fiyatına oldukça pozitif yansıyabilir. Aslında bu biraz da güvenlik ile özgürlük tercihi arasında bir savaş gibi her şeyden önce. Biraz daha fazla güvenliğe hayır diyemem ancak özgürlükler konusunda taviz vermek istemiyorum. Konu hakkında sizlerin fikirlerini merak ediyorum.

*Kongre üyesi tarafından atılmış twit: https://twitter.com/RepRashida/status/1334247450731819008
*Öneri hakkındaki yazı: https://tlaib.house.gov/media/press-releases/tlaib-garcia-and-lynch-stableact
*Tek sayfalık özet: https://tlaib.house.gov/sites/tlaib.house.gov/files/STABLE_Act_One_Pager.pdf
legendary
Yaşanan tarihe tanıklık etmek için bir kaç dakika önce gerçekleşen başlangıç aşamasını saniye saniye izledim. Umarım ethereum tüm süreçleri en az sorunla gerçekleştirir ve ölçeklenebilir bir ethereum ağı ile çok düşük ücretler ödeyerek merkeziyetsiz platformları kullanabiliriz. Her şeyden önce kripto'nun ruhuna uygun gerçek merkeziyetsiz platformların merkezi platformları ve tüm yöneticilerini ezip geçişini ön sıralardan izleme şansını yakalarız belki. Sadece topluluk tarafından yönetilen ve sadece topluluğa hizmet eden geleceğin merkeziyetsiz yapılarında görüşmek üzere  Wink

Genesis Yaratılmadan Bir Kaç Saniye Önce

Genesis bloğu için geri sayım

Çalışma aşamaları

Genesis Yaratıldıktan Bir Kaç Saniye Sonra

Bloklar

Çalışma aşamaları

Genesis Yaratıldıktan 15 Dakika Sonra

Bloklar

Çalışma aşamaları

*Görsel kaynağı: beaconcha.in

legendary
daha önce xrp ile ilgili bir airdrop başlığı vardı ama konuyu bulamadığım için tekrardan buraya yazmak istedim.

airdropa katılmak isteyen herkes spark token'den alacakmış. dağıtılacak olan token adedi 45 milyar adet. tabii ki herkesin bu ardrop olayına katılacağını düşünmek mantıklı olmaz.

şu an için destekleyen borsalar: https://flare.xyz/supporting-exchanges/

aralarında benim kullandığım bir borsa henüz yok. büyük ihtimalle sizin de yoktur:))

önemli noktalar:

son tarih 12 aralık 2020
bu tarihten itibaren 6 ay içinde claim işlemini gerçekleştirmeniz gerekiyor. yoksa pufff.

bitcoincuzdanim.com'da ledger cüzdan kullanarak nasıl airdropa katılacağınız hakkında güzel bir yazı var: https://www.bitcoincuzdanim.com/spark-token-flare-network-kayit-islemi.html

ben ledger ile bu işlemi gerçekleştireceğim.

USD karşısında ATH'sinde yani 7 Ocak 2018'de;

Toplam XRP miktarı 38,7 milyar!
Fiyat: 3,40$
Mcap: 131,6 milyar $

Tekrar 3.4'a ulaşır mı diye soran olursa ulaşabilir ama bunun için yine önce BTC'nin gerekli yükselişi yaşamasını beklemek lazım. Tek başına XRP'nin o kadar yükselmesi ilk aşamada çok kolay değil bence.

XRP'nin 2018 başı gerçek market cap değeri çok daha düşüktü aslında. Bunun sebebi coinmarketcap'teki dolaşım rakamlarının doğru olmaması. 2017-2018 yıllarında dolaşımda gibi görünen tokenlerin büyük çoğunluğu aslında dolaşımda değildi, çünkü Ripple şirketi kuruculara ve ortaklara dağıtılan tokenlere satış sınırlamaları getirmişti, ancak bu tokenler dolaşımda görünüyordu.

https://www.coindesk.com/xrp-market-cap-may-be-overstated-by-billions-messari-report-estimates

Messari raporunun 2019'da yayınlandığını hesaba katarsak 2018 başı XRP mcap'inin en az yarısının şişirme olduğunu anlayabiliriz.

Messari'ye göre an itibariyle liquid supply yani gerçek circulating supply 33.6 milyar ve market cap 21.4 milyar dolar.

https://messari.io/asset/xrp

Yani burada fiyatı olumsuz etkileyen tek şey şirketin her ay 1 milyar tokeni satabiliyor olması değil. Aynı zamanda eski kurucular ve ortakların cüzdanlarında bulunan milyarlarca tokenin üzerindeki sınırlamalar ve kilitler zaman içerisinde ortadan kalktıkça satış baskısı devam ediyor olacak.

https://cointelegraph.com/news/ripple-co-founder-jed-mccaleb-sold-54-million-xrp-in-april
legendary
legendary
legendary
Pages:
Jump to: