Trenutno stanje za rudare nije dobro. Ponajviše zbog nestašice grafičkih i njihove nerealne cijene (ne znam kako je drugdje ali u ovom trenutku mislim da u Hrvatskoj ne postoji trgovina koja bi ti mogla isti dan isporučiti 18 grafa tipa 580/1070 po nekoj realnoj cijeni)
Tu je i problem sa memorijom Hynix, Elpida, Samsung, dvije indentične kartice različita memorija.
Sad da si sastaviš rig za nekih recimo 2000e i da farmaš najisplativiji coin u tom trenutku ne znam možeš li imati 10-15e profita u 24h (s tim da nemaš problema sa rigom a bude ih)
Na kraju dana tih desetak eura ne vidiš, nije da će ti ih printer sprintat na licu mjesta. Potrebno je neko vrijeme da prvi put vidiš neke novce.
Farmanje nekih coina za koje ti misliš da budu porasli u budućnost je lutrija.
Što se tiče harvera ROI je nekih 7-8 mjeseci po sadašnjoj računici s tim da možeš zaboravit na kasniju prodaju grafičkih jer jednom kad sve ode kvragu ili dođe nova generacija svi ce prodavat u isto vrijeme, dodaj tomu da nitko ne želi karticu koja je bila na mukama pola godine ili više.
Realno gledano jel vi znate nekog majnera koji se "obogatio"? Ja znam za investitore i trejdere koji su dobro prošli ovih par mjeseci. Za majnere baš i neznam, istina je da sad imaju po 5-6 rigova više nego kad su startali i da su rigovi sami sebe isplatili i kupili druge.To meni izgleda kao začaran krug, majnaš mjesecima da isplatiš rig kad si ga isplato majnaš da možeš kupit novi rig i tako u krug.
miningtrt sve što si napisao je tačno, ali po meni posmatraš iz negativnog ugla
mislim da je sve do očekivanja koja ljudi sebi postave - dosta njih razmišlja "kupiću 3 riga i obogatiti se" - wrong. (mada bude/bilo je i toga)
kartice su skuplje - otplate se same, ovako ili onako, uz sav rast cena coina se to neutrališe
različite memorije - dešava se, najgore što može da se desi je da ti x kartica daje npr 15% manje od onih drugih, preživiš
problemi sa rigom - dese se, ali to je "mašina", ili ne radi ovo, ono, to ili to. ako radiš sve po PS-u, biće ti mašine stabilne...stabilni su i mineri. ja sam ranije sklapao od polovnih / kombinovanih komponenti, isti hdd stavljao u tri mašine (drajveri se pomute), različite ekstendere pa sam se nervirao.. jednom popi***o i sve sredio, reinstalirao, ekstenderi, normalna napajanja.. mašine stabilne mesecima
coini za koje misliš da će porasti - uvek imaš neke svoje u koje veruješ (veliki rizik), tu su ovi u koje masa veruje (srednji rizik), trenutno najisplativiji (mali rizik)
ne ulaziš u ovo da bi video 10 eur (koliko god) na kraju dana - jako bitna stvar
roi - može biti i duži i kraći. zbog čega bi sve kartice crkle? u ovo vreme ludila (koje već traje), možeš dobiti otprilike isto para nakon godinu dana za karticu, a ti si je već otplatio.. i gde možeš otplatiti investiciju od 10k eur za 6-7 meseci?
ovo za začarani krug je tako
ali "navučeš" se. osim ako nisi za 100% izvlačenje para, mislim da se nakon nekog vremena shvati potencijal cele crypto priče i onda gledaš da ne izvlačiš novac već tražiš druge načine finansiranja (struja, oprema)...a kad tripliraš broj rigova uvek možeš vaditi trećinu da ti kaplje neka lova..
stoga, join the crypto force and enjoy the ride