Ekşi duyuruda kobuzchu kiz isimli kullanıcı şöyle bir bilgilendirme özeti geçmiş. (
) Uzun ama ihtiyaç duyulan çoğu bilgi var. Ve hepsi için kaynak göstermiş.
Ramazan bayramında (23-26 Mayıs) tüm şehirlerde sokağa çıkma yasağı:
(
www.dha.com.tr)
* Arife gününden bayramın son gününe kadar 23-24-25-26 Mayıs’ta 81 ilimizin tamamında sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacaktır.
* 15 ilimiz için geçerli olan şehirler arası seyahat kısıtlaması 15 gün süreyle uzatılmıştır.
(
www.icisleri.gov.tr)
özetle:
- Arife günü, Kısıtlamanın olduğu 23.05.2020 Cumartesi günü market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçiler 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek,
- 24.05.2020 Pazar, 25.05.2020 Pazartesi ve 26.05.2020 Salı günleri market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçiler ile online satış yapan işletmeler kapalı olacaktır.
- 23.05.2020 Cumartesi, 24.05.2020 Pazar, 25.05.2020 Pazartesi ve 26.05.2020 Salı günleri ekmek üretiminin yapıldığı fırın ve/veya unlu mamul ruhsatlı iş yerleri ile bu iş yerlerinin sadece ekmek satan bayileri, ayrıca tatlı üretiminin yapıldığı/satıldığı iş yerleri açık olacaktır. (Bu iş yerlerinde sadece ekmek, unlu mamul ve tatlı satışı yapılabilir.)
- Lokantalar 4 gün boyunca paket servis yapabilecek.
65 yaş üzeri seyahat izni
(
www.icisleri.gov.tr)
* 65 yaş ve üzerindeki vatandaşlara 21 Mayıs Perşembe günü saat 09.00’dan itibaren en az bir ay boyunca dönmemek kaydıyla tek yönlü olarak istedikleri yerleşim yerlerine gidiş izni verildi.
* 22 Mart tarihli genelge ile sokağa çıkmaları kısıtlanan 65 yaş ve üzerindeki vatandaşlarımıza (üç yıl içinde organ ve kemik iliği nakli olanlar, immün yetmezliği olanlar ile böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize giren hastalar hariç) seyahat izin belgesi almak ve gittikleri yerlerde en az 30 gün kalmak şartı ile istedikleri yerleşim yerine gidebilecek. Bu kapsamda, 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımıza seyahatlerinde bir kişi refakat edebilecek.
* 65 yaş ve üzeri vatandaşlar; Seyahat İzin Belgesi taleplerini, 21 Mayıs Perşembe günü, saat 09.00’dan itibaren elektronik ortamda E-Devlet, İçişleri Bakanlığı, E-Başvuru Sistemi ve Alo 199 Vefa Destek Hattı üzerinden yapılabilecek.
* Düzenlenen Seyahat İzin Belgesi tek yön geçerli olacak ve seyahat izin belgesi olan 65 yaş ve üzeri vatandaşların, en az 30 gün boyunca gittikleri yerleşim yerinde kalmaları esas olacak.(65 yaş ve üzeri vatandaşlarımıza seyahatlerinde refakat eden kişiler 72 saat içinde geri dönebileceklerdir.)
* 65 yaş ve üzeri olan vatandaşlar gidecekler yerlerde de 22 Mart tarihinde yayınlanan genelge kapsamında sokağa çıkma kısıtlamaları devam edecek.
Berber/Güzellik Salonu/Kuaförlerin Açılması Genelgesi
www.icisleri.gov.tr
23 Büyükşehir ve Zonguldak'a Giriş/Çıkışların Kısıtlanması 19 Mayıs Saat 24.00'a Kadar Uzatıldı
www.icisleri.gov.tr
Soru: Sokağa çıkma yasağı bu haftasonu da var mı?
Cevap: Ramazan sonuna kadar (24 il için) haftasonları sokağa çıkma yasağı devam etmektedir.
Soru: Sokağa çıkma yasağında sokağa çıkıp bisiklete bineyim mi?
Cevap: Binmeyin.
Soru: Sokağa çıkma yasağı sırasında arabayla hareket edeyim mi? Ceza yazarlar mı?
Cevap: Etmeyin. Yazabilirler.
Soru: Şimdi sokağa çıkma yasağı var ama marketler açık. Arabamla çıkıp komşu semtte markete gidebilir miyim?
Cevap: Gitmeyin.
Soru: Sokağa çıkma yasağının kapsamı ne kadar?
Cevap: icisleri.gov.tr adresinin yanı sıra bütün haber siteleri de bu cevabı sayfa sayfa yayımlıyor. Okuyun.
(((Soru: Maske için SMS'le kod geldi ama bulunduğum şehirden farklı bir şehir yazıyor. Ne olacak?
Cevap: Bugün (28 Nisan) bizzat deneyimledim, SMS'te yazandan farklı bir şehirde olsanız da TCKN ve gelen kodu kullanarak bir paket maske alabiliyorsunuz.
Soru: Maskem gelmedi, kod gelmedi, ikinciye maske gelecek mi, maskeyi iş yerimizden mi verecekler vs?
Cevap: Vallahi kimse bilmiyor, ortama kaos hakim.
Soru: İkinci paket maskeleriniz geldi mi?
Cevap: Çoğumuza ilk paket bile gelmedi.)))
Edit: Kaosu çözemediler, maske satışı başladı.
www.milliyet.com.trSoru: Haftalardır evden çıkmıyoruz, arabamızla/taksiyle akrabalarımızı ziyaret edelim mi?
Cevap: Etmeyin.
Soru: Görümcem çocuğumu özlemiş, bize gelsin mi?
Cevap: Gelmesin.
Soru: Hiç belirti göstermiyorum, yine de korona taşıyıcısı olabilir miyim?
Cevap: Olabilirsiniz.
Soru: Bu sabah iki kere öksürdüm. Hastaneye gidip korona testi yaptırayım mı?
Cevap: Yaptırmayın.
Soru: Nefes almakta zorlanıyorum. Hastaneye gidip korona testi yaptırayım mı?
Cevap: Eğer öksürüyorsanız, ateşiniz varsa ve nefes almakta zorlanıyorsanız, cerrahi maske takarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.
Soru: Şehirlerarası/uluslararası seyahat kısıtlaması ne zaman biter?
Cevap: Biz de bilmiyoruz.
Soru: Komşu şehre gidip çocuğumu/kardeşimi/babamı alıp gelmek için yola çıksam yoldan çevirirler mi?
Cevap: Seyahat izin belgeniz yoksa çevirirler. Üstüne de ceza yazarlar.
Soru: Seyahat belgesi almak için ne lazım?
Cevap:
www.turkiye.gov.trSoru: Kargo şirketleri çalışıyor mu?
Cevap: Evet ama gereksiz alışveriş yapmamayı tercih edin.
Soru: Parkta, sahilde yürüyüş yapsam başım derde girer mi?
Cevap: Girer. Yürümeyin. Ceza yemeseniz bile kendinizi ya da başkasını riske atmayın.
Soru: Marketten aldığım şeyleri dezenfekte etmek için çamaşır suyuna sokayım mı?
Cevap: Hayır.
Soru: Aldığım sebze meyveyi sabunla yıkayayım mı?
Cevap: Hayır. (Ek: Sebze meyveyi sirkeyle yıkamak virüslere -dolayısıyla koronavirüse- karşı işe yaramıyor ancak isterseniz beyaz sirkeyle yıkayıp sonrasında bol suyla durulayabilirsiniz.)
Soru: Aldığım dezenfektan sahte mi? Üretim yeri yazmıyor, kullanırsam ölür müyüm?
Cevap: İçindekiler yazıyorsa alkol oranına bak. Alkol oranı %60'ın üzerindeyse iş görür. İçmezsen ölmezsin.
Soru: Karantinada sevgilimle/flörtümle/yürüdüğüm insanla dışarı çıkıp nerede buluşabilirim?
Cevap: Çıkmayın.
En çok sorulan sorular ve cevapları sizin için derledim sevgili duyuru. Unuttuğum soru-cevap varsa aşağıya ekleyin, ben de buraya eklerim.
Notlar ve kaynaklar:
(9-10 Mayıs) Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamasının detayları:
- Genelgeye göre, "Anneler Günü" dolayısıyla cumartesi ve pazar günleri, çiçek satan iş yerleri, evlere servis şeklinde hizmet verebilecek.
- Genelgeye göre, hafta sonu uygulanacak sokağa çıkma kısıtlaması öncesinde 8 Mayıs Cuma günü market, bakkal ve manavlar saat 23.00'e kadar açık olacak.
www.aa.com.trwww.who.int WHO, sebzeyi meyveyi normal yıkamanız yeterli diyor. O yüzden haber sitesi kaynaklarını kaldırdım. "Fruits and vegetables are essential components of a healthy diet. Wash them the same way you would in any other circumstance. Before handling them, wash your hands with soap and water. Then, wash fruits and vegetables thoroughly with clean water, especially if you eat them raw."
www.cdc.gov CDC dezenfektanda alkol oranı %60-95 arası olmalı diyor, cevabı ona göre düzenledim.
Faydalı linkler:
Sağlık bakanlığı bilgi kitapçığı
covid19bilgi.saglik.gov.trEvde karantina kuralları
covid19bilgi.saglik.gov.trTıbbi maske kullanımı
covid19bilgi.saglik.gov.trKapalı işyeri/ofislerde alınacak önlemler
covid19bilgi.saglik.gov.tr