- prvih 6 mjeseci neće biti drugih validation node-ova
- imat će governance prava
A što će biti s "normalnim" Validation node-ovima? Hoće li oni imati istu šansu biti izabrani kao i Prime validation node-ovi? Zanima me jer ne želim sad dati oko 1.4 ETH da bi kupio tokene za Prime validation node. Da mogu prodati Velix.ID tokene, kupio bi ali pošto još uvijek stoje zaključani u walletu, morat ću propustiti i čekati kad ću moći uzeti "normalni" Validation node.
Mislim da će samo prime validation nodeovi moći imati governance prava, a koliko sam shvatio, governance prava će biti jedan od temelja daljnjeg funkcioniranja sistema.
Zapravo ni sam još ne znam, ali sama činjenica da planiraju 5 evenata dnevno (kasnije i stotinjak) i da će se po eventu birati 5-20 nodeova mi je dovoljna da vidim o čemu se radi.
To sa stotinjak eventa dnevno su njihovi mokri snovi, ja nisam baš optimističan da će biti tako puno zainteresiranih za toliko eventa, a daj zamisli koliki je to posao za Data Providere.
Prava prednost Prime Validation Nodova je to što prvih 6 mjeseci neće biti konkurencije. Iz tog proizlazi pitanje koliko možeš zaraditi na tome što imaš šest mjeseci povlašteni node. Moja procjena je da u tih 6 mjeseci može zaraditi 50% tokena koje si uložio, kad oduzmeš troškove održavanja noda.
Moje razmišljanje je sljedeće:
Sutra je zadnji dan kad još postoji povećana potražnja za tokenima. Nakon toga se ništa ne događa do 15.12.18 kad počinje kreiranje prvih nodova koji su povlašteni do 15.05.2019. Po meni ovo je umjetno kreiranje potražnje i forsiranje micanja dijela tokena s tržišta s 31.8.18.
Koliko sad vidim svi tokeni koji će se distribuirati nakon 31.8. će se vjerojatno odmah prodavati, barem velika većina, ne vidim smisao da ih se čuva. A mislim da potražnja od kreatora evenata koji bi mogli eventualno kupovati te tokene u prvo vrijeme neće biti velika. Ne zaboravite da još preko 80% tokena stoje na glavnom računu, vjerojatno će se i ti tokeni polako prodavati kako će razvijateljima projekta trebati sredstva.
Uglavnom zaključio sam da će s 1.9 cijena tokena početi padati, barem u početku i da će to trajati nekoliko mjeseci i da ću vjerojatno više zaraditi ako sad prodam tokene i kasnije ih kupim nego da upogonim Validation Node.
Nakon toga sam odlučio prodati tokene koje sam pripremio za Validation Node (dio sam imao a dio sam dokupio). Čak sam i zaradio 30% na tokenima koje sam odmah na početku kupio pa sad prodao.