Ma cura je zapravo OK i zalaže se za stvari za koje se i trebamo zalagati. Jer, budimo realni, klima se mijenja i jedini razlog je čovjek i njegova pohlepa za zaradom. Ja sam čak siguran da su pametni ljudi koji su pokrenuli industrijsku revoluciju imali samo i isključivo zaradu na pameti, sad bi valjda tek upoznavali što je i kako radi npr. bežični prijenos signala (mobiteli i slično). Želim reći da se cura zalaže da se nešto poduzme i da se zaustave klimatske promjene koje su tako očite da ih ne vidi jedino Trump (jedino valjda on zbog ekstremne hladnoće može izjaviti da je globalno zatopljenje glupost jer je njemu trenutno hladno). Da nema kojekakvih lobija (primjerice naftnih) siguran sam da bi već imali tehnologiju proizvodnje energije koja ne bi toliko utjecala na CO2 u atmosferi i klimu općenito.
Ali da se vratim na Gretu... Cura se zalaže da se zaustave klimatske promjene i to je OK. Jedino mi smeta što (barem meni) to sve djeluje tako isforsirano i da joj prije govora kažu što treba reći i kako se ponašati. Ne znam, možda imam takav dojam jer ima nekakav blagi oblik autizma pa ne komunicira na isti način kao ljudi koji nemaju autizam, ali jednostavno imam takav dojam.
Mislim da cura samo izgleda neprirodno ali ona je zapravo takva zbog svog poremećaja koji ima, aspergov sindrom odnosno blaži oblik autizma.
To znači da puno lakše može vladati činjenicama i informacijama, i međusobno ih povezivati, nego razumjeti i povezati se sa ljudskim emocijama i razumjeti složene društvene odnose.
Zbog toga bez problema razumije i pamti podatke vezane uz klimatske promjene, analitički ih obrađuje i s obzirom da ne razumije ono što si spominjao, ljudsku bahatost i pohlepu za zaradom, ne može i ne želi prihvatiti da se po tom pitanju klimatskih promjena ništa ne poduzima.
Njeno razmišljanje je vrlo jednostavno, ako postoji problem, mora biti riješen.
Zbog toga je flustrirana i kada je gledaš na TV-u izgleda ponekad i jako ljuta, čak i bijesna i zbog toga nekim ljudima izgleda umjetna ili isforsirana no ona je zapravo prirodna jer je takva
Zapravo je jako ružno kako su se neki mediji ponijeli prema njoj, posebno u Americi, i kako su je otvoreno napadali uspoređujući je čak sa mladim djevojkama koje su nastupale na nacističkim skupovima u Njemačkoj nakon dolaska nacista na vlast, i slavile nacizam i Hitlera.
Mislim da takvi ogavni napadi najbolje govore o njima samima, kakvi su, jer je zaista dno dna tako napadati jednu vrlo mladu ženu, i koristiti tako niske udarce kada nemaš pravih argumenata protiv onoga što ona otvoreno iznosi u javnosti.
Zapravo, ono što je ta mlada cura izdržala do sada i puno jači ljudi, muškarci, jako bi teško izdržali.
Zaista je velika nepravda što ove godine nije dobila NObela jer ona se borila za rješavanje globanog problema a predsjednik Etiopije za rješavanje lokalnog sukoba, što je velika razlika.
Ostaje nada da će nepravda biti ispravljena iduće godine, kao i u slučaju Malale, mlade djevojke iz Pakistana koja je isto tako tek u drugom pokušaju dobila Nobela.