Nitko nije gori od njih ali samo zato jer je to (skoro) nemoguće. I to je upravo razlog zbog kojeg sam odlučio ne izlaziti više na izbore. Ni europske, ni predsjedničke, ni parlamentarne, ni lokalne (čovječe, nisam ni znao da ih imamo toliko dok ih nisam nabrojao). Svim su puna usta lijepih riječi i obećanja dok su u oporbi i predizbornoj kampanji, a kad dođu na vlast ne mogu, ne žele ili ne znaju napraviti ništa što bi pokrenulo ovo mrtvilo od našeg gospodarstva. I ne da ne idem na izbore iz revolta. Ne idem na izbore jer stvarno, ali stvarno ne znam kome dati svoj glas. A tih pola sata koje potrošim na glasovanje radije potrošim sjedeći na WC školjki - ispadne produktivnije
Slažem se da je vlast loša ali nikada se ništa neće promijeniti ako ćemo i dalje tako razmišljati.
To onda znači da će na izbore izlaziti samo oni koji imaju koristi od trenutne situacije, državn i javni službenici, primatelji braniteljskih mirovina.. a zna se kome idu njihovi glasovi.
Ako ''tiha većina'' neće glasovati, zbog razočaranja politikom i jer ne vjeruje da su promijene moguće, tada se nikada ništa neće ni promijeniti.
Ja ipak mislim da još uvijek ima sposobnih, poštenih i moralnih ljudi, koje HDZ ili SDP nisu i ne mogu ''kupiti'' a mohgu spomenuti dvoje:
- Bivšu predsjenicu Povjerenstva za sprečavanja sukoba interesa- Daliju Orešković
i suca trgovačkog suda Kolakušića, koji je javno prozvao vlast zbog svih nezakonitosti u aferi Agrokor.
I jedno i drugo su mogli ostati tiho, i uživati u privilegijama ali su odabrali boriti se, i zbog toga su sada jako na udaru vlasti.
Ma nemam ja ništa protiv sposobnih, moralnih i potštenih ljudi na vlasti. Ali smatram da ti ljudi jednostavno ne mogu (sami) doći na vlast. Ako i uspiju dobiti kakav-takav postotak, opet moraju u koaliciju s nekim da bi došli na vlast. A taj netko je onda opet HDZ/SDP. I onda će se opet dogoditi da je HDZ/SDP na vlasti, a ovi sposobni, pošteni i moralni se moraju "spustiti" na njihovu razinu da bi funkcionirali s njima u vladi.
Osim toga, zašto imamo tako puno "malih" stranaka koje imaju sposobne, moralne i poštene ljude? Zato što je vlast-slast i svi oni bi rado omastili brk. Siguran sam u to.
Sad ispada da se "lovim" na tvoje komentare, ali ovo moram prokomentirati (ovaj put barem nismo offtopic
).
Slažem se da je pravo na dom osnovno pravo svakog čovjeka (obitelji). I slažem se da se kod nas rade ovrhe zbog malog duga, a vrijednost ovršenog predmeta (automobile, nekretnine ili nečeg trećeg) je puno veća. Na prvu bi ovakav zakon stvarno bio odlična stvar.
Međutim, hoće li taj zakon (ili neki drugi kojeg će predložiti uz njega) onemogućiti stavljanje tog jedinog doma (koji se ne bi trebao moći ovršiti) pod hipoteku? Jer mene užasno smeta ekipa (ne kažem da su svi takvi, ali ima ih i takvih) koja digne hipotekarni kredit koji onda ne može otplaćivati i onda plače kad banka želi oduzeti kuću. Nitko ih nije tjerao na uzimanje kredita. Najlakše je uzeti lovu, potrošiti ju i onda kad nemaš otkuda plaćati ratu plakati da banka želi uzeti jedini dom. Pa kod si vraga dizao kredit s hipotekom na jedinu nekretninu???
Da se razumijemo... Jasno mi je da ima situacija kad nema izlaza nego ući u takvo "dužničko ropstvo". Ali to su stvarno iznimne situacije koje su pitanje života ili smrti (možda neko skupo liječenje). To nije situacija kad si želiš kupiti vikendicu pa digneš hipoteku na kuću u kojoj živiš.
Baš sam neki dan slušao kako ekipa diže kredite. Dignu stambeni kredit, ali nemaju dovoljnu plaću za stan koji su si odabrali i onda uz taj stambeni dignu još jedan kredit da bi kupili baš onaj stan koji žele (a ne onaj koji si mogu priuštiti). Zašto? Ako ti sama banka (koja bi svima rado dala što veće kredite da naplate što više kamate) ne želi dati veći kredit, vjerojatno za to postoji razlog.