Kiracıları zaten kanun çok fazla koruyor. Biraz işin içine girerseniz anlarsınız hocam. Kiracıda eğer hemen boşaltmasını gerektiren bir durum yoksa uzun yıllar kira vermeden yaşayabilir içinde. Avukat bir arkadaşım ile görüştüm ve söylediği şu ev satın alsan dahi ihtar çekersin kiracıya, 6 ay içinde evi boşaltması yönünde uyarırsın. 6 ay içerisinde çıkmazda mahkemeye verirsin. Mahkeme 8-10 ay sürer. Yani aldığın eve oturamayabilirsin. Bu yüzden zaten kiracısı olan evlerin satışları uygun.
Hocam ben fakirden yanayım, ben her zaman kiracıdan yanayım. Çocukken de Jerry'i değil Tom'u tutardım. Bilmediğim bir yarış var diyelim en geride kim varsa ben onu tutuyorum hep. O yüzden de, devlet daha çok kiracıyı korumalı. Kiralar son yıllarda saçma sapan bir boyutlara geldi. Eskiden 100 kişiden 56 kişinin evi varken şu an 100 kişiden 48 kişinin evi var. Ama ülke deki ev sayısı azalmadı, o 48 kişinin ev sayısı arttı. Yani zenginler daha zengin oldu. Geçen gün haber çıktı Antalya'ya savaş mağduru olarak gelen Rus, Sitedeki 80 daireyi de komple almış. Kaçak sadece Ruslara hizmet veren otel gibi işletiyormuş.
Hocam ülke ekonomisinin özellikle son 10 yılda zengini daha zengin, orta direği fakir, fakiri ise fasfakir ettiğinin göstergesi aslında ev sayısı ev sahibi karşılaştırmalı verdiğiniz istatistik. Ruslar ile ilgili konuyu ben de duymuştum, ulan biz olsak zaten savaşı bırakıp kacmayiz ama velev ki oldu, gittiğimiz yerden anında 80 konut falan alamayiz gibi geliyor bana, bu arkadaş da oranın zenginiydi ki savaştan kaçıp paraya para katmak için bizi seçmiş 😂
Savaş başladığından beri özellikle başta Antalya olmak üzere, İzmir ve Mersin'e Ruslar ve Ukraynalılar geldi. Hatta gelirken evlerini, arsalarını her şeylerini satıp geldiler. TL'nin dolar ve euro karşısında kayıp yaşamasından faydalanarak bu şehirlerden ev, apartman ne varsa aldılar. Özelikle Antalya'da yaşayanlardan duyduğuma göre kiralar 1000 euro 2000 euro civarına çıkmış. Ev fiatları ise 3-5 milyondan başlıyormuş. Şehirde ki memurlar geçinemediği için başka yerlere tayin istiyormuş. Yani şehir ruslar, ukraynalılar ve onlara hizmet eden suriyelilere kalmış.
Dünyanın neresinde olursa olsun, herhangi bir şehirde nüfus hareketliliği bahsettiğiniz şekilde olursa ve akabinde de yaşanan gelişmeleri de doğru okursanız bunun son derece önemli bir milli güvenlik sorunu olduğunu rahatlıkla anlayabilirsiniz. Ve bunun önleminin de mutlaka çok kısa sürede alınması gerekliliği de açıktır. Dünyada sadece bizde vardır herhalde savaş magdurunun gittiği ülkeyi bu kadar rahat mağdur edebilmesi, başka örnekler varsa da ben en azından bilmiyorum.