Ali nitko ne smanjuje realnu cijenu nekretnine, jesi kliknuo na oglas? Radi se o nekretnini uništenoj tokom potresa sa cijenom od 18k eur. Plaćaš tržišnu vrijednost.
Da i ne, ako imaš 35 godina, 10 godina radnog staža sa ukupnim primanjima većima od 750 eur mjesečno, fakat ne vidim problem. No opet savjetuj se s poreznim/financijskim savjetnikom.
Vjerojatno je auto bio iznad 9.000 EUR. Ali sve ovisi tko šta gdje.
A i uostalom, ako ti je ovo prekomplicirano ili preriskantno iz xy razloga, uvijek imaš opciju dić kredit, uzet kuću/nekretninu na kredit (i samim time imat sve na bijelo), dok si onda mjesečne troškove tipa hrana, izlasci, obleka, struja/voda plaćaš kešom od BTC-a.
Tipa scenarij:
Imaš 35 godina starosti, zaradio si 100k eur od BTC-a
Tvoja plaća je 1000 eur mjesečno, digneš kredit na 90k EUR kroz 25 godina
Kroz tih 25 godina kredit plaćaš od svoje plaće, a razliku od tog minusa si suplementiraš sa "btc kešom"
Jel dižeš kakve zastavice? Yok, zaposlen si, kredit je u igri.
Jel će ti porezna doć otvarat frižider ili ormar doma ukoliko si normalan? Ne, neće.
S time da sam sad u ovih zadnjih nekoliko postova nabrojao prstohvat opcija, a ima ih na tisuce.
Zadnja opcija koju sam bio čuo je bila sljedeća (ali je malo grda):
#1. Frajer je u njemačkoj okrenuo 20k eur keša, kupio je uzasno stari limitirani rolex, prešao s njime do Hrvatske autom - nitko nije ništa pitao za sat.
#2. U Hrvatskoj mu umro deda godinu dana kasnije, frajer odradio papire tako da mu je "deda poklonio rolex na samrti", starost je odgovarala, baba je već bila mrtva, platio 4% poreza na procijenjenu vrijednost sata u tom trenu zato jer je nasljedstvo (mislim da je neka legalna kuća bila u igri koja je to odradila, nisam siguran više)
#3. Prodao sat rolexovom dealeru za 17k EUR, s obzirom da je već platio porez, nema nikakve dobiti niti ičega, čistih 17k sjedi na računu.
Vjerojatno je bilo još stavki i zavrzalma između, ali to je neki TL;DR priče. Again, sve ovisi o tvojoj situaciji, iznosu, koliko si pametan i koliko se želiš igrati sa savjetnicima.