Zašto to? Pa danas zapravo ne postoji ni jedno mjesto za trading koje ne nudi leverage.
Leverage je loš samo kad ga početnici koriste jer su na Twitteru vidjeli nečiji 10x degen long. U suštini ti leverage recimo omogućava da na burzi imaš 10x manje sredstava nego da nema leveragea.
Bottom line - leverage je super. Problem je što ga na ispravan način koristi 1% ljudi. Zato ja uvijek govorim 'nikad s leverageom', jer nitko leverage ne koristi za smanjivanje rizika već za njegovo povećavanje.
S tim argumentom možeš braniti apsolutno sve:
listanje neprovjerenih projekata - pa nitko te ne tjera da kupiš oni samo nude priliku za zaradu
prodaja oružja u americi - pa oružje je samo alat bitno je kako ga ljudi koriste itd.
Ja se slažem da bi idealnom svijetu bez prevara, kriminalaca i svega ostalog sve to i trebalo tako funkcionirati. Ali mi ne živimo u idelanom svijetu.
Zato i kažem da im to ne uzimam kao minus reputaciji, već kao recimo odavanje pohlepi nauštrub većine korisnika. I kako sam već rekao to svi rade, nitko neće reći ajmo mi ne zaraditi dio tog kolača jer možda nije 100% etično.