@slackovic, ako nadjes vremena, molim te opisi postupak “ubacivanja” ethera i linka u sam pool, moze biti od velike koristi novim ulagacima, da se ne zajebu
Nije to neka mudrost. Otvori se
Uniswap i u gornjem desnom kutu se odabere
Pool.
Nakon toga klikom na
Connect to a wallet spojite svoj wallet. Ja sam koristio MetaMask u kombinaciji s Ledgerom i nisam imao nikakvih problema. Sve ostale opcije (WalletConnect, Coinbase Wallet, Fortmatic i Portis) nisam isprobao pa ne znam kako rade.
Kad ste spojili wallet u gornjem desnom kutu pisat će stanje ETH-a i dio adrese walleta koji je spojen (jer MetaMask radi s više adresa).
Ovaj dio LINK/ETH se vidi jer imam tokene u tom poolu. Da bi se u neki pool stavili tokeni, klikne se na gumb Add Liquidity i onda
Select a token gdje odaberete koji token ćete staviti u pool. Kod prvog odabira tokena potrebno je odabrati listu tokena. Ja koristim
Uniswap Defaul list.
Naravno da u pool ne morate stavljati ETH i neki token nego možete odabrati bilo koji par koji Uniswap podržava. Samo pazite da pool ima volumena (jer ako nema volumena, nema provizija pa time niti zarade) i da jedan od tokena nije neka shitara koju će netko dumpati.
Dakle, nakon odabira liste pojavit će se popis svih tokena koji su na toj listi. Tokeni koje imate u walletu izlistani su na vrhu liste. Nakon što se odabere par u koji ćete dodati svoje tokene, upisujete koliko ćete dodati. Budući da se dodaje ista vrijednost u dolarima, kad upišete primjerice da ćete dodati 100 LINK, u drugom polju će se automatski upisati koliko drugog tokena trebate dodati. Iznad gumba
Supply piše i koliki postotak u poolu ćete imati dodavanjem te količine. Prema tom postotku možete otprilike izračunati kolika će biti zarada. Pogledate koliki je volumen tog para na Uniswapu i izračunate koliko od toga je fee (0.3%). Onda od dobivenog iznosa i vašeg udjela u poolu izračunate koliku bi zaradu imali u protekla 24 sata. Na primjer, ako je volumen $10.000.000, provizija od toga je $3.000. Ako je vaš udio u poolu 1%, znači da bi u protekla 24 sata zaradili $30. Naravno, taj iznos ne znači puno jer se volumen na Uniswapu mijenja drastično. Recimo, kad sam ja ubacivao LINK i ETH u pool, volumen je bio $8.000.000, a 24 sata nakon što sam ubacio u pool volumen je pao za 60% (a time i moja zarada).
Ako prvi put ubacujete tokene u pool morat ćete napraviti dvije transkacije - approve i supply. Prvo se napravi approve čime se daje dozvola pametnom ugovoru da upravlja vašim tokenima, a kad ta transakcija prođe (radi se samo jednom za svaki token) možete stisnuti gumb Supply i ubaciti tokene.
Kao što sam spomenuo u prethodnom postu, dobro je pratiti cijene gasa na Ethereum mreži jer nije isto hoćete li transakciju platiti $5 ili $20. Po mojem mišljenju, držanje tokena u poolu kraće od mjesec dana se ne isplati jer onda većinu zarade (ako ne i sve) "pojede" trošak transakcija.
Eto, ovo je ukratko. Nadam se da će nekome pomoći. Samo pazite u koje poolove ubacujete tokene da
impermanent loss ne bi postao permanent.