Pages:
Author

Topic: Ünlü Ekonomist: Kripto Para ‘Tamamen Çökmüş’ Durumda - page 4. (Read 740 times)

full member
Activity: 938
Merit: 115
Çoğu duayen artık bitcoinin kripto paradan yatırım aracına evrildiği konusunda hemfikir. Sec kararları etf başvuruları da bunları doğruluyor.

evet kesinlikle katılıyorum. Bitcoinin bir yatırım aracı olduğu kesinlikle su götürmez bir gerçek.
jr. member
Activity: 41
Merit: 1
Piyasa eridikçe elinde sermaye olan taraf %51 kontrolu ele alırsa merkez durumuna geçer. Bu gidişle bu mümkün olabilir.
full member
Activity: 420
Merit: 100
kriptoların ödeme aracı olarak kullanılması aşamasında kayda değer bir gelişme yaşanmadıkça Nouriel Roubini söylemlerinde haklı.
full member
Activity: 1414
Merit: 161
Açıkcası yorum yapan ekonomist'in yorumlarının bir kısmına katılabilirim ama çoğunlukla katılmıyorum.Bitcoin'in merkeziyetsiz olduğu konusunu yalan olarak değerlendiriyor şuan için bu doğru olabilir ama gelecekte bu sistem her an değişebilir.
member
Activity: 294
Merit: 10
World’s First Decentralized ICO Platform
Çöktü şeklinde açıklama yapmak doğru bir yaklaşım değil, tamam durum genel hatları itibariyle hiç iç açıcı değil ve kayıplar ciddi boyutlarda ama marketin doğası gereği ileride yeniden yükseliş yaşanacaktır. Bu süreçte bolca sabır gerekiyor tabi umalım ki bu düşüş trendi çabucak yerini bir yükseliş trendine bırakır da herkes rahat bir nefes alır.
sr. member
Activity: 672
Merit: 281
Daha emekleme aşamasında olan bir piyasa için bitti demek doğru olmaz. Belki daha kötü günleri göreceğiz fakat yinede yükselecektir.
member
Activity: 588
Merit: 10
$CYBERCASH METAVERSE
bu konuda haklı olabilir ama çökmüş durumda olması bitmiş olduğu anlamına gelmiyor tekrar canlanma ihtimallerinde ki çok olası bir durum boğada bu laflar keşke söylenmeseydi denecek.
member
Activity: 980
Merit: 12
Kripto para çökmedi sadece değer kayıpları yaşadı. Şu anki durumuna göre genel bir yorum yapmanın aşırı mantık dışı olduğunu düşünüyorum. Mesela piyasa tavan yaptığı zaman ne diyecekler çok merak ediyorum.
newbie
Activity: 140
Merit: 0
Çoğu duayen artık bitcoinin kripto paradan yatırım aracına evrildiği konusunda hemfikir. Sec kararları etf başvuruları da bunları doğruluyor.
newbie
Activity: 57
Merit: 0
Amerikalı ekonomist Dr. Nouriel Roubini, geçtiğimiz hafta katıldığı konferansta kripto paralar hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. 2008 yılında yaşanan ekonomik krizi iki sene önceden öngörmüş olmasıyla bilinen Roubini, kripto paranın artık “çöktüğünü” düşünüyor.

New York Üniversitesi profesörlerinden olan Roubini, Las Vegas’ta gerçekleşen BlockShow Konferansı’nda şu yorumu yaptı:

“Bitcoin bir ‘para’ değil. Bitcoin’in para olarak değerlendirilmesi için hesap birimi, ödeme aracı, sabit bir değer kaynağı ve alım gücü olması gerekiyor. Bitcoin bunlardan hiçbirine uymuyor. Diğer kripto paraların durumu daha da kötü.”

Uluslararası Para Fonu’na (IMF) ve Dünya Bankası’na danışmanlık da yapan Roubini, günümüzdeki kripto paraların Alipay, PayPal, Square gibi para aktarım ağlarına kıyasla geri kaldıklarını düşünüyor. Roubini, “günümüzdeki dijital ödeme sistemlerinin her gün milyonlarca kişi tarafından kullanıldıklarını ve bu sistemlerin Blockchain bazlı olmadıklarını” söyledi.


‘Merkezsizlik Yalanı’

Roubini’ye göre kripto paraların ne önemli özelliklerinden biri olarak gösterilen ‘merkezsizlik’, aslında bir safsatadan ibaret. Ünlü ekonomiste göre kripto para sektöründeki borsalar, platform geliştiriciler, madenciler, Blockchain içerisinde tutulan paralar vb., tamamen merkezi durumdalar.

“En büyük ilk beş maden havuzunun madencilik operasyonlarının yüzde 70’ini kontrol ettiğini” vurgulayan Roubini, bu maden havuzlarının merkezlerinin başlıca Belarus, Rusya, Çin gibi ülkelerde olduğunu ekledi.

Servet Dağılımı da Merkezi

Roubini, Gini oranından faydalanarak Bitcoin’deki servet dağılımının Kuzey Kore’dekinden bile daha merkezi olduğunu söyledi. Gini oranı denilen ölçüt, belli bir ülkedeki vatandaşlar veya belli bir grup insan arasındaki servet dağılımını istatistiğe dökmeye yarıyor.

Gini oranının 1 (ya da %100) çıkması ülkedeki tüm servetin tek bir kişide toplandığı; 0 (ya da %0) olması ise ülkedeki servetin tamamen dengeli bir şekilde dağıldığı anlamına geliyor.

Bir kıyaslama yapmak amacıyla bu oranın Almanya’da yüzde 32 civarında, Türkiye’de yüzde 46 civarında, Rusya’da ise yüzde 38 civarında olduğunu söyleyebiliriz. Kuzey Kore’de bu oran %86’ya kadar çıkıyor. Ancak Roubini ilginç bir noktaya değinerek bu oranın Bitcoin’de %88’e kadar çıktığını vurguluyor.


kaynak : https://koinbulteni.com/unlu-ekonomist-kripto-para-tamamen-cokmus-durumda-24716.html
Pages:
Jump to: