Benim pazartesi mahkemede duruşmam var.Bu konuda savcıyla görüşeceğim elimizde yazışmalar ve btc hareketleri-adresler var.Bu türlü çoklu tarafın olduğu davalar nitelikli dolandırıcılık kapsamında değerlendiriliyor.Ticari antlaşmazlıktan öte bir durum söz konusu.
Bu konuda yasal bir yaptırım çıkacağını sanmıyorum. Bitcoin tanınan bir para birimi değil, cezai yaptırım için yasal bir dayanak yok. Ayrıca faizli borç verdiğiniz için tefecilik yapmaktan sizin başınız ağrıyabilir.
Alakası yok btc ya da başka bir para-mal olmasının önemi yok.
NİTELİKLİ DOLANDIRICILIK
Ocak 23, 2010 — rahmiofluoglu
Nitelikli Dolandırıcılık
MADDE 158 – (1) Dolandırıcılık suçunun;
a) Dinî inanç ve duyguların istismar edilmesi suretiyle,
b) Kişinin içinde bulunduğu tehlikeli durum veya zor şartlardan yararlanmak suretiyle,
c) Kişinin algılama yeteneğinin zayıflığından yararlanmak suretiyle,
d) Kamu kurum ve kuruluşlarının, kamu meslek kuruluşlarının, siyasi parti, vakıf veya dernek tüzel kişiliklerinin araç olarak kullanılması suretiyle,
e) Kamu kurum ve kuruluşlarının zararına olarak,
f) Bilişim sistemlerinin, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle,
g) Basın ve yayın araçlarının sağladığı kolaylıktan yararlanmak suretiyle,
h) Tacir veya şirket yöneticisi olan ya da şirket adına hareket eden kişilerin ticari faaliyetleri sırasında; kooperatif yöneticilerinin kooperatifin faaliyeti kapsamında,
i) Serbest meslek sahibi kişiler tarafından, mesleklerinden dolayı kendilerine duyulan güvenin kötüye kullanılması suretiyle,
j) Banka veya diğer kredi kurumlarınca tahsis edilmemesi gereken bir kredinin açılmasını sağlamak maksadıyla,
k) Sigorta bedelini almak maksadıyla,
İşlenmesi halinde, iki yıldan yedi yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur. (Ek cümle: 5377 – 29.6.2005 / m.19) Ancak, (e), (f) ve (j) bentlerinde sayılan hallerde hapis cezasının alt sınırı üç yıldan, adli para cezasının miktarı suçtan elde edilen menfaatin iki katından az olamaz.
(2) Kamu görevlileriyle ilişkisinin olduğundan, onlar nezdinde hatırı sayıldığından bahisle ve belli bir işin gördürüleceği vaadiyle aldatarak, başkasından menfaat temin eden kişi, yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.
Bu linkte daha detaylı mevcut
http://www.selingundogdu.av.tr/index.php/makaleler/1069-dolandiricilik-sucu-ve-nitelikli-halleri Bunun haricinde arkadaşın yöntemi belli vaadlerle insanlardan çıkar sağlayıp sonucunda birçok kişiyi dolandırmasıdır.Yani birine borç verip parasını ödeyememek başka herkesten vaadlerle para toplayıp toz olmak başka.Özel mesajlar,transfer bilgileri,attığı postlar burada delildir zaten.Davanın mağdurlarının sayısı da bu eylemi destekler.Yani gerçek hayatta ev satma bahanesiyle paraları alıp kaçan mütahitle faiz vaadiyle btc leri toplayıp kaçan adam arasında fark yoktur.Bir sürü davaya taraf olarak bu işlerde tecrübem var pazarteside B.çekmece adliyesinde davam var.Bu arkadaş içinde şikayet dilekçesi verip dava açıcam davaya taraf olmak isteyen bana mesaj atabilir.Benim için problem değil.
Bırak bitcoini alışveriş sitelerinden yapılan dolandırıcılıklar için bile açılan davalar düşüyor
sen btc dolandırıcılığını kanıtlarla sunmayı düşünüyosun
Başka dolandırıcılık davalarımda var kafanızı yormayın siz.Her dava kendi içinde ''özgün''dür.Bu dava daha da kolay çünkü ö.mesaj,post,ip adresi,mağdurlar,btc adresi sabittir.Elden alışverişlerde açılan davalarda bile ufacık kanıt bulunduğu zaman dava devam ediyorken bu dava çok rahat açılır merak etmeyin.