[1]
Lightning Network On-Chain Swaps, Confidential TransactionsBu konumda Confidential Transactions ve Lightning Network üzerindeki Swap işlemi denemelerinden bahsettim. Google’dan araştırıldığında bu iki konu hakkında Türkçe hiçbir kaynak olmadığı ve üzerinde derin araştırmalar oldugu görülebilir. Bunun dışında, klasik CoinJoin işleminin girdi ve çıktıları görülebilir olduğundan takip edilebildiğini ve bunların tainted Bitcoin olarak işaretlenebileceğinden bahsettim. Tainted Bitcoinlerden de Bitcointalk’ın Türkçe bölümünde daha önce hiç bahsedilmemiştir. Yine aynı şekilde Bitcoin Core ekibinin Blockstream adıyla geliştirdiği Elements projesinden de küçük çaplı olarak bahsettim. Kısacası, açtığım 1 konuya 4 konu sığdırdım. Dileyen olursa bunları vakti geldiğinde daha detaylı bir şekilde anlatırız.
[2]
Gerçek merkeziyetsizlikBu konumda da gerçek Decentralized Finance anlayışından bahsettim. Etherdelta gibi borsaların Ethereum blok zinciri üzerinde şekillendiğini ve zincirler arası işlem yapma izni olmadığı için Ethereum çevresinde şekillenmiş merkezi borsalar olduğunu söyledim. Gerçekten merkezsiz bir P2P takas uygulaması olan Bisq’ten bahsettim. Bunun dışında KYC gerektirmeksizin takas işlemi sunan Flyp.me’den ve Lightning Network/Liquid Network'ten bahsettim.
[3]
Forumda TrustBurada trust sisteminin yerel forumda yanlış kullanıldığından ve Default Trust üyelerini görmezden gelmek için Trust depth'in 0 olarak ayarlanabileceğini söyledim. Değerlendirme yapılırken açtığım her bir başlığın aslında birkaç farklı konu içerdiğini belirtmek istiyorum.
İlk konuda Lightning Network, Liquid Network, Elements, CoinJoin, Whirlpool, Wasabi Wallet, Samourai Wallet, Confidential Transactions, Blockstream hakkında teker teker başlık açabilirdim ki dileyen olursa gelecekte bu tür şeyler hakkında ekstra konu açabilirim. İkinci konuda DeFi, Etherdelta, Bisq.network, Flyp.me, Xmr.to, ShapeShift ile Flyp.me karşılaştırılmasını ayrı başlıklarda yapabilirdim.
[Off-topic]Açılan bir konuda kişilerin yanlış izlenime kapıldığını düşündüğüm için bir açıklama yapma gereği duydum (Bunun bu konu başlığı ile alakası yok ama başka bir başlık da açmak istemedim). Ben bir şeyle 5 senedir ilgileniyorum demek ile, 5 senedir ilgilendiğini kanıtlamak arasında çok büyük fark var. Hedefim, yıllar sonra Bitcoin dev. olarak ilerleyeceğim yolda Zero-to-Hero olarak geleceğe achow101 ve gmaxwell gibi bir zemin oluşturmaktır. Üyeliğim, benim öğrendiklerimi başkalarıyla paylaştığım ve gelecekte girişeceğim open-source projelerde kullanacağım referansımdır. Bu forumdaki kaliteli bir üyelik yüksek lisans sırasında alacağınız burs, blockchain alanında gireceğiniz bir iş belki de size çok farklı kapılar açacak bir anahtardır.
Bahşeşehir üniversitesiSabancı üniversitesiBitcoin ve blockchain, Binance üzerinde yaptığınız tradeden çok daha fazlası.
Saygılar.