Author

Topic: ⚡ Yeni Başlayanlar İçin ⚡ Trust Sistemi Kullanım Kılavuzu (Read 19395 times)

legendary
Activity: 1050
Merit: 1158
Geçen günlerde trust ile alakalı bir problem yaşadım, problem çözüldü. Yeni başlayan arkadaşlar için karışık gelebilir ama kendi içinde bir sistemi varmış. Sistemi çözünce bı aydinlanma geliyor. Ayrıca bu bilgi postu için @vispilio teşekkür ediyorum.
newbie
Activity: 9
Merit: 0
Bu Trust özelliğini anlayamadım.Bir önceki  mesajda arkadaşın dediği gibi galiba tekrar tekrar okumak lazım.Ben tekrardan okuyacağım fakat bir iki cümle ile daha anlaşılır özet geçecek bir arkadaşımız var ise çok sevinirim.

aynen hocam. konuya hakimiyet yoksa bir kaç defa okumak lazım. farklı kaynakları da tarayınca mantığı anlaşılıyor.



member
Activity: 854
Merit: 50
Bu Trust özelliğini anlayamadım.Bir önceki  mesajda arkadaşın dediği gibi galiba tekrar tekrar okumak lazım.Ben tekrardan okuyacağım fakat bir iki cümle ile daha anlaşılır özet geçecek bir arkadaşımız var ise çok sevinirim.
jr. member
Activity: 35
Merit: 13
Uzun ve bilgilendirici bir yazı...
Çok karışık olduğu için tekrar tekrar okumamız gerekiyor..:
sr. member
Activity: 504
Merit: 251
Forumun bu sistemleri yeni kullanıcılar için çok kafa karıştırıcı hatta eski müdavimler için bile anlaşılır değil yeterince. Okuyunca içinde kayboldum. Bunları kuran ve yazan adamlar muhtemelen çok kafa patlatmışlar üzerinde ve işin temelleri felsefi kurallara dayanıyor gibi. Şunu söyleyebilirim ki bu sistemi yazan adam özünde full liberalist bir anlayışa sahiptir. Belirli kuralları koymuş, gerisini de ne haliniz varsa kendiniz kendi aranızda görün ben karışmıyorum demiş.
legendary
Activity: 2128
Merit: 1657
Güzel mesajlarınız için ben teşekkür ederim arkadaşlar, theymos yıllar içinde Trust sistemini çok geliştirdi ve bu kadar ayrıntılı hale gelmesinin aslında felsefi temelleri var kendisinden de bir referans verelim:

This is inspired partly by something that David Friedman said once (though I can't find the quote), that one of the requirements for a peaceful society is the credible threat of retaliation in case you are harmed. As DT was organized previously, one or both sides of a dispute was usually unable to effectively retaliate to a rating, at least via the trust system itself. Now your ability to effectively retaliate will tend to increase as you become more established in the community, which should discourage abuse generally. (Or that's the idea, at least.)

"Barışçıl bir toplum için gereksinimlerden biri, şayet zarar görürseniz inandırıcı bir misilleme yapabileceğinizin tehdididir" diyor burada David Friedman'dan bir alıntı yapıp, yani global forumda karşılaştığımız geçtiğimiz 1-2 ayki olayları da göz önüne alırsak Türkçe bölüm olarak aslında doğru kullanılmaya başladığını düşünüyorum sistemin. Selamlar.
sr. member
Activity: 1470
Merit: 449
@Vispillo çeviri için teşekkürler. Forumdaki her kullanıcının kesinlikle okuması gereken bir içerik olmuş. Çoğu kullanıcı ben dahil trust sisteminin tam olarak nasıl olduğunu bilmiyorduk. Tekrardan emeklerine sağlık
hero member
Activity: 1918
Merit: 795
Gayet güzel ve faydalı bir konu olmuş bilmediğim pek çok şey varmış şimdi öğrenmiş oldum. Loycev başlığını ingilizce bilmediğim için google translate ile çevirip öyle bakmıştım ama Böyle daha anlaşılır ve güzel olmuş. Böyle güzel konuların daha çok olması sadece yeni üyeler için değil bizler için bile çok faydalı. Eline sağlık @Vispilio
legendary
Activity: 1918
Merit: 1727
Be A Hope
Bravo, harika bir rehber olmuş. Hem çeviri hemde anlatımlar için teşekkürler @Vispilio ve @Loycev.
Özellikle yerel bölümdeki üyelerin globalde daha iyi temsil edilebilmesi adına da Trust List'lerin doldurulması çok önemli. Ayrıca yapılacak ticaretlerde de önemli bir fikir sağlıyor. Forumda bende bunun eksikliğini genel olarak hissettiğim için bir iki rehber hazırlamaya çalışmıştım ama bunlar daha detaylı olmuş.

Trust Sistemi, Flag Sistemi, DT1 sistemleri hakkında ayrıca yazdığım şu anlatımlarda yardımcı olabilir, konunun anlaşılmasında;

Forumda Güvendiğiniz - İtimat Ettiğiniz Üyeler? (Trust List Trust Feedback ve DT1)

Güven Bayrakları - [Trust Flag] - DT Member Tartışma Alanı - Güven Sistemi
legendary
Activity: 2408
Merit: 1478
alex
Quote
Yüksek rütbeli kullanıcılar dahil olmak üzere hala birçok kişinin Trust (Güven) sistemini yanlış kullandığını görüyorum

Bildigin adam benim malligim için oturup rehber hazırladıSmiley)
Dt1 üyeleri dışında kalanların yazacağı trustlarin bir boka yaramadığını düşünüyordum. Herif gelmiş milleti tokatlamayi planlıyor ve bunun farkındasınız ama "dt1 değilim, yazsam bı boka yaramaz." değil. Kanıtlar varsa yazalım arkadaşlar. Rutbenize, forum tarihinize bakmadan yazın. Yeter ki gerçek olsun. Bu sayede hem forum hem bizler daha iyi oluruz.

@loycev @vispillo emekleriniz için teşekkür ederim. Şimdilik yapabileceğim bu kadar. Büyük ihtimalle forumdaki bütün local bölümlerde çevrilecek olan bir rehber.  Konunun herkes tarafından okunması için alakasız olsa da alternatif kriptolar tarafinda sabitlenmesini isterim.

Not: ne kötü değil mi? Yazıdaki linklere tıklıyoruz ve hepsi ülkemizde engelli. Bitcointalk bile engelli. Yasak içinde yasak.
legendary
Activity: 2128
Merit: 1657
Aciklama ve konu icin tesekkurler. Bayagi detayli olmus fakat Konu Disi sanki tam olarak dogru yer olmamis gibi, neyse @EFS tasir bir yerlere artik.

Rica ederim, ben teşekkür ederim. LoyceV orjinal rehberi öncelikle beginners'a hitaben yazdığı için ilk burayı tercih ettim Smiley,

uygun herhangi bir bölüme iğnelendiği takdirde Türkçe forumdaki arkadaşlara daha çok yarar sağlayabilir diye düşünüyorum.
legendary
Activity: 1638
Merit: 1329
Stultorum infinitus est numerus
Aciklama ve konu icin tesekkurler. Bayagi detayli olmus fakat Konu Disi sanki tam olarak dogru yer olmamis gibi, neyse @EFS tasir bir yerlere artik.
legendary
Activity: 2128
Merit: 1657
2. Bölüm

Trust Bayrakları
Trust Bayraklarına bu konuda şimdilik ayrıntılı olarak değinmeyeceğim. Bayrak oluşturmak, desteklemek veya karşı koymak için en önemli nokta basmadan önce ne yazdığını çok dikkatle okumaktır. Eğer yanlış birşey varsa, desteklemeyin !



Trust Listesi
İsabetli geribildirimler bırakan ve iyi Trust listeleri olan kullanıcıları Trust listenize eklemelisiniz, ve isabetsiz bildirim bırakanları da listenizden çıkarmalısınız.
Trust listeniz sizin kişisel güven ilişkilerinizden ziyade, başkaları hakkındaki kararlarına ve yargılarına güvendiğiniz kullanıcılardan oluşmalıdır,
Herkesi kendi özel trust listesini oluşturmaya teşvik ederim! Ama bunu yapmadan önce, lütfen okumaya devam edin ve sonuçlarını anlayın.

Nerede bulunur: Kullanıcının profiline tıklayın, daha sonra Trust'a, ve sonrasında da Trust settings'e tıklayın.
DefaultTrust'ı listede tutmanızı tavsiye ederim böylece DT1 ve DT2 üyelerin bıraktığı geribildirimleri sabit olarak görebilirsiniz.
Herhangi bir kullanıcıyı isimlerini yazarak listenize ekleyebilirsiniz. Ve herhangi birini isminin önüne "~" ibaresini ekleyerek listenizin dışına atabilirsiniz. Bitirdiğiniz zaman, update'e basın, örnek:
      Trust list loading...
Yukardaki örnekte cryptohunter'ı muaf tuttuğumu, ve guitarplinker & NLNico'yu eklediğimi görebilirsiniz. DefaultTrust da hala Trust listemde.
Ne yaptığınızdan tam emin değilseniz, Trust depth'i 2'de bırakmalısınız.

Trust Listesi oluşturmanın Etkileri
Trust listenize kullanıcıları eklemenin büyük "özyinelemeli" etkileri olacaktır çünkü doğrudan güvendiğiniz kullanıcıların (Depth 0) güvendiği kişilere siz de güveniyor sayılacaksınız (Derinlik 1), ve hatta onların güvendiklerine de (Derinlik 2) (başlangıç seviyesinin ötesindeki ayrıntılar için buraya bakın).
Kendi Trust listenizi oluşturduktan sonra, farklı Trust puanları görmeye başlayacaksınız. Herhangi bir URL'nin sonuna ;dt ekleyerek forumdaki standart Trust listesi puanlarını görebilirsiniz (örnek olarak buraya bakın).

Kamu kayıtları
Bütün Trust listeleri kamuya açıktır: theymos haftalık bir liste yayınlıyor, ben de bunu Trust listesi izleyicim için kullanıyorum. Tarihi kayıtları ben tutuyorum (şu anda haftalık 38 snapshot). Bu aracı siz de hangi üye Trust Listenize girmeye değer karar vermek için kullanabilirsiniz.
Verileri sansürlemem, değiştirdikten sonra seçimleriniz görünür olarak kalacaktır, o yüzden bilgece seçimler yapmaya özen gösterin.

Yap ve Yapma'lar
  • Mukabele olsun diye insanları listenize eklemeyin !
  • Misilleme olsun diye insanları listenizden atmayın. Sizin yargılarınıza güvenmeyen birinin bile kararlarına güvenmek ok'dir
  • Sırf biriyle ticaret yaptınız diye listenize eklemeyin. O kişiye paranız konusunda güveniyor olmanız, başkaları hakkındaki yargılarına da güvenmelisiniz manasına gelmez Bence bu Trust listelerinde yapılan en yaygın hatadır!
  • Alt hesabınızı Trust listenize koyabilirsiniz. Bu o hesaptan yaptığınız bildirimlere güveniyorsunuz manasına gelir. Örnek:
    Quote
    hilariousandco bu kullanıcının yargılarına güvenir:
    7. hilariousetc (Trust: +3 / =1 / -0) (1725 Merit earned) (Trust list) (BPIP)
  • Ana hesabınızı alt hesaplarınızdaki listelere eklemeyin. Bu, DT-1 oylamalarını etkileyebilir, ve bu rehberin konusu olmamasına rağmen kötü birşeydir.



Önkabullü Güven (Default Trust)
DefaultTrust (DT)'ın birkaç seviyesi var ve değiştirmeyen herkes için bu 2'ye ayarlanmıştır. Bunun anlamı DT1 ve DT2'ler tarafından bırakılan geribildirimler standart olarak herkese gösterilmektedir. Bunun üzerinde şimdilik çok durmayın, konumuz bu değil.
Sizin tarafınızdan bırakılan geribildirimler, size her zaman "güvenilir" olarak gösterilir. Ama bunu diğer kullanıcıların nasıl göreceği onların Trust ayarlarına bağlıdır.

DT1 oylaması
Bu konunun kapsamını aşan bazı kriterlere bağlı olarak, kendi Trust listenizi oluşturmak DT1 üyeler için oy kullanma hakkı kazanmanızı sağlar, ve / veya siz de DT1 seçilebilirsiniz. DT1'e girdiğiniz takdirde, pozitif listenizdeki kullanıcılar DT2 olur, bu da onların geri bildirimlerinin de standart olarak gösterileceği manasına gelir. Bu büyük bir sorumluluktur, ama siz (ve diğer kullanıcıların çoğunluğu) Trust'ı uygun kullandığı takdirde, tam anlaşılmasa da oy sistemi doğru çalışacaktır.




Bu konuyu geliştirmeme yardımcı olun, net olmayan veya eksik birşey varsa, lütfen bunu yazın Smiley


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Orjinal Konu: https://bitcointalksearch.org/topic/loycevs-beginners-guide-to-correct-use-of-the-trust-system-5191802
legendary
Activity: 2128
Merit: 1657
NOT: Aşağıdakiler, @LoyceV'nin talebi üzerine orjinalinden çevrilerek lokal bölümlere aktarılmaktadır:

Yüksek rütbeli kullanıcılar dahil olmak üzere hala birçok kişinin Trust (Güven) sistemini yanlış kullandığını görüyorum. Trust sisteminin düzgün bir şekilde işlemesi ve merkeziyetsiz olabilmesi için, mümkün olduğu kadar yüksek sayıda kullanıcının “geribildirim” ve “Trust listeleri” arasındaki farkı anlamaları çok önemlidir. Kafa karıştırıcı şekilde, forum bu ikisi için de “Trust” kelimesini kullanmaktadır.

Sistemi anladığınız zaman, kullanmaya başlamanız önem taşımaktadır
  • Maddi riske girdiğiniz bir işlem mi yaptınız, geribildirim bırakın!
  • Birçok hesaba isabetli Trust geri bildirimi bırakan bir kullanıcı mı gördünüz, onu Trust listenize ekleyin!
Herkes geri bildirim bırakabililr, ve herkes kendi özel Trust listesini oluşturabilir!

Ama önce okumaya devam edin ki farkı anladığınızdan emin olun.

Bu bir başlangıç rehberi olduğu için, sadece en önemli bölümlerin üzerinde duracağım. Ama bütün ayrıntıları bilmeden de çoğu kişi Trust sistemi kullanımını geliştirebilir.

Ekran görüntüsü ve link oluşturmakta yardım etmesi için şu hesabı oluşturdum: TrustTestUser . Bunu lütfen alt hesabıma geri bildirim bırakmak olarak algılamayın, bu hesabı başka hiçbirşey için kullanmayı planlamıyorum



Trust Listenizi Geri bildirimle karıştırmayın
Trust geri bildirimi: Güvendiğin ya da Güvenmediğin kişilere geri bildirim bırakın, ya da nötr bir yorum yapabilirsiniz.
Trust listesi: Başkaları hakkındaki yargılarına güvendiğiniz (kullanıcı) ya da güvenmediğiniz (~kullanıcı) kişilerin listesi.



Trust Geri Bildirimi
Trust geri bildirimi (Pozitif/Nötr/Negatif) birisinin güvenilirliğiyle ilgili fikrinizi belirtmekte kullanılabilir. Bir başka deyişle, bu kişiye paranızla güvendiniz mi, ya da güvenir misiniz ?

Nerede bulunur: Bir kullanıcının isminin üzerine tıklayın: user's profile, sonra da onların Güven özetini görmek için Trust’a (bazı forum bölümlerinde kullanıcı adının altında da görülebilir).
Tıkladıktan sonra, o kişinin Güven özetindesiniz . Her türün altındaki açıklamayı dikkatli okuyun:
New feedback loading...
Not: Pozitif, Nötr ve Negatif için açıklamalar 4 ay öncekinden daha farklıdır, Trust Bayrakları başladığında değiştirilmişlerdir.

Pozitif ( +1 olarak gösterilmektedir)
  • Biriyle küçük bir işlem yaptıysanız, bu pozitif geri bildirimi hak etmeyebilir
  • Biriyle hatırı sayılır maddi riske girdiğiniz bir işlem yaptınız ve herşey yolunda gittiyse, bu pozitif bildirimi hak eder
  • Birinin güvenilir olduğuna inanıyorsanız, onunla ticaret yapmadıysanız bile, bu da pozitif bildirimi hak eder

Nötr (=1 olarak gösterilmektedir)
  • Nötr geri bildirimi güvenle ilişkisi olmayan herşey için kullanabilirsiniz
  • Bence Nötr bildirim şu anda BTT’de hak ettiği değeri görmüyor. Sorunları tırmandırmadan çözmek için harika bir araçtır, uygun olduğunda lütfen kullanın

Negatif ( -1 olarak gösterilmektedir)
  • Birinin sahtekar olduğunu düşünüyorsanız veya dolandırıcılık yapma olasılığını yüksek görüyorsanız, bu negatif bildirimi hak eder. Lütfen delilleri de belirtin
  • Birinden gerçekten nefret ediyorsanız ve o felaket bir troll’se, bu negative bildirimi hak etmez

Bütün bildirim türlerinden birer yorum aldıktan sonra sonuçlar:
+1 / =1 / -1 loading...

Yorumlar
Net bir açıklama yapın. Ayrıntıları atlamadan olabileceği kadar kısa olsun. Eğer yorumunuz çok uzuyorsa Reputation ya da Scam Accusations’da referans olması için bir konu açabilirsiniz.
Nesnel olmaya çalışın, şahsi saldırılar yerine gerçeklere bağlı kalırsanız, insanların geri bildiriminizi ciddiye alma şansı artar.

Referans Linki Kullanın
Referans linki geri bildirim hakkında daha fazla arka plan bilgisi sağlar. Bu diğerlerinin yargınızın doğru olup olmadığını değerlendirmesi açısından çok yardımcıdır.
Gerekirse delilleri korumak için referans linkinizi arşivleyebilirsiniz: Webpage archive.

Daha büyük adam olun!
Büyük güç büyük sorumluluk getirir (kaynağı bilinmiyor). Özellikle DefaultTrust (Öntanımlı Güven) listesindeyseniz (ya da ilerde DefaultTrust olmak istiyorsanız), gücünüzü biri sadece hoşlanmadığınız birşey yaptı diye istismar etmemelisiniz. Sizin verdiğiniz geri bildirimlere göre başkaları da sizin yargılarınızı değerlendirecektir.
İnternette biri size fena davranıyorsa: boo fucking hoo! Ignore düğmesini kullanın, ve onları boşverin gitsin.

Geribildirimi Silmek
Bir yorumunuzu kullanıcının Güven Özeti'ni ziyaret ederek silebilirsiniz. Bıraktığınız her geri bildirim için bir silme linki vardır:(Delete)
      Trust summary for TrustTestUser loading...
Lütfen bir geri bildiriminiz artık geçerliliğini yitirmiş işe onu silin. Örneğin yeri geldiğinde eskiden negatif olan bir bildiriminiz, nötr bir yoruma çevirebilirsiniz. Tam tersi geçerli olursa, tavsiyem nötr geri bildirimi olduğu gibi bırakıp, yeni bir negatif bildirim eklemeniz yönünde olacaktır.

Yap ve Yapma'lar
  • Kendi alt hesabınıza pozitif bildirim bırakmayın
  • Biri forum kurallarını çiğnediğinde negatif bildirim bırakmayın. Bunun yerine, kural ihlallerini Report to moderator'u kullanarak bildirin.
  • Size ait olan alt hesapları belirtmek için nötr bildirim bırakın
  • Misilleme amaçlı negatif bildirim bırakmayın
  • Mukabele olsun diye pozitif bildirim bırakmayın

Bu sadece tavsiye niteliğinde bir rehberdir
Trust moderasyona tabi değildir, ama onu nasıl kullandığınız sizin topluluğa gösterdiğiniz "kartvizitinizdir". Yukardakileri sadece rehber hatları olarak değerlendirin. Amacı size neleri iyi davranış olarak düşündüğüm hakkında genel bir fikir vermektir. Geri bildirim bırakmadan önce kendinize şunu sormanız da akıllıca olur: "Geri bildirimim Bitcointalk'u daha iyi bir yer haline getiriyor mu? Ve eğer negatifse: bunun için birinin hesabını ve itibarını yıkmaya değer mi?". Pozitif ve Negatif için de yeterli sebep yoksa, Nötr geribildirim bırakmayı düşünün.
Jump to: