Burada amaç paranın kaynağı. Çoğu borsanın fiat cinsiyle çalışamamasının sebebi de bu. Para kaynağının bilinmeyişi. Paran kara para değil. Nereden geldiğini açıklayabiliyorsan. Hiçbir sorun olmaz.
Şimdi bu para sonuçta bana yerli bilinen bir exchange sitesiden geliyor. Bu durumda kaynağı belli olmuyor mu? Ayrıca şöyle ilginç durumlar oluşabilir, mesela yıllar önceden elinde bir şekilde yüksek miktarda bitcoin varken, seneler içinde bunun değerlenmesiyle beraber yüksek rakamlara çıkması gibi. Bunun sonucunda ne oluyor? Ya da benzeri bir şekilde yıllarca yapılan madencilikten elde edilen kazanç? Bunların yanıtlarını gerçekten merak ediyorum. Ayrıca para çekme işlemlerinde fatura da kesiyorlar.
Bir sorum daha olacak. Sonuçta parayı bizim borsa sitelerimizden birinden çektiklerini varsayarsak, nasıl ailenin parası veya aile şirketi gibi bir açıklamada bulunabiliyorlar? Yani benim bahsetmek istediğim konu yatırmaktan ziyade parayı çekmek.
Yok verdiğim örneklerdeki kişilerin işlemlerinin tamamı mining ve exchange kazancı değildi. Sadece yüklü para giriş ve çıkışları vardı. Bu sebeple çağırıldılar ve paranın kaynağı soruldu.
Borsa sitelerinin kestiği fatura danışmanlık üzerine kesiliyor. Alıcı ve satıcının danışmanlığını yaptığını söylerek fatura kesiyor. Onlar kendilerini kurtarır bir şekilde. Kendi rızan ile bu işi yaptığınında belgesini istiyor en başta onay adı altında. O tarafta bir sorun yok ama kullanıcı da sorun teşkil edebilir.
Şu aşama hukuki olarak bir sorun görünmüyor fakat, olası bir durumda dijital para alım satımı yapıldığı söylendiği takdir de en fazla gelir vergisi ödemek zorunda kalınabilir.
Böyle birşey başına gelen olmadı ama bu olmayacağı anlamına gelmez. Ufak ufak ürkütmeden ticarete devam.