Vanjski faktor(država) može također obezvrijediti pokretnine i nekretnine nacionalizacijom ili ratom. To ne znači da nekretnine i pokretnine nisu roba. Država isto tako može obezvrijediti fiat novac, ali to ne znači da fiat novac ne omogućuje razmjenu roba jer većina zajmoprimaca svakodnevno plaća svoje rate kredita i proizvodi robe. Dakle, koristiš iznimke da bi negirao pravilo, što znači da se baviš se običnom pseudoargumentacijom. A sve to radiš da bi pobjegao od mojeg jednostavnog pitanja, koje glasi:
Ako je bitcoin sredstvo razmjene roba, temeljem kojeg si ti kao njegov izdavatelj na tržištu dobio TUĐU robu tj. PC, koju SVOJU robu si vratio tržištu, tj. koju robu si razmijenio za primjeni PC?
nekoliko opcija:
stuja i rig - uložio sam u sredstva za majnanje
kampanje - uložio sam vrijeme na promoviranje određenih coina
BIOS-i - izradio sam ljudima bios-e za majnjanje i oni mi platili za uslugu
p.s. ako su komunist po uvjerenju i intelektualne usluge ne smatraš robom, poštedi me lamentiranja da samo materijalne stvari imaju vrijednost
To je sve bilo a priori, tj. prije nego si pustio bitcoine u opticaj. To znači da si svoje ulaganje platio ili kunama ili bitcoinima koje je netko drugi pustio u opticaj. Ti s time nemaš veze nego oni koji su to pustili u opticaj. Ja te pitam za tvoje bitcoine, za one koje si ti pustio u opticaj odn. za one koje s kojima si došao do PC-a od UZI shopa. Kad si taj PC "uzeo" sa tržišta ti tržištu duguješ robu, a tržište od tebe robu potražuje. Da bi došao na nulu tj. da bi se razmjena dovršila, moraš temeljm izdanih bitcoina tržištu (nekom imatelju tvojih bitcoina) dati neku drugu robu. Tek onda bi došlo do 'razmjene roba' i tek onda bi bitcoin bio sredstvo razmjene. Ti naravno tržištu nisi vratio nikakvu robu što znači da posredstvom izdanih bitcoina NIJE došlo do nikakve razmjene roba, nego do prisvajanja tuđe robe. Drugim riječima, bitcoin na tržištu ne igra ulogu sredstva razmjene nego sredstva prisvajanja tuđih roba.