Niko nije "izdao" bitcoine, ja sam ih izrudario i kupio s njima PC. Sad je UZI imatelj mog BTC-a i može nešto drugo kupiti za njega
Štoviše, kad sam ih pitao što žele, BTC ili novac koji sam imao pri ruci (Zambijske kwache) samo su me blijedo pogledali i rekli
"daj BTC"
Bravo, upravo si potvrdio da s trgovinom NISI sudjelovao u razmjeni roba. A svi ekonomski odnosi se svode na razmjenu roba. Ti si izrudario digitalni zapis i to si predao trgovini za konkretnu robu te s trgovinom niti bilo s kim drugim više nisi u nikakvoj obvezi u terminima neke druge robe. Dakle tvoj bitcoin nije bio pomoćno sredstvo u razmjeni roba, nego ono što sam rekao u članku - sredstvo za dolazak do tuđih roba.
S druge strane, zajmoprimac koji je s bankom "izrudari" kune, i zamijeni ih nekoj trgovini za robu, mora iste kune povući iz opticaja plaćanjem rata kredita što će ostvariti tako da proizvede i nekome preda drugu vrstu robe u zamjenu za kune. Ergo, sudjelovat će u RAZMJENI roba, indirektnoj naravno, a to je i svrha "sredstva razmjene", zato se tako zove.
Zato kuna je, a bitcoin nije sredstvo razmjene roba, tj. novac.