Pages:
Author

Topic: 0.64 / 0.74 faizle kredi olayı - page 4. (Read 1193 times)

member
Activity: 462
Merit: 14
June 13, 2020, 01:41:43 PM
arkadaş bence sonuna kadar haklı bu kadar dağıtılan krediler eninde sonunda patlayacak şuan herkes para dağıtıyor, sonumuz hayrolsun çalışmadan ev alınıyor bakalım.
legendary
Activity: 3248
Merit: 1531
June 13, 2020, 04:56:15 AM
Bu krediler pek vatandaş kullanmayacak gibi geliyor bana.
Daha çok normal kredi çekmek yerine millet evini kendine satıp kredi kullanacak gibi.
Misal adamın 300.000 TL lik bir evi var. Bunu bir yakınına mortage ile satacak. Bankadan aldığı para ile başka işler yapacak.
Muhakkak bu vesile ile ev sahibi olacak küçük bir kesim de olacaktır tabi ama kapitalizmin gereği bu imkanlar asıl parası olanlara yarayacak gibi.
legendary
Activity: 1218
Merit: 1291
June 13, 2020, 03:44:25 AM
Ben almak istiyorum ama kenarda peşinatı olanlar için hiç iyi bir gelişme olmadı. Dolar 7.7’ye firladiği dönem 430bin olan ev, dolar 6.8’de 565bin tl oldu. Evin değeri/kira = 26-27 senelere çikti. Herkes krediye asıldı, adamlar da fiyati yukari çekti. Ustune ustluk yeni yonetmelige uygun olan evler küçücük. Bi ev bakiyoruz dubleks 2+2 yazmişlar, yemin ediyorum üst kattaki odaya yatak sığmaz.
legendary
Activity: 2408
Merit: 1478
alex
June 13, 2020, 01:27:16 AM
aslında parası olan için faiz oranları gerçekten güzel çünkü birkaç seneye bu oranlarla ev almak imkansız. haberin ilk çıktığı günden beri ben de düşünüyorum ama fiyatlar biraz yükseldiği için bbeklemedeyim. onun dışında kiptaş/emlak konut'a ait evlerde kredi ertelemeli, %5 peşinat indirimi tarzı bir sürü yalandan haber var. yalan dememin sebebi bizim burada sattıkları ev 1+1, bahçe katı ve neredeyse 1,5 milyon lira. ulan benim o evi ödememe ömrüm mü yeter:)

olumsuz yönlerden bahsetmişsin hocam ama çevremde mevcut kredisini ödediği evi satıp bu oranlardan ev almak için uğraşan çok insan var. eski oranlarını yapılandıramadıkları için böyle de bir yöntem izliyor insanlar.
legendary
Activity: 2352
Merit: 2592
Chancellor on Brink of Second Bailout for Banks
June 12, 2020, 04:12:08 PM
Malumunuz devletimiz inşaat sektörünü canlandırmak için sıfır eve 0.64, ikinci ele 0.74 faizle 1 yıl ödemesiz 15 senelik kredi açtı. Hepsini geçtim bir de bunun üzerine sabit faiz. Evet ev fiyatları v.b. arttırıldı ama yine de 16 senede türk lirasının dolar ve altın karşısındaki değer kaybını düşünürseniz 16 sene sonra ödeyeceğiniz miktar sakız parası gibi komik bile kalabilir. 100k için her aya 1000 tl civarı ödemeye denk geliyor yaklaşık 16 senede 180.000 tl geri ödeme demek. Bedava para demek TL'nin değer kaybını düşündüğümüzde. Hele bir de kenarda paranız varsa kenardaki nakdinizi altına yatırıp çekilen kredi ile de ev alırsanız muhtemelen 16 senede toplayacağınız kiradan daha azını krediye ödemiş olacaksınız. Faydalananlar yada faydalanmayı düşünenler var mı ?

2004 yılında altın fiyatı: 18.69 TL (gram) (20 kat fark var)
2004 yılı dolar fiyatı: 1.45 (5 kata yakın fark var)

3-4 sene önce gelen elektrik faturalarınızla bugün gelen elektrik faturanızı kıyaslasanız bile ne demek istediğimi anlarsınız. Bir yandan bedava para demek ama diğer yandan bu işten etkilenecek kamu bankaları ve iflaslar demek muhtemelen. Sonra kredi çeken çekmeyen hep birlikte öderiz. Mortgage krizinden daha kötü olabilir sonumuz.

Not: Bunlar çokta ekonomiden anlamayan birinin görüşleridir, çok takılmayın ama görünen bu.
Pages:
Jump to: