kafama takılan bir şey var. Forma yazdığımız miktarı tamamlamak zorunda mıyız, atıyorum 100bin dolar getircem dedim ama 50bin dolar getirdim, bu bir sorun teşkil eder mi?
Bu soru benim kafamada takılmıştı bir vergi hukuku danışmanına sormuştum. Varlık barışı kanununu incelediğimde bir sorun olmaz demişti.. Bence de olmaması lazım çünkü biz bankadan yada devletten borç almıyoruz ki sorun olsun.
Mesela varlık barışı genel tebliğe bakıldığında aşağıdaki madde yer alıyor:
- (5) Gerçek ve tüzel kişilerce, yurt dışında bulunan varlıklar için tek bir bildirim verilmesi esastır. Ancak, 30/6/2021 tarihine kadar birden fazla bildirimde (düzeltme amacıyla yapılan bildirimler dâhil) bulunulması mümkündür.
Ne diyor? Tek bir bildirim esastır fakat sınırsız düzenleme yapılabilir diyor. Mesela 100 getirecem dediniz ama oldu da yurt dışında beklediğiniz para size ulaşmadı ama size ait elinizde olan paranızı getirmekte istiyorsunuz.. İşte tamam kanunda tam burada devreye giriyor.. Bizlere diyor ki yurt dışında ki varlıklarınızı ekonomiye kazandırın ülkenize getirin. Bildirdiğiniz tutarı bildirim tarihinden itibaren 3 ay içinde ülkemize getirin ve bildiriyi 30/6/2021 tarihine kadar birden fazla kez düzenleme de yapabilirsiniz diye ap açık belirtiyor. Tabiki bildirini düzenlemek için banka şubesine gidip müşteri temsilcinizden bildiriminizi düzenlemeniz gerekir.
Mesela ben varlık barışı için bankaya bildirimi yaptım paramın bir kısmını gönderdim bir kaç güne tamamlamayı düşünüyorum. Fakat sonrasında ise tekrar bankaya gidip yeni bir bildirimde bulunacağım ama elimde olmayan fakat olması muhtemel bir rakam belirteceğim örneğin 50k dolar yazdım diyelim ama bu parayı denk getiremedim ama 30/6/2021 e kadar olan bildiri hakkımı ve sonrasında bana tanınan 3 aylık getirme zamanımı kullanmak istiyorum. Bu durumda gönderemedim diyelim bankaya borçlu duruma düşecek değilim