Banka personelleri genellikle konu hakkında çok fazla bilgiye sahip değil, ben iş bankasına gidip personele varlık barışının nasıl işletildiğini öğrettim. Bilmemeleride normal çünkü bir banka personelinin iş hayatında ya 1 kere karşısına çıkar yada çıkmaz. Çok nadir yapılan birşey. Ben işlemleri yapmadan Yeminli Mali Müşavire danıştım oda bu işi bilen bir Müşavire sorarak bana dönüş yaptı. Getireceğiniz toplam parayı tek seferde forma yazıp istediğiniz parçalar halinde transfer edebilirsiniz dedi. Varlık barışı yönergesinde her bir transfer ayrıca bildirilmeli diye bir kural yok. Sonuçta bankaların transfer limitleri vs. var. Ben 1 Milyon dolar tansfer edeceksem her 100K'da bir neden bankaya gidip form doldurayım. Sonuçta getireceğim toplam parayı beyan edip 3 ay içinde de getiriyorum.
Soru 1) Beni sormak istediğim bir soru var. 30 Haziranda varlık barışı bitiyor. Ben 25 Haziranda Başvuru yapıp 30K getireceğim desem ve 3 ay içerisinde de getirmesem ne olur? Atıyorum akrabam para gönderecekti beni kazıkladı devlet ne diyebilir? Veya banka beni dolandırdı. Yani çünkü bu şekilde 3 ay daha kazanmış oluruz varlık barışından. Mesela 30K getirmeyi planlayıp başarabilirsen zaten sorun yok. Ama olaki getiremedik bunun bir sonucu olur mu acaba?
Soru 2) Varlık barışında 30 Haziranda beyanda bulunursam para getirmek için son gün 30 Eylül müdür?
,
Soru 3) Benim bankaya doldurarak verdiğim varlık barışı formunun imzalı bir nüshası bende başka birşeye ihtiyaç varmı acaba dekont vs. gibi. Ben zaten internet bankacılığından girip giren çıkan parayı görebiliryorum istersem hesap ekstresi dekont vs. internet üzerinden alabilirim.
Şimdiden cevaplar için teşekkürler.
Bildiklerimi cevaplıyorum:
1- Formu doldurup getirememende bir sakınca yok hatta banka görevlisinden doldurulmuş bir form varmı nereleri doldurmam gerekiyor emin olmak istediğimi söyledim. Dosyasından formu çıkardı geçende bir genç geldi 18 li yaşlarda formu doldurduk ama pek önemsemedim dedi ve göndereceğine inanmadığını ifade eder tarzda konuşması vardı. Bende kendisine demiştim emin olun daha fazlası vardır ve göndermek için kendini hazırlıyordur ve bunun gibi belki de beyan etmediği çok daha fazla getirecek parası olabilir demiştim kendisine.. (Formu dılduran gencin getireceği miktarı formda ben gördüm 2milyon+ dolardı
Ayrıca geçtiğimiz günlerde vergi hukuku alanında danışmanlık almıştım ücreti karşılığında ve bu soru benimde aklıma takılmıştı. Demiştim mesela son günlerde bankaya bildirim yaparak önümüzdeki 3ay içinde 100k dolar getireceğimi bankaya bildirsem ve getiremezsem ne olur demiştim. Kendide hiçbirşey olmaz sonuçta yurt dışında ki paranla ticaret yapmış kaybetmiş olabilirsin veya alacağın olduğu paran vardı gelecek diye öngörüyordun gelmedi gibi kırktane kılıfı var demişti kaldı ki ve böyle bir zorunluluk yok demişti..
2-Evet 30 Haziran’da başvurursanız 30 Eylül’e kadar getirmeniz gereken son gündür. Ayrıca yine bir örnekle 100bin dolar belirtiniz 70bin dolar getirdiniz yine sorun olmuyor. Çünkü varlık barışı kanununda açıkça sınırsız düzenleme yapılabilir denilmiş. Bu durumda bile 30 Haziran’da başvuru yapsanız ve 100 getiremezseniz 30 Eylül öncesinde bankaya gidip formu düzenleyenilirsiniz.
2ci sorunuzun kanundaki cevabı: Yurt dışında bulunan varlıkların Türkiye’ye getirilmesi
MADDE 4 – (1) Geçici 93 üncü madde kapsamında bildirilen varlıklar nedeniyle hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmayacaktır. Bu hükümden faydalanılabilmesi için bildirime konu edilen varlıkların, bildirimin yapıldığı tarihten itibaren üç ay içinde Türkiye’ye getirilmesi veya Türkiye’deki banka ya da aracı kurumlarda açılacak bir hesaba transfer edilmesi şarttır. Türkiye’deki banka ya da aracı kurumlarda açılacak hesaba ilgili varlığın transferi işlemlerinde, bildirimde bulunan hesap sahibi ile yurt dışından varlığı transfer edenin farklı kişiler olmasının söz konusu hükümden faydalanılması açısından herhangi bir önemi bulunmamaktadır.
3- Bu soruyu tam manasıyla detaylarıyla bende merak ediyorum.