Bitkapital projesinde yatırımcıların kafasını karıştıran bir hususa açıklık getirmek isterim.
Bitkapital bir şirket. Bu şirketin 2 ana faaliyeti olacak.
1) yatırım fonları halka arz ederek bu yatırım fonlarını işletecek. bu fonlardan bir portföy yönetim ücreti alacak. bu ücret şirketin geliri olacak.
2) XTL exchange yapısı. buda TL ile direk işlem yapılabilecek bir exchange olacak. burda işlem ücretleri çok düşük olacak burdan gelir ise dolaylı olacak,
bir çok yatırımcı bu gateway i anlık kullanacak pos cihazları ve debit kartlar potansiyelini göremedi.
İlk halka arz dan hisse alanlar şirkete ortaklar.
ikinci halka arz aslında bir yatırım fonu
Joly doğru mu anlamışım?
yanlışım varsa düzelt lütfen.
Merhabalar,
Birazcık yanlış olmuş. Bitkapital organizasyonu bünyesinde iki farklı şirket var; birisi fon, diğeri borsa (geçit, gateway). Halka arz tamamıyla Bitkapital Exchange için, yani TL geçidi için, fon için değil. Fonu kendi imkanlarımızla Britanya Virjin Adaları'nda kuracağız. Henüz fon için herhangi bir para toplamadık, şu an için Bitkapital Exchange'e odaklıyız, fon şirketi kurulduğunda onun ayrıca bir IPO'su (ICO'su değil) olacak.
İlk aşamayla ikinci aşamanın farkları:
1) Minimum yatırım miktarı ilk aşamada 1,250 USD iken ikinci aşamada 150 USD.
2) %1'lik hissenin değeri ilk aşamada 1,250 USD iken ikinci aşamada 1,500 USD.
3) İlk aşamada şirketin resmi ortağı olunabiliyorken, ikinci aşamada ortaklık yalnızca kripto-varlık üzerinden mümkün.
Şun anlamak istiyorum. Fonu istersen başka bir gezegende kur. yasal olarak neresi uygunsa orada kurulur.
Şöyle bir örnek vereyim;
İSYAT var borsada. bu bir fon. iş yatırım ortaklığı A.Ş. bu fon u halka arz edip piyasadan bir para topladılar. Bu fonu işletiyorlar. Fonun portföy büyüklüğü değiştikçe hisse nin borsa fiyatına yansıyor. yılda bir temettü veriyorlar vs. bu fonun geliri gideri var. ayrı bir anonim şirket.
Birde İş Portföy Yönetimi A.Ş. isminde bir başka şirket var. bu şirketin işi portföy yönetmek. bünyesinde yatırım uzmanları çalıştırıyor.
İSYAT bu şirket tarafından halka arz edilmiş fonlardan biri sadece ve bu şirketin geliri bu fonlardan aldığı portföy yönetim ücreti.
yani ilerde 10 tane fon oluştur farklı içeriklerle bunları halka arz et. fonların büyüklüğü ve performansı vs ayrı bir konu. benim için önemli olan portföyü yönetecek şirketin işçilik ve know how geliri. Dolayısı ile bitkapital exchange işletmecisi olmasının yanında bir portföy yönetim şirketi.
Eğer bitkapital'i bu şekilde konumlandırmadıysanız kafanızda zaten baştan hata ediyorsunuz demektir.