1- hangi kripto paralar olacak ilk açılışta,
Başlangıçta (2016 yaz) yalnızca Waves ve BTC, sonra ETH ve SuperNET'in desteklediği tüm koinler, yani BTCD, NXT, SYS, VRC, BBR, VPN, FIBRE, BITS (
link), diye düşünüyoruz. Daha sonrasındaysa talebe göre belirlenir.
2- kripto paralar arası exchange de de bir para ödeyecek herhalde kullanıcılar waves olarak, bu ne kadar olacak, bu işi yapmak için herkes waves mi alacak önce bitkapital den
Yalnızca kriptopara alım-satımı için değil, Waves üzerinde yapılacak her işlem için Waves koin gerekecek. Şu an testnet'te bu işlem ücreti 1 Waves görünüyor. Yani evet, öncelikle herkesin bir Waves bakiyesi bulunacak.
Fakat Waves'in geliştiricileri bunu otomatik olarak da gerçekleştirmek için bir sistem geliştiriyorlar. Mesela sizin cüzdanınızda hiç Waves yok, 10 TL var ve bunu göndermek istiyorsunuz. O zaman sistem otomatik olarak bu 10 TL'nin -söz gelimi- 5 kuruşunu kendisi Waves'e çevirip işlem ücretini ödeyecek, sistemin komplikasyonları kullanıcıya yansıtılmayacak.
3- abd-avrupa ya da çin ya da genel olarak yabancı bir ülke diyelim, ordaki bir adam diyelim türkiyeye 1000 dolar gönderecek, ödemesi gereken komisyon ne kadar olacak, halihazırda bu işi bitcoin le yapsaydı kaç para öderdi.
Parayı göndermek için gereken komisyon hemen hemen aynı olurdu. Şu an BTC işlem ücreti tam olarak ne kadar bilmiyorum ama sanıyorum o da birkaç kuruş ayarında bir şey. Fakat para göndermek için gereken masraf sadece gönderme komisyonu değil. BTC için, bir de BTC alırken exchange'e ödenen komisyon var. Bu BTC'nin ekstra masrafı.
Ayrıca, para alıcıya ulaşıp da alıcının BTC'leri TL'ye çevirmesi zarfında BTC'nin fiyatı değişebilir, bu da risk demek. Bu risk Bitkapital ile ortadan kaldırılacak, çünkü Çin'deki adam direkt olarak TL yollayacak.
Bu özellikle B2B işlemler için kullanışlı olacak. Kişisel transferlerde belki de 1000 dolarlık bir transferde oluşabilecek BTC fiyat değişmesi önemsenmeyebilir, hatta BTC'nin fiyatı o esnada artabilir bile diye belki istenen bir şey bile olabilir. Fakat uluslararası iş yapan firmalar bu tarz umutlarla ve serüvenlerle işlemiyor, onlar paralarının aynen aktarılmasını isteyeceklerdir. Dolayısıyla BTC'yi kullanmak onlar için büyük bir dezavantajken Waves üzerinden para aktarımı yapmak market volatilitesi dezavantajını ortadan kaldırıyor.
4- waves in tutması için böyle exchange lerin varlığı da gerekli anladığm kadarıyla, zira böyle exchange ler olmadığı sürece waves i insanlar kullanacak imkan bulamaz, adamlar o yüzden destekliyor anladığım kadarıyla böyle ulusal exchange leri,
Exchange derken Bitkapital gibi "geçit"leri kastediyorsanız evet, Waves için en önemli unsurlardan biri fiat paraların bu geçitlerce sisteme entegrasyonu. Son tahlilde Bitkapital'e de bir "exchange" diyebiliriz, hatta başlıkta biz de "Türkiye'nin Yeni Borsası" olarak tanıttık, fakat teknik olarak "geçit" demek daha doğru. Ya da "gateway" için başka bir Türkçe öneriniz varsa o da olabilir : )
5- alt yapıyı waves verecek demiştiniz, diyelim bitkapital tuttu ve btcturk ün işlem hacminin yarıya yakınını aldı üzerine ya da daha fazlasını belki de, o zaman btcturk waves ekibine deseki bize de kurun kardeş bu sistemi biz de bu altyapıya geçmek istiyoruz, bu waves in işine gelir ama sizin işinize gelmez, böyle birşeyin btcturk e maliyeti ne kadar olur. waves ile bir anlaşmanız var mı, işte şu kadar süre bu teknolojiyi türkiye de sadece bize vereceksiniz başka kimseye değil şeklinde
Gerek Waves ekibiyle, gerekse Waves üzerinde kurulacak diğer geçitlerle gayrıresmi anlaşmalarımız bulunuyor. Şu an Waves'in kendisi de buna tam karar vermiş değil ancak anladığım kadarıyla "onaylı geçitler listesi" gibi bir şey olacak. BTCTürk Waves sistemine geçmek istese buna kimse engel olamaz, ama "onaylı liste"ye girmesi için Waves ekibiyle daha yakından bir ilişkisinin olmasını beklerim. Bu ilişkiyi kurana kadar Bitkapital zaten "first mover" avantajını eline almış olacaktır.
Ayrıca, Bitkapital'in sunduğu yatırım fonlarına erişim yalnızca Bitkapital'in XTL'leri ile sağlanacağından, bu da Bitkapital'in rakiplerine karşı doğal bir savunma mekanizması durumundadır.
Bunun da dışında ve belki de en önemlisi, asıl kar kaynağı işlem ücretleri olan bir borsanın Waves altyapısıyla sistemini güncellemesi o borsa için çok büyük bir kar kaybı demek. BTCTürk'ün bu sisteme geçmesi için, kendi sisteminde devam etmesinin daha bile çok zarar getirecek olması lazım. Yoksa neden geçsin? Eğer iş o raddeye varmışsa da BTCTürk zaten bitmiş demektir, kimsenin Waves'in kurulduğu günden beri bu işi yapan Bitkapital'i bırakıp BTCTürk'e geri döneceğini sanmam. Aslında bu mümkün, fakat bunun için gerçekten yenilikçi ve bizim sağlayamayacağımız bir şeyle gelmeleri lazım.
6- crowdfunding olayına gelirsek, halihazırda ico lar btc ya da ether üzerinden çok güzel ilerliyor gerçi kripto işler için geçerli bu, crowdfunding de nasıl bir fark yaratacak bu waves.
Waves kripto dünyasındaki kitle fonlamaları, kriptotan çok daha büyük bir hacme sahip olan global kitle fonlama marketine taşıyacak. Bu sayede kripto dünyasından olmayan yatırımcılar da Waves üzerinde oluşturulan her türlü projeye yatırımda bulunabilecek. Bu bağlamda Waves, Kickstarter gibi platformların rakibi olmuş oluyor.
Bizim ekosistemimizde her ne kadar çok büyük yatırımlar toplayabilmiş projeler olsa da, toplama baktığınız zaman mesela Kickstarter üzerinden yalnızca 2016'da 300 milyon dolara yakın fon toplanmış. Yani bu endüstri kriptonun şu anki ulaşabildiği noktanın çok çok üzerinde. Waves blokzinciri temelini kullanarak halihazırdaki kitle fonlama platformlarına oldukça iddialı bir rakip olarak gelecek, ve kitle fonlama anlayışını kripto ekosistemin hem içinde hem dışında değiştirmiş olacak.
7- para gönderme olayında waves paypal e de mi rakip olacak.
Evet, PayPal, Visa, Western Union da dahil olmak üzere bütün para transfer ve ödeme sistemlerine rakip olacak.