proje teorik olarak islem yapmak icin bize cok sayida gercek enstruman saglayacak peki, aldigim xtl ya da xTRCELL hissesinin diger waves subelerinde gecerliligi nasil olacak? saniyorum islem yapilan enstrumanlar sirketiniz bunyesinde himaye edilip kullanim imkani bana sembolik olarak crypto cinsinden olacak. sirketiniz batti bosaltildi hacklendi gibi durumlarda ben bunlari diger subelerde nasil kullanabilecegim?
Projenin ilk aşamada sağlayacağı sadece iki ya da üç adet kripto-kıymet olacak. İlki XTL zaten, Türk lirasıyla sisteme giriş yapmak için gereken "coin." İkincisi bizim sunacağımız yatırım fonu. Bu fon NASDAQ ve para piyasalarında yapılan yatırımlarla kar elde etmeyi amaçlıyor. Elde edilen kar yatırımcılarla paylaşılacak. Yani klasik yatırım fonu sağlayıcısı iş modelini kullanacağız. Bir üçüncü olarak da, WAVES platformu üzerinde ortaya çıkan kitle fonlama projelerine yatırımlarda bulunan bir fon oluşturmayı düşünüyoruz. Fakat bunun için, hangi proje para eder ya da etmez anlayacak, yetkin bir market analisti bulabilmiş değiliz.
Bunlar Jolly Trades tarafından sağlanan enstrümanlar, ancak siz XTL'nizi xUSD'ye dönüştürür dönüştürmez, WAVES üzerindeki her türlü enstrümana ulaşabiliyor olacaksınız. Sistemin merkezsizleşmiş olmasının mantığı burada. Biz her ne kadar Jolly Trades olarak merkezi bir kuruluş olsak da, amacımız sizi merkezsizleşmiş WAVES platformuna bağlamak. Peki WAVES platformunda neler olacak? Açılış yapılır yapılmaz USD, EUR ve CNY para birimleri olacak, ayrıca Nxt üzerindeki birçok kripto-kıymet WAVES'e taşınacak. JL777'nin projeleri de bunlara dahil.
Aslında şöyle bir hizmet bile sunabiliriz: Projesi olan herkes bize gelip kendileri adına fon toplamamızı isteyebilir. Biz burada sizin adınıza WAVES üzerinde bir kripto-kıymet oluştururuz, mutemet olarak parayı tutarız, sonra da önceden açıklanan direktifler doğrultusunda fonu istenilen yere aktarırız. Bu sadece bir hayal şimdilik ama yeterince talep görürse neden olmasın?
Dolayısıyla WAVES üzerindeki enstrümanların sayısı, merkezsizleşmiş bir platformda kitle fonlama yapmak isteyen projelerin sayısı kadar olacaktır. Ayrıca geliştirici ekibin planları arasında diğer blokzincirlerindeki projelerle çoklu-imza protokolüyle bağlantı kurarak söz gelimi Nxt ya da Counterparty gibi, kullanıcıların kendi kripto-kıymetlerini oluşturabildikleri bütün platformlara erişim sağlamak da var.
Fakat sizin sorunuz kullanıcı temelli kripto-kıymetlerden ziyade, Turkcell ya da benzeri, halihazırdaki firmaların hisselerini alabilmekle ilgiliydi sanırım. Şu an bu iş bizim boyumuzu aşıyor, dolayısıyla Borsa İstanbul'daki hisselere erişim en azından Jolly Trades için önümüzdeki 5 senede mümkün değil - tabii kuvvetli bir melek yatırımcı büyük bir meblağ katkıda bulunmazsa.
Ama biz Jolly Trades olarak sadece Türkiye'de ve Kıbrıs'ta işlem yapacağız. Overstock projesini biliyorsunuzdur. NASDAQ'ı blokzincirine taşımak gibi bir amaçları vardı. Benzer bir projenin WAVES üzerinde kurulması önümüzdeki 5 sene içinde gayet olası görünüyor bana. Bu sayede Apple'dan General Electric'e binlerce enstrümanın platforma aktarılması mümkün.
Şirketimizin hack'lenme ya da batma durumuna gelince... Hack'lenme gibi bir durum söz konusu olamaz, çünkü şirketimiz herhangi bir şekilde sizin paranızı merkezi bir sistem üzerinde tutmuyor. Söz gelimi BTCTürk'te gördüğünüz balansınız, sizin BTCTürk'ün sunucularında tutulan balansınızdır, ve herhangi bir hack'lenme durumunda ne olacağı belli değil. Fakat Jolly Trades ile XTL'leriniz kendi merkezsizleşmiş cüzdanlarınızda tutulacak. Dolayısıyla cüzdanınızın şifresini çaldırmadığınız sürece, hacker'ların sizden bir şey çalması için bütün Waves sistemini hack'lemesi gerekecek. Bu aslında Waves sisteminin getirdiği başlıca yenilik; bizi merkezi sunuculardan azade etmek!
Öte yandan batma gibi bir durumda sizden alınan fonların yok olması gibi bir durum da söz konusu olamaz. Çünkü biz tam rezervli çalışan bir aracı kurum olacağız, yani sizin XTL olarak cüzdanınızda gördüğünüz paranın tamamı şirketin banka hesabında olacak. Şirket olarak batsak bile, fonlarınızı size teslim edeceğiz. Size paranızı teslim edemeyeceğimiz durum, ancak İş Bankası'nın hack'lenmesi ya da batması gibi bir durumda söz konusu olabilir.
Aldığınız XTL'lerin diğer WAVES şubelerinde geçerliliği nasıl olacak? Biz Jolly Trades olarak XTL'lerin xUSD'ye dönüştürülebilmesi için likidite sağlayacağız. Dolayısıyla "WAVES şubeleri" arasında da merkezsizleşmiş bir iletişim olacak. xUSD'nin bütün WAVES üzerinde geçerli olacağını varsayıyorum çünkü onu WAVES'in geliştirici ekibi kendisi sağlayacak zaten. Ama yine de bu merkezsiz bir platform! Öyle birisi çıkabilir ki "ben sizin xUSD'nizi saymıyorum, kendim xUSD basıyorum" der, o zaman yapacak bir şey yok. Fakat bu durum o kuruluş için de karlı olmayacaktır, zira "bizim" xUSD'mizi saymayarak kendisi "bizim" xUSD'mizle ulaşılabilecek marketlerden mahrum kalmış olacak.
Çok hızlı cevapladım, umarım anlaşılır olmuştur.