Ben dibin görüldüğüne ve Bitcoin’in 2014-2015 fraktalını bir kaç ay erken olmak üzere birebir tekrar ettiğine inanıyorum.
Bu görüşün kolayca red edilebilmesi mümkün değil. Böyle bir ihtimal gerçekten var. Ancak 2014-2015 dönemi gerçekten tekrar ediyorsa maalesef 14 Ocak 2015 tarihinde görülen ve piyasayı 1 günde %30'dan fazla düşüren "kapitulasyon" yani oyuncuların ne var, ne yok satarak piyasayı terk etmesi ve piyasanın çok sert düşmesi (ki bu nokta çoğu durumda piyasanın dibidir ve piyasa buradan döner. Bu satış sırasında genel olarak işlem hacmi maksimuma ulaşır ve çok büyük oyuncuların alım yapmasına fırsat tanıyan bir durumdur.) bence henüz yaşanmadı. Piyasaının 6k dan 3k'ya düşmesine kapitulasyon diyenler var. Bekleyip göreceğiz kim haklı diye.
Bu arada ilginç bir grafik paylaşmak istiyorum. Grafikteke yukarıdaki mavi çizgi grafik; BTC short pozisyon miktarı grafiği. Bu mavi çizginin altındaki kırmızı çizgi; Short pozisyonların dönüş noktası. Alttaki büyük mum grafik ise BTC-USD grafiği. Haftalık bazda.
Lütfen dikkat edin. Short pozisyon grafiği ne zaman kırmızı çizgiden yukarı dönse (15 Ocak 2018, 23 Temmuz 2018, 5 Kasım 2018-bu tarihler grafikte düz çizgi olarak işaretli) BTC aşşağı doğru sert hareket yapmış. Yani başka deyişle insanların yoğun olarak short pozisyon almaları haliyle BTC' de yoğun satış yaratmış ve buda fiyatı ciddi şekilde düşürmüş. İlginç olan nokta 21 Ocak 2019 tarihi. Diğer tarihlerde olduğu gibi short pozisyon grafiği kırmızı çizgiye dokunmuş ve yukarı dönme aşamasında. Eğer bu grafik haklıysa ve geçmişteki senaryo tekrar ederse 1-2 hafta içinde azalan hacim ve sıkışan endeksin de gösterdiği gibi sert bir hareket yaşanması muhtemel. Ve bu sert hareketin aşşağı yönlü olması, yukarı yönlü olmasına göre daha büyük bir olasılık.
Söyle bir durum var shortçular 40k üstünü vurduğunda 2850 desteği çalıştı (destek mi tartışılır) O günden sonra shortlarda %30 kayıp var ama longa geçmiş mi pozisyonlar dersen sanırım o da yok . Son 1 ayda longcular biraz arttı ama hacim pek tatmin edici değil.
Göz göre göre, göstere göstere aşağı çekip kimseye para yedireceklerini hiç mi hiç düşünmüyorum.
Ama nedense güçlü bir yukarı ivmeside şu an göremiyorum .
Hacim azalması ise birimin küçülmesinden bir miktar kaynaklı olduğunu düşünüyoum ve kaçan oyunculardan yani çok önemli değil aslında yine 15k olursa btc yine hacimler şişecektir malum 1 btc 3500 iken neredeyse %30 felan.
Bu konuda 6-7 yorumum var ve hepside nokta atışı direkt hedeften vurmuş . Ama artık ne yön çizebiliyorum ne de hedef.
Tek yapabildiğim 200 dolar hareketlerde 1/4 poz. alıp vur kaç...
Varsa sağlıklı yön verebilecek bende dinlemedeyim. Artık fikrim yok açıkçası sadece hislerim var onlarda 500T gibi çok karışık.
Aslında ne 2500 bekliyorum ne de 5500, böyle takılıcaz pozisyonların ağırlıgına göre bakıcaz durma bu 1 ay içinde...