~snip
Kako očekuješ da će cijena reagirati kad se otkljuca stejkani ETH? Znam da nitko je može predvidjeti budućnost ali baš me zanima tvoje mišljenje. Smatraš li da će stETH (ako uopće riješe problem pega) utjecati na to da cijena neće uopće reagirati na otključavanje? Jer tko je htio prodati, mogao je prodati stETH. Naravno, sve to ako riješe problem odnosa cijene ETH i stETH.
ne znam gde ce cena, ali imam dva misljenja kao vodilje koja mi se cine realisticnim
- prvo je vezana za one koji su stavili ETH na stejking u trenutku kad nisu znali ni da li ce merge-a biti, ni kada ce ga biti, sto znaci prakticno stavili ETH u crnu rupu, nekako ne verujem da ce pozuriti da prodaju u prvom momentu kad budu mogli, jer bi dolazak trenutka kad mogu da prodaju znacio da je projekat uspesan
- drugo je vezano za stETH, i pored toga sto je peg siguran, i svaki 1 stETH predstavlja 1 ETH, diskontovani tok od godinu sad ima dosta veci znacaj, kad se ocekuje da FED poveca stopu na 3,5-3,75 - uz odredjeni rizik merge-a, 5% diskonta je realno ako ocekujes otkljucavanje u roku od godinu dana, znaci trenutno 0,95 - mnogi to nisu ocekivali od FED-a kad su ulazili u stETH (diskontovani tok ti je danasnja vrednost 1 dolara na koji ces ostvariti pravo u buducnosti)
merge svakako donosi smanjenje inflacije sa 4,08% na malo iznad 1% (pad pritiska na prodaju), uz skoro sigurnu deflaciju sa EIP-1559